Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miernik LC
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #81
RE: Miernik LC
Teraz piszę z głowy nie mam schematu przed oczami. Miernik zrobiony jest wg Sq7hjb i jedna zworka zastąpiona jest opornikiem R6 i z tego co pamiętam to nie ma więcej. Jest jeszcze reset i tyle.

Tu jest schemat

http://sq7hjb.mooo.com/?page_id=469

Wojtek

Toledo

Hiszpania
08-07-2017 10:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #82
RE: Miernik LC
Wojtku!
Jeśli coś robisz na podstawie czyjegoś opisu, to zasadą jest stosowanie tych samych elementów. Jeśli natomiast zaczynasz "manewrować" (tu zmieniłeś typ wyświetlacza), to powinieneś zapoznać się z jego budową i sposobem wyświetlania informacji. Rozumiem że nie masz wiedzy w tym temacie. Sposób wyświetlania wyniku pomiaru w tym mierniku opisał Kol.SP7DQR na swojej www. tutaj . Ten opis powinien Ci wyjaśnić o co chodzi. Lekka przeróbka Twojej płytki i będzie OK.
Rysio!
08-07-2017 11:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #83
RE: Miernik LC
Na płytce jest napis lcd 2x16 hd44780 więc taki wsadziłem bo nie mam 1x16. Kolega zrobił te mierniki i mu działają. To co mnie dziwi to ze po załączeniu po kalibracji pojawia się podłącz cewkę i się nie zmienia. Cały czas tak się wyświetla. Nie mam drugiego pica z literką A tylko samo 84. Dziękuję za odpowiedzi , pomoc i poradę. Kiedy tylko znajdę chwile czasu to zabiorę się za czytanie


Teraz robię próby i tak pin 10 układu Pica mam na stale podłączony do masy bo tak jest zaprojektowana płytka , po podłączeniu pinu 12 do masy i zrobienia resetu na wyświetlaczu pojawia się to 0000001 , z opisu na podanych stronach wynika ze powinno być 00055000 czyli z tego wynika ze nie działa generator LM311

Jedni koledzy zastosowali kondensatory tantalowe , ja mam elektrolity 10uF czy możne je należny wymienić na tantalowe ?

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-2017 17:34 przez EC4AGT.)
08-07-2017 17:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #84
RE: Miernik LC
Z Twojego opisu sposobu wyświetlania informacji na wyświetlaczu wynika że pin.10 procesora powinien być odłączony od masy. Ja w swoim mierniku też tak mam.
Nie sugeruj się tym że płytka tak jest zaprojektowana.
Kondensatory C5, C6, C7, C8 muszą być bardzo stabilne, ale nie mogą być elektrolityczne. To są kondensatory wzorcowe generatora i kalibracyjne, załączane przekaźnikiem przy użyciu właśnie jednej ze zworek. Zastosuj z przekładką mikową.
Z Twojego opisu wynika również że prawdopodobnie popełniłeś błąd w podłączeniu przełącznika pomiaru C i L, tego na wejściu. Po włączeniu następuje automatycznie kalibracja i miernik przechodzi na pomiar C. Jeśli przełącznik jest w pozycji pomiaru L, to nie następuje kalibracja, a na wyświetlaczu pojawia się informacja "Przełącz na C".
Po wymianie kondensatorów na właściwe powinien Ci zastartować generator. Jego częstotliwość ustalisz dokładnie poprzez dobór cewki. Do tego celu służy również odpowiednia zworka, która przestawi miernik w pozycję miernika częstotliwości. Wzoruj się na schemacie i opisie który Ci podałem wcześniej.
To prosta konstrukcja. Przewody do gniazdek pomiarowych powinny być jak najkrótsze.
Rysio!
08-07-2017 18:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #85
RE: Miernik LC
Ok dzięki za porady. Jak wrócę do domu to spróbuję zrobic tak jak piszesz.

Pozdrawiam
C7 i C8 mam ceramiczne 22 pf.C5 i C6 to elektrolity. Te ostatnie zamienię na tantale Jutro ponowie próby

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-07-2017 3:38 przez EC4AGT.)
08-07-2017 21:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #86
RE: Miernik LC
(08-07-2017 21:37)EC4AGT napisał(a):  C7 i C8 mam ceramiczne 22 pf.C5 i C6 to elektrolity. Te ostatnie zamienię na tantale
Moje uwagi dotyczą schematu jak w załączniku ze strony http://sp9xuh.pl/index.php?p=1_9, nie ze strony SQ7HJB
Rysio!


Załączone pliki Miniatury
İmage
09-07-2017 20:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #87
RE: Miernik LC
Witam

Powracam do tematu tego miernika bo w dalszym ciagu nie dziala. Wyswietlacz wymienilem na 1 X 16 ( chociaz z 2 X 16 tez dziala , kwestia zainstalowania zworki )
Na wyswietlaczu dalej pokazuje sie po kalibracji podlacz cewke.
Po zalozeniu zworki na pin 12 do masy dalej pokazuje sie 00000001. Wymienilem LM311 na nowy ale dalej tak samo. Porownalem schemat kolegi SP9XUH i SQ7HJB i na pierwszy rzut widac zmiane w sterowniu tranzystorem przekaznika. W ciagu tygodnia mam zamiar przegladnac plytke i sciezki oraz wymienic Pica na nowego ( jak zamowie )
Takze widze roznice w kondensatorach generatora , u mnie sa 22pF zas w drugim 33 pF

Wojtek

Toledo

Hiszpania
30-07-2017 22:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 230
Dołączył: 01-09-2014
Post: #88
RE: Miernik LC
Należy upewnić się, że pracuje generator.
Miernik napięcia stałego powinien pokazać 2-3V na 7 nóżce LM311.
Jeżeli jest w okolicach 0 lub 5V, sprawdzamy nóżki 2 i 3 - powinno być ok 2,5V
Zwarcie nóżki 6 do masy również blokuje LM311

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2017 9:59 przez SP6LUN.)
31-07-2017 9:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #89
RE: Miernik LC
Wojtek sprawdź przełącznik LC. Łatwo ulegają uszkodzeniu podczas lutowania. Przy przegrzaniu obie sekcje nie łączą prawidłowo i są problemy. Jak są komunikaty na lcd to znaczy , że procek działa. Wylutuj przełącznik, wlutuj krótkie odcinki przewodów do sprawdzenia. Połącz zgodnie ze schematem przełącznika na próbę.
Pozdrawiam Marek
31-07-2017 21:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #90
RE: Miernik LC
Witam

Na nóżce 7 mam 2.53 V na 2 i 3 mam 2.54 V. Przełącznik wymieniłem na inny ale nic nie pomogło. . To co w dalszym ciągu mnie zastanawia to , ze po kalibracji pokazuje się przełącz na cewkę i tak pozostaje. Widzalem w internecie powinno pokazywać XX pF ( tak mi się zdaje ) . No i dalej tez 00000001. Na koniec tygodnia , jak tylko temperatura w pokoju pozwoli to zabiorę się za przegląd ścieżek. Teraz , w tych dniach mam ponad 32 ºC i nic nie chce mi się robić hi hi
Wojtek

Wojtek

Toledo

Hiszpania
31-07-2017 22:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości