Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lidia na 7MHz
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 17-01-2012
Post: #61
RE: Lidia na 7MHz
Tu masz wszystko nieekranowane i nie wiadomo jaki masz zasilacz (czy np. diody są zbocznikowane kondensatorami). W takim wykonaniu homodyna jest b. czuła na zakłócenia. No i do tego nie wiadomo jaką masz antenę.
12-02-2016 13:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 826
Dołączył: 11-02-2011
Post: #62
RE: Lidia na 7MHz
Trzeba czytać poprzednie posty...... Antena G5RV 40-10m.

Aby wyeliminować zakłócenia zasilałem odbiornik z baterii 9V (alkaiczna) a potem 13.8V oczywiście przez 78L08. W obu przypadkach jest tak samo !

Ma ktoś na wymiankę choć by jeden 1kom/10obr. (OK. dam dwa za jeden) ? Tak by spróbować czy to wina "grubego" strojenia.

PS. Problem chyba rozwiązany hihi. Pobuszowałem w szufladach i znalazłem 10kom/10obr. iiiii..... odbiera.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2016 16:27 przez SQ8NZD.)
12-02-2016 16:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #63
RE: Lidia na 7MHz
Zaczynasz myśleć kolego Adrianie. A jeśli tak, to zapamiętaj: dioda pojemnościowa jest polaryzowana w kierunku zaporowym i nie pobiera prądu. Jeśli do skrajnych wyprowadzeń potencjometru wieloobrotowego np. 100kom włączysz równolegle rezystor 1kom to będzie układ się zachowywał tak jakbyś włączył potencjometr o oporności 1 kom.
12-02-2016 17:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 826
Dołączył: 11-02-2011
Post: #64
RE: Lidia na 7MHz
Wszystkim Kolegom dziękuję za wolę pomocy. Smile Zrobię tak jak SP5BMP mówił.

Przyszłym budowniczym Lidii zalecam słuchanie w ciągu dnia, bo wieczorem odbiera bardzo silnie jakąś stację AM i nie puszcza w żaden sposób.
No i ten potencjometr 1kom..... Musi być 10 obr.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2016 18:18 przez SQ8NZD.)
12-02-2016 18:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 817
Dołączył: 29-08-2009
Post: #65
RE: Lidia na 7MHz
(12-02-2016 18:17)SQ8NZD napisał(a):  Przyszłym budowniczym Lidii zalecam słuchanie w ciągu dnia, bo wieczorem odbiera bardzo silnie jakąś stację AM i nie puszcza w żaden sposób.

Adrian, TŁUMIK...
Najprościej - Podłącz potencjometr kilkaset omów między anteną i filtrami. Zobaczysz różnicę. W pewnym momencie mieszacz zacznie pracować prawidłowo ;-)

MAc
mrn
14-02-2016 4:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 826
Dołączył: 11-02-2011
Post: #66
Lightbulb RE: Lidia na 7MHz
Mam tłumik 1kom jak w schemacie.... Przykręcenie tłumika powoduje zanik odbioru stacji AM jak i SSB/CW
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2016 8:02 przez SQ8NZD.)
14-02-2016 8:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3F Offline
Romek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 26-05-2013
Post: #67
RE: Lidia na 7MHz
Adrian.
Rekomenduję Ci to ogłoszenia
http://gielda.qrz.pl/wyswietl.asp?id=99264

73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
18-02-2016 16:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EZG Offline
Artur
***

Liczba postów: 194
Dołączył: 06-12-2015
Post: #68
RE: Lidia na 7MHz
Witam Panowie.

Złożyłem już kit od Włodka SP5DDJ na 40m. Odbiornik był bardzo wstępnie zestrojony korzystając z WebSDR i kawałka drutu za oknem. Oczywiście szum jest, napięcia sterujące warikapem się zgadzają, teoretycznie wszystko jest okej, pomijając brak odsłuchu korespondencji.

Zakłdając oczywiście, że generator lokalny pracuje w paśmie, bo tego nie jestem pewien.

W związku z tym, złożyłem AVT2885/1, zbudowałem separator zaproponowany przez Włodka i....

0.

Zakładam że sama fmiarka działa poprawnie, bo przy potraktowaniu sygnałem z DDS'a pokazywała poprawne wartości.


Proszę o pomoc.

Pozdrawiam, Artur
14-08-2016 18:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 1,006
Dołączył: 26-09-2012
Post: #69
RE: Lidia na 7MHz
F vfo możesz sprawdzić na sdrze. Napięcia na układach poprawne? Jak dotkniesz sróbokretem do wejścia LM słychać przydźwięk?
14-08-2016 20:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EZG Offline
Artur
***

Liczba postów: 194
Dołączył: 06-12-2015
Post: #70
RE: Lidia na 7MHz
Potwierdzam. Zasilanie poprawne, zarówno motorolka, jak i LM. Przydźwięk jest, mcz działa. Napięcia warikapowe niemalże takie, jak opisał Włodek w swojej instrukcji.

Pozdrawiam, Artur
14-08-2016 21:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości