Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arduino
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #221
RE: Arduino
Andrzeju,
i przede wszystkim zaktualizuj firmware w swoim chińskim programatorze,bo widzę, że jest baaaaardzo stare i nie obsługuje zmiany prędkości taktowania linii SCK.

Instrukcja z rysunkami jest np. w tym miejscu
Jako programatora można użyć śmiało płytkę arduino...

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2021 12:33 przez SQ8MVY.)
01-04-2021 12:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 980
Dołączył: 20-09-2009
Post: #222
RE: Arduino
Pierwsze zaprogramowanie poszło.
Zachciało mi się sprawdzić i sczytać co jest na 328p.
Jak uruchomiłem odczyt z AVR to się zamulił i musiałem wyłączyć kompa na siłę.
Po ponownym uruchomieniu i kliknięciu "sprawdź podłączony AVR." pojawił się ten
Komunikat jak wyżej.Ten komunikat to prośba o nowy 328p.


Poszło. Nauka kosztuje.Wymiana 328 na nowy i jest ok.
İmage
Jest jeszcze jeden problem.
Oled nie świeci.Czarny ekran.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2021 14:43 przez SP6AUO.)
01-04-2021 13:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 26-09-2012
Post: #223
RE: Arduino
Jeśli masz programator który ma też "powolny" tryb programowania (USBasp ma) możesz spróbować na tę Atmegę "uszkodzoną" wgrać. Czasem działa.

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
01-04-2021 14:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 980
Dołączył: 20-09-2009
Post: #224
RE: Arduino
Karol,nie mam wolnej pcb a 328 jest smd.
Dzięki, jakoś te 10zł przeżyję.
Gorzej bo mam 2 OLed-y i żaden nie świeci.
Pcb jest ver K1FM.Może jakaś podpowiedź ?

Andrzej
01-04-2021 14:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 346
Dołączył: 30-09-2009
Post: #225
RE: Arduino
(01-04-2021 14:58)SP6AUO napisał(a):  Karol,nie mam wolnej pcb a 328 jest smd.
Dzięki, jakoś te 10zł przeżyję.
Gorzej bo mam 2 OLed-y i żaden nie świeci.
Pcb jest ver K1FM.Może jakaś podpowiedź ?

Chyba są dwa wyjścia, albo Twoje oledy mają inny adres, albo w programie nie odznaczyłeś do kompilacji wersji z oledem.
01-04-2021 15:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 980
Dołączył: 20-09-2009
Post: #226
RE: Arduino
Jest to drugie.
Odblokowałem oled-a, ale musiałem zablokować Cat bo wsad przekraczał limit.
İmage
Dalej widzę czarny monitor.
Jeszcze coś chyba potrzeba.

Udało się uruchomić Oled-a w próbnym zestawie.
İmage .

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-04-2021 22:20 przez SP6AUO.)
01-04-2021 17:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości