Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lidia na 7MHz
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #51
RE: Lidia na 7MHz
To taki typ odbiornika, ze odbiera i górną i dolną wstęgę. Jeżeli u kogoś górna jest słabo wytłumiona to niestety będziesz to słyszał. Byłoby lepiej, abyś zrobił nagranie jednocześnie wolno przestrajając odbiornik.

Bogdan
11-02-2016 23:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 827
Dołączył: 11-02-2011
Post: #52
RE: Lidia na 7MHz
Nie, nie. Próbowałem wstroić się, ale nic z tego. Jest za wąskie gardło, dlatego stacje tak kiepsko są odbierane.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2016 8:35 przez SQ8NZD.)
12-02-2016 8:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1SNO Offline


Liczba postów: 9
Dołączył: 03-04-2015
Post: #53
RE: Lidia na 7MHz
Adrian spróbuj zastosować potencjometr do strojenia o jak największej liczbie obrotów, ułatwi to ci dostrojenie do stacji.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2016 9:17 przez SQ1SNO.)
12-02-2016 9:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 827
Dołączył: 11-02-2011
Post: #54
RE: Lidia na 7MHz
Napisałem do Włodka SP5DDJ i on spytał mnie czy rezystory 4.7kom i 100kom podłączonych pod 10, 11 nóżkę MC3361 mają wartości jak na schemacie. Ja odpowiedziałem, że tak lecz jeszcze nie dostałem zwrotnego e-maila..... Sądzę, że to te oporniki odpowiadają za szerokość SSB. Przesłuchał moje mp3 i też był zdania o tym, że receiver ma wąskie gardło.

Wiem, że odbiornik odbiera dwie wstęgi jednocześnie, jednak powinno to iść jak na filmikach od Kolegów, którzy zbudowali Lidię, czyli bez problemów. Jak mogę złapać CW to dlaczego USB-LSB nie ?

Potencjometr 1kom w VFO jest w sam raz. Nie mam 10 obrotowego.

Proszę o pomoc.

Adrian.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2016 9:54 przez SQ8NZD.)
12-02-2016 9:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 17-01-2012
Post: #55
RE: Lidia na 7MHz
Czy zmierzyłeś generowany zakres częstotliwość przez VFO ? Bo to pierwsza rzecz jaką trzeba zrobić.
12-02-2016 10:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1SNO Offline


Liczba postów: 9
Dołączył: 03-04-2015
Post: #56
RE: Lidia na 7MHz
Adrian w VFO jest potencjometr 10Kom , wartość 1 Kom ma potencjometr RF Gain
napisz na PW adres to podeślę ci bo mam chyba takowy zalegającySmile)
12-02-2016 10:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 493
Dołączył: 05-04-2011
Post: #57
RE: Lidia na 7MHz
(12-02-2016 9:39)SQ8NZD napisał(a):  Wiem, że odbiornik odbiera dwie wstęgi jednocześnie, jednak powinno to iść jak na filmikach od Kolegów, którzy zbudowali Lidię, czyli bez problemów. Jak mogę złapać CW to dlaczego USB-LSB nie ?
Potencjometr 1kom w VFO jest w sam raz. Nie mam 10 obrotowego.

Jak masz prawidłowy odbiór CW to USB/LSB jako tako też musisz odebrać, bo to kwestia przestrojenia się nieco w górę czy w dół.
Co do strojenia, jak nie masz pota 10 obrotowego, to zrób tak że w szereg z tym Twoim 1 kom, daj pot 100 omów albo lepiej 10 omów, a najlepiej to wymień go na 10 kom z wpiętym w szereg 100 omów. Z tego 100 omowego zrobić Ci się precyzer, którym będziesz się przestrajał b. wąsko.

Pozdrawiam!
12-02-2016 10:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 827
Dołączył: 11-02-2011
Post: #58
RE: Lidia na 7MHz
(12-02-2016 10:21)SP1UJB napisał(a):  Czy zmierzyłeś generowany zakres częstotliwość przez VFO ? Bo to pierwsza rzecz jaką trzeba zrobić.

Mam zakres od 7.093 - 7.270 MHz. po dodaniu 10pf.

Tak... pot. 1kom jest w RF Gain, W oryginalnej wersji Lidii 40 w VFO jest 10kom, ale on daje za szeroki zakres przestrajania. Około 2 MHz. [7.254 - 9.300 MHz]. Tak wskazywał miernik częstotliwości podłączony przez separator na BF245.

Jak toś ma zbędny potencjometry 1kom/10obr. to mogę się zamienić, bo mam 3 sztuki 100kom/10obr. Kto chętny ? Smile Piszcie na PW....

Może trzeba pomanipulować rezystorami z postu #56 ??? Sygnał CW jest węższy 500Hz.

Coś słychać przed 12.00 na paśmie. Ale głosy operatorów mocno chrapią.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2016 12:54 przez SQ8NZD.)
12-02-2016 12:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 17-01-2012
Post: #59
RE: Lidia na 7MHz
Prawdopodobnie nie możesz się w tym układzie precyzyjnie wstroić. Ta więc koledzy dobrze mówią, że potrzebny jest dobry wieloobrotowy potencjometr o wartości jak na schemacie. Samo chrypienie ... to mogą być o tej porze różne zakłócenia.
12-02-2016 12:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 827
Dołączył: 11-02-2011
Post: #60
RE: Lidia na 7MHz
(12-02-2016 12:59)SP1UJB napisał(a):  Prawdopodobnie nie możesz się w tym układzie precyzyjnie wstroić. Ta więc koledzy dobrze mówią, że potrzebny jest dobry wieloobrotowy potencjometr o wartości jak na schemacie. Samo chrypienie ... to mogą być o tej porze różne zakłócenia.

Ale na moim Kenwoodzie TS-450S nie zauważyłem żadnych zakłóceń. Każdy operator rozmawiający na 7MHz ma tak samo na Lidii. W stroiłem się na 100%.

Pot. 10kom ??? Za szeroko VFO chodzi. Uwierzcie mi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2016 13:38 przez SQ8NZD.)
12-02-2016 13:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości