Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miernik LC
SP6LUN Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 252
Dołączył: 01-09-2014
Post: #91
RE: Miernik LC
Przy pomiarze C i teście cewka (punkt A) powinna być zwarta do masy - sprawdzamy omomierzem.
Za kondensatorem C7 (styk przekaźnika K1) powinno wystąpić napięcie zmienne 1,5-2V
Na 3 i 17 nóżce procesora powinno być napięcie stałe ok 2,5V
Komunikat podłącz cewkę przy pomiarze C (po kalibracji???) -> sprawdzić, czy nóżka 13 procesora nie jest zwierana do masy
(być może przez przekaźnik?) - sprawdzamy napięcie.

Andrzej
01-08-2017 0:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 05-10-2014
Post: #92
RE: Miernik LC
Witam

Poniewaz moj miernik jest zrobiony wg kolegi SQ7HJB wyniki pomiarow odnosza sie do tego ukladu.
Przalacznik w pozycji C ( na wyswietlaczu napis Podlacz Cewke ) , na nozce 3 Pic-a 0.45 do prawie 5 v ( zmienia sie caly czas ) na nozce 17 tak samo.
Po zmianie przelacznika na L 2.6 - 2.9 V i na wyswietlaczu zmienia sie napis i pokazuje C = 687 pF ( zmienia sie +- 20 pF ) tak samo sie dzieje jak mierze na nozce 17 . Miernik ustawiony na pomiar napiecia stalego.

Na kondensatorze C7 0.87 V i na wyswietlaczu same kwadraty.

Wymienilem LM311 na inny ale to nie pomoglo. Chyba dam sobie spokoj z tym miernikiem do czasu az przyjda nowe Pice

Pozdrawiam

PS
To ze kondensatory sa 22 pF moze miec wplyw ? Widzalem w innych ze zastosowano 33 pF

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2017 19:44 przez EC4AGT.)
01-08-2017 19:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #93
RE: Miernik LC
A może masz trafiony dławik (z przerwą) lub zwarty kondensator. Jak są komunikaty to procek działa. 22pF nie mają wpływu. A może przekaźnik ma inne połączenia. Wrzuć fotki od strony elementów i od strony ścieżek.
01-08-2017 22:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 292
Dołączył: 24-03-2009
Post: #94
RE: Miernik LC
Cześć,
mało uważnie śledziłem ten wątek ale teraz rzuciło mi się w oczy to co napisałeś w ostatnim poście, że jak masz przełącznik na pozycji ,,C" to pojawia się napis ,,Podłącz cewkę" i na odwrót, gdy jest na ,,L" to jest wyświetlana jest podawana jakaś pojemność...na to też trzeba zwrócić uwagę.
tego typu mierniki działają ,,od kopa" po zmontowaniu...wymagają tylko kalibracji.
Musiałeś Wojtku coś ,,pokręcić".
Życzę powodzenia.
02-08-2017 12:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #95
RE: Miernik LC
Witam Wojtek.Sprawdź czy przełącznik ma obie sekcje przełączane tak samo.
W sprzedaży są różne w działaniu mimo że wyglądają często identycznie.

İmage

Wojc!o
03-08-2017 10:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 05-10-2014
Post: #96
RE: Miernik LC
Witam
Przeglądając rysunek pcb znalazłem że piny 5 i 6 układu LM 311 są zwarte a na schemacie nie są nawet zaznaczone.Wygiołem nóżki układu tak aby były poza podstawką i po załączeniu napięcia dalej nie działa poprawnie. Przełącznik jest ok tylko jak jest ramię po lewej stronie L to na prawdę jest załączony na C i odwrotnie. Ramię na lewo to zwarte styki po prawej stronie i na odwrót.

Dalej sprawdzam

Ps znalazłem schemat gdzie nóżki 5 i 6 są zwarte czyli nie tędy droga.

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-08-2017 22:51 przez EC4AGT.)
03-08-2017 22:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #97
RE: Miernik LC
Wydaje się,że płytka SQ7HJB pokazana na www ma drobny błąd w okolicy
przełącznika i 82uH.Brakuje ścieżki od L do przełącznika L-C jak jest na schemacie.Jednak być może to połączenie okazało się niepotrzebne do
normalnej pracy i kolega z niego zrezygnował.Marek bywa na forum to pewnie
napisze coś na ten temat.
İmage


Problemem może być programowanie mikroprocesora.
Na www SQ7HJB nie ma aktualnie do pobrania rysunku pcb i softu.
We wcześniejszych postach jest plik do wykonania płytki ale jest w/g mnie inny jak ten na zdjęciu z www SQ7HJB.Co nie znaczy,że jest zły.Nie,po prostu ma inny układ ścieżek.
Wojtek,pokaż nam może zdjęcia Twojej płytki to przynajmniej będzie wiadomo
o czym dyskutujemy.

Zastosuj PIC16F84A i poprawiony soft polskojęzyczny kolegi SP7DQR.
Z pliku ZIP wybierz hex o nazwie lc004_dqr.hex
http://sp7dqr.pl/download/download.php?id=82


Edit
(08-07-2017 17:34)EC4AGT napisał(a):  Teraz robię próby i tak pin 10 układu Pica mam na stale podłączony do masy bo tak jest zaprojektowana płytka , po podłączeniu pinu 12 do masy i zrobienia resetu na wyświetlaczu pojawia się to 0000001 , z opisu na podanych stronach wynika ze powinno być 00055000 czyli z tego wynika ze nie działa generator LM311

Jedni koledzy zastosowali kondensatory tantalowe , ja mam elektrolity 10uF czy możne je należny wymienić na tantalowe ?

Wyjąłem mój miernik LC z szuflady aby Ci trochę pomóc.
Też mam pin10 do masy ale to podobno zależy od typu zastosowanego LCD.

Podłączyłem 12pin do masy,zrobiłem reset.Też ukazało się 0000001 jak u Ciebie Smile
Przełączyłem przełącznik L-C w drugie położenie i ponownie zwarłem 12pin do masy i reset. Teraz mam 00041490.
Nie jest to 00055000 ale miernik działa bez problemu i wystarcza do amatorskich pomiarów LC.
Szczególnie używam do pomiaru L.

Też mam elektrolity 10u przy LM311.O ile sobie dobrze przypominam to dobierałem je na podobne wartości ze sztuk jakie miałem.Dobierałem również rezystory 100k.
Zamiast 3 kondensatorów oznaczonych na schemacie Cc mam 1szt 1nf 1%.
Natomaist C1 mam zupełnie inny.Jest to ceramiczny kondensator 1nf z czarną kropką.Cewka L to dławik fabryczny 82uH.

Wojtek,zrób proszę jeszcze raz test 12pin do masy i reset przy innym jak poprzednio położeniu przełącznika L-C i sprawdź co pokaże LCD.

Napięcia DC na pin 3 i 17 mam podobne jak u Ciebie.
Napisz może co masz wstawione zamiast Cc oraz jaką indukcyjność masz w miejsce 82uH?

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-08-2017 15:51 przez SPO3O2OL.)
04-08-2017 14:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #98
RE: Miernik LC
Problem zgłosił Paweł SP7F i pcb jest już poprawione. Wojtek mówił, że ma już to połączenie.
Pozdro Marek
04-08-2017 15:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #99
RE: Miernik LC
To dobrze Marek,przyda się innym kolegom.Dzięki wielkie za wiadomość.
Przy okazji dwa pytania.
1.Czy testowałeś układ VK3BHR z wyświetlaczem 2x16 i co wyszło z testu?
2.Czy stosowałeś PIC16F84 bez literki A z hex kolegi SP7DQR,który podałem?

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-08-2017 16:09 przez SPO3O2OL.)
04-08-2017 16:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #100
RE: Miernik LC
1. Testowałem. Bez zmiany softu lcd 2x16 wyświetla pierwsze 8 znaków górnej i dolnej linijki. Mam też gdzieś soft zmodyfikowany pod lcd 2x16.
2. Zazwyczaj kupowałem z literką A.
Pozdrawiam Marek
04-08-2017 20:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości