Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Powielacz sygnału kwadraturowego
HF7A Offline
Leszek
*

Liczba postów: 40
Dołączył: 14-12-2009
Post: #1
Powielacz sygnału kwadraturowego
Witam.
Istotną wadą detektora Tayloe jest konieczność stosowania częstotliwości VFO 4-krotnie wyższej od częstotliwości odbioru. Pa pasma 6m konieczna jest więc sygnał 200 MHz, z którym musi pracować dzielnik. Zastanawiam się czy nie można rozwiązać tego problemu przez niezależne powielenie częstotliwości sygnałów I i Q za pomocą np. ICS502. Da się to zrobić bez rozsynchronizowania?
26-11-2013 20:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #2
RE: Powielacz sygnału kwadraturowego
O ile znam zasadę działania tego mieszacza to jest to raczej niemożliwe po stronie sygnałów I i Q - a więc dla odbiornika DC w zakresie sygnałów akustycznych. Powielacz można zastosować dla sygnału heterodyny wprost.
Przychodzi mi jednak co innego do głowy. Sygnały I oraz Q powstają w zasdzie w dwóch ćwiartkach sygnału heterodyny, pozostałe dwie ćwiartki sygnału to również tworzenie drugiej kopii sygnałów I oraz Q, które sumowane są w odpowiednej fazie z sygnałami z pierwszej pary co zapewnia podwojenie sygnału I i Q. A zatem zamiast kluczowania w czterech ćwiarkach, można kluczować w dwóch połówkach sygnału heterodyny o dwukrotnie mniejszej częstotliwości - zysk to oczywiście dwukrotnie mniejsza częstotliwośc hetrodyny, strata to dwukrotnie mniejszy sygnał I i Q. Należałoby również przebudować filtr polifazowy, w pierwszym przybliżeniu użyć jego połowy?
Oczywiście to moja spekulacja, którą należałoby sprawdzić w praktyce ;-)
L.J.
27-11-2013 18:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,380
Dołączył: 29-01-2010
Post: #3
RE: Powielacz sygnału kwadraturowego
Wbrew pozorom rozwiązanie jest znacznie prostsze szybka technologia cmos np alvc dzieli przez 2 i daje sygnały symetryczne w przeciwfazie, następnie taki układ idzie na szybki układ lvc74 jak w jumie. Alvc chodzi standardowo do ponad 400MHz, ostatnio ćwiczone ;-)
27-11-2013 19:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HF7A Offline
Leszek
*

Liczba postów: 40
Dołączył: 14-12-2009
Post: #4
RE: Powielacz sygnału kwadraturowego
Pokręciłem. Chodziło mi nie o sygnał akustyczny, a o sygnał VFO po przerzutnikach.
Z niecierpliwością czekam na nowy odbiornik Rafała, tylko gdzie kupić 74ALVC74? Odbiornik z AVT2954 odbiera mi niestety tylko do 18 MHz i problem pojawia się raczej po dzielnikach na kluczach - pewnie przez kondensatory nie-NP0.
27-11-2013 19:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,380
Dołączył: 29-01-2010
Post: #5
RE: Powielacz sygnału kwadraturowego
Leszku opisz dokładnie problem a najlepiej podaj napięcia jakie są pinach 5,6,8,9 na pasmach od 10MHz do 30MHz co 5MHz i będzie po problemie ;-). Szybkie technologie to obecnie żaden problem, jak podasz i znajdziemy przyczynę to myślę, że uda się problem dostępności obejść ;-).
27-11-2013 20:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HF7A Offline
Leszek
*

Liczba postów: 40
Dołączył: 14-12-2009
Post: #6
RE: Powielacz sygnału kwadraturowego
Zmierzyłem trochę dokładniej, bo może umknęłoby to co istotne. VFO z si570 cmos, dzielnik na 74LVC74. Co ciekawe znalazłem maksimum na ok. 9,1 MHz, czyli dokładnie na połowie częstotliwości, przy której kończy się cała zabawa (18,2/2). Wcześniej jest małe lokalne maksimum na 4,55 MHz = 18,2/4 i jeszcze jedno zauważalne ok. 6 MHz = 18,2/6. Chętnie je wszystkie usunę Smile


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2013 2:30 przez HF7A.)
28-11-2013 2:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,380
Dołączył: 29-01-2010
Post: #7
RE: Powielacz sygnału kwadraturowego
Wysyłam Ci coś na priva a o wynikach podyskutujemy później na forum.
28-11-2013 7:03
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HF7A Offline
Leszek
*

Liczba postów: 40
Dołączył: 14-12-2009
Post: #8
RE: Powielacz sygnału kwadraturowego
Jeśli chodzi o powielenie sygnału kwadraturowego z generatora za pomocą ICS502, to tak jak podejrzewałem, nic z tego nie wyszło - faza niestety się rozjeżdża.

Zdecydowanie lepiej poszło mi z poszerzeniem częstotliwości odbioru SDR-a. Gdyby któryś z kolegów maił podobny problem, to pomogły w zasadzie trzy rzeczy:
1) za radą Rafała dodałem za si570 przerzutnik na 74LVC74 podający na dzielnik dwa sygnały w przeciwfazie (tak jak np. w Softrock V7) zamiast jednego.
2) na wejście 74LVC74 podałem sygnał bezpośrednio z si570/cmos bez żadnych translatorów itp.
3) zasilanie (5V) do 74LVC74 dałem przez dławik i dodałem dobrane kondensatory odsprzegające - inaczej pojawiały się rezonanse pasożytnicze w paru miejscach.
Co prawda dalej występują zwiększone szumy w zakresie 24-30 MHz, ale odbiornik teraz działa do 67,3 MHz, przy czym ograniczenie to wynika najpewniej z si570, który pracuje tu do prawie 270 MHz, zamiast katalogowych 160 MHz.
Czym najlepiej powielić częstotliwość z si570? Rolleyes
13-12-2013 11:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,380
Dołączył: 29-01-2010
Post: #9
RE: Powielacz sygnału kwadraturowego
Wersja CMOS nie wymaga translatorów.
Nie zauważyłem u siebie zwiększonego poziomu szumów w całym zakresie, czy są one bardzo wyraźne i czy jest jakaś zależność między napięciami na wyjściach przerzutników a szumami
13-12-2013 16:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HF7A Offline
Leszek
*

Liczba postów: 40
Dołączył: 14-12-2009
Post: #10
RE: Powielacz sygnału kwadraturowego
Te szumy to było podwzbudzanie przerzutnika przez niewystarczające odsprzężenie zasilania. Przełączyłem pod 3,3 V i teraz działa bez najmniejszych problemów w całym zakresie Rolleyes
14-12-2013 13:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości