Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 938
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1471
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja potrzebuję informacji:
jaka funkcja kalibruje s-metr ?
Jakoś nie mogę znaleźć.

Andrzej
02-05-2018 8:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1472
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj Andrzeju,
Obawiam się, że jawnej funkcji nie ma. Sądzę, że programista znając wzmocnienie toru odbiorczego (teoretycznie?) i przyjmując na wejściu sygnał 50uV (S9) zaprogramował smetr tak, aby wskazywał "S9"...
W TRX EAGLE korzystając z NWT7 z włączonym tłumieniem 50dB (-42dBm) i szeregowo włączonym tłumikiem 30dB - smetr jest wyskalowany zadowalająco.
Przy okazji sprawdziłem Tulipana, który wymagał korekcji 1S w górę.
Podłączenie NWT7:
NWT7 wyjście - trójnik - tłumik 30dB - TRX
NWT7 wejście __|

73 Staszek SP2GNB
02-05-2018 9:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 938
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1473
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ok Staszku.
Bez C66, tło na 3S,
stacje od 3 do 7S,czasami do 9S i podają raporty po 59 +20.

Z C66 wyniki zbliżone do tych wartości co podają korespondenci ale wyraźnie sygnał jest przesterowany.

Andrzej
02-05-2018 10:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 735
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1474
RE: Transceiver wg. M0NKA
(02-05-2018 9:29)SP2GNB napisał(a):  Witaj Andrzeju,
Obawiam się, że jawnej funkcji nie ma.

Staszku, jest. W menu DISPLAY masz dBm Calibrate. To jest offset który jest dodawany lub odejmowany od wartości zmierzonej. Co do kalibracji tego poziomu to robie tak jak Ty z generatorem i tłumikiem.

73 Sławek
02-05-2018 11:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1475
RE: Transceiver wg. M0NKA
Sławku - zgadza się ... Słabo szukałem, bo smetr już w trakcie strojenia pokazywał dobrze, więc nie było motywacji...
BTW: a może tę funkcję zamiast "dBm Calibrate" nazwać "smtr Calibrate"? Byłoby mniej pytań...

73 Staszek SP2GNB
02-05-2018 12:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 735
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1476
RE: Transceiver wg. M0NKA
Jak Andrzej zadał to pytanie to też szukałem, chociaż przy zabawie ze wzmacniaczem wejściowym dość często tego używałem. Wniosek: nazwa mało intuicyjna.

73 Sławek
02-05-2018 12:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 08-03-2010
Post: #1477
RE: Transceiver wg. M0NKA
Najnowszy soft. Moc ustawiona na np 0,5W czy 2W, CMP OFF i idzie pełna możliwa moc z radia.
Jeżeli ustawie CMP 00 i więcej jest poprawnie z mocą.

http://sq8aqx.blogspot.com/
15-06-2018 23:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 938
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1478
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj Robert.
Mam ustawienia tak:
CHP-OFF, MIC-25, PA Bias-73
Trzeba skalibrować Full Power na każdym paśmie i 5W PWR.
dla 80m: Menu-PA Configuration - Tune Power Lewel (wybieramy-Full Power)
80m Full PWR Adjust - (u mnie nastawa- 29)
dla 80m: Menu-Pa Configuration - Tune Power Lewel (wybieramy-5W)
80m 5W PWR Adjust - ( u mnie nastawa- 10)
Te dwie calibracje musimy wykonać.
Moce 2W,1W,05W ustawione programowo z nastawy 5W.

Andrzej
16-06-2018 8:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 735
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1479
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witaj Robercie,
CMP OFF to wyłączenie kompresora mikrofonu, powinno działać. Przyglądne się temu po weekendzie, teraz walczymy ze stłumieniem nośnej przy nadawaniu bo jest wysoka.

73 Sławek
16-06-2018 9:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 938
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1480
RE: Transceiver wg. M0NKA
Coś źle przetestowałem.
U mnie jest wszystko ok

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-2018 17:06 przez SP6AUO.)
16-06-2018 16:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości