Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miernik LC
SQ8GUM Offline
Jacek
**

Liczba postów: 73
Dołączył: 13-12-2009
Post: #41
RE: Miernik LC
Przewody skrócę, to pewne, natomiast nie próbowałem jeszcze wgrywać oprogramowania Marka SP7DQR - może pomoże.

sq5nwu, czy korzystałeć z PCB kolegi SQ8CBY (sterowanie wprost z nogi uP - bez tranzystora sterującego przekaźnik)?

Wszystko prześledziłem z PCB, błędu nie powinno być, to samo z podłączeniem przełącznika, ale prześledzić jeszcze raz nie zaszkodzi... choć jak dla mnie to i tak jst ok, bo mam pomiar indukcyjności, a pojemność mam w uniwersalnym. Zprawdzałem wiele cewek i dławików i wygląda, że pomiar ma wystarczającą dokładność.
22-02-2011 16:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #42
RE: Miernik LC
Nie trzeba jakos ekstremalnie sie przejmować długością przewodów - oczywiście im krótsze tym lepiej, ale miernik odejmuje pojemności montażowe i przewodów.

Najważniejsze zeby się nie ruszały - to jest przewaga podstawek.

pozdrowienia
Artur sp2qca
22-02-2011 17:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB
Unregistered

 
Post: #43
RE: Miernik LC
W poście 12 jest wzór mojego PCB w wersji do termotransferu.
Sprawdzone wielokrotnie.
22-02-2011 18:57
Odpowiedz cytując ten post
SQ5NWU Offline
SQ5NWU
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 27-03-2010
Post: #44
RE: Miernik LC
Dokładnie tak. Korzystałem z pcb SQ8CBY i softu SP7DQR . Praca bez żadnego problemu.
22-02-2011 19:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #45
RE: Miernik LC
Witam

Jeśli chodzi o możliwość wpisywania wartości pojemności kondensatora wzorcowego to proponuje taką wersje miernika, a dokładniej przystawki.

http://projectproto.blogspot.com/2010/10...meter.html

Pozdrawiam

Andrzej
24-02-2011 20:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #46
RE: Miernik LC
Witam
Jestem "zielony" w programowaniu. Próbowałem jednak zaprogramować PIC16F628 do miernika LC wg VK3BHR posiłkujac się instrukcja programowania SQ8CBY. Wszystko przebiegało pomyślnie, ale na końcu otrzymałem komunikat "Błąd weryfikacji przy adresie 0000h!". Pewnie robie jakiś błąd.
Pozdrawiam
Stanislaw
28-02-2011 23:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #47
RE: Miernik LC
Witam

A jakim programatorem programowałeś Stanisławie tego procka, powiem Ci tak ja u siebie mam programator combo 3 polski dobry wynalazek i wszystko było fajnie do momentu kiedy zacząłem programować pice 16f876 raz poszło drugi raz nie, zacząłem rozgryzać temat i okazało się że wina było program obsługujący ten programator dałem starszą wersje i poszło, ale jak się okazuje bezpośrednią przyczyną był sam komputer nie wiem czy był za szybki czy za stary trudno powiedzieć bo jak zmieniłem kompa wszystko już jest ok. Może warto spróbować innym programatorem ?

Pozdrawiam

Andrzej
28-02-2011 23:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #48
RE: Miernik LC
Witam
Programowałem programatorem JDM V2.3. Zasilanie z portu PC. Nie wiem czy są odpowiednie napięcia. Na złączu DB9 pin3 - 5,64V, pin4 - 9,55V, pin7 - 5,55V (napięcia ujemne). Poza tym, tak jak pisałem, jestem całkowicie "zielony" w programowaniu. Nie wiem co należy wprowadzać w oknie programatora (okienko "oscylator", zaznaczanie/odznaczanie okienek "Fuses").
Pozdrawiam
Stanisław
01-03-2011 16:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB
Unregistered

 
Post: #49
RE: Miernik LC
Mała uwaga.
Miernik można wykonać na PIC16F84A oraz na PIC16F628 ale wymagają one innych wsadów do mikrokontrolera.
Dla F84a jest wsad od SP7DQR przetłumaczony, a na F628 trzeba poszukać na stronie autora.
Oczywiście w programie trzeba ustawić właściwy typ programowanego układu.
01-03-2011 21:11
Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #50
RE: Miernik LC
Witam
Wygląda na to że programowanie udało się. Sprawdzę to uruchamiając miernik LC. Prawdopodobnie przyczyną niepowodzenia był "wsad" do wersji z PIC16F84A a ja mam PIC 16F628.
Pozdrawiam
Stanisław
SP9EZQ
04-03-2011 9:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości