Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K
SQ9GAC Offline
Sławek
***

Liczba postów: 120
Dołączył: 23-03-2010
Post: #1
Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K
Witam , złożyłem sobie miernik częstotliwości i po wymianie wyświetlacza LCD na 1x16 z podświetlaniem LED przestał działać , połączenie między płytką a wyświetlaczem mam zrobiłem taśmą 16 żyłową .Kiedy wyłączę przewód masy od LED to działa poprawnie gdy załączę "zamraża" mi wynik i nie chce dalej zliczać , nie wiem co może być tego przyczyną.
14-10-2012 12:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #2
RE: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K
Możliwe że masz ustawione podświetlanie z wnętrza sterownika i nie potrzebne jest podłączenie wyprowadzenia nr15 i 16 do podświetlania zewnętrznego. Wiec coś się gryzie. Spróbuj odłączyć i napisz co wyszło. Nie doczytałem wszystkiego. Popatrz na płytce w pobliżu LEDa podświetlającego powinien być opornik lub miejsce na niego. Napisz czy coś tam jest. Napisz ile prądu pobiera wyświetlacz bez podświetlania a ile z podświetlaniem. No i napisz jaki to typ wyświetlacza bo w ciemno to nikt ci nie pomoże.

Jak podłączasz zewnętrzne podświetlanie to w szereg z LED wyświetlacza powinien być opornik ograniczający prąd jak go niema to przysiada napięcie i miernik może głupieć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2012 14:41 przez SP4HKQ.)
14-10-2012 14:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
***

Liczba postów: 120
Dołączył: 23-03-2010
Post: #3
RE: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K
Tak na szybko to udało mi się odczytać typ wyświetlacza WC1601A0-SFYLYNC06
14-10-2012 19:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #4
RE: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K
Tu masz PDFa http://www.piekarz.pl/images/offer/f_10652.pdf. W nim napisane że podświetlanie dla żółto-zielonego to 4.1V a dla białego 3.1V. Obecnie produkowane wyświetlacze posiadają mozliwość zasilania podświetlania z napięcia 5V zasilającego sterownik. Wystarczy zewrzeć specjalne punkty lutownicze. Ponieważ nie widzę nigdzie zdjęcia drugiej strony wyświetlacza to zrób takie zdjęcie w miarę dobrej rozdzielczości to może razem znajdziemy rozwiązanie. Lub wstaw opornik np. 10 Om w szereg z linia podświetlania. Wartość zależy od prądu podświetlania. Musisz dobrać żeby na zaciskach było te 4 V.
15-10-2012 7:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
***

Liczba postów: 120
Dołączył: 23-03-2010
Post: #5
RE: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K
Na drugiej stronie płytki wyświetlacza są dwa rezystory i napięcie podawane do diody jest równe 4 V
15-10-2012 17:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,397
Dołączył: 29-01-2010
Post: #6
RE: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K
Chciałbym sprostować informacje podaną przez Zdzisława przyda się dla innych osób wykorzystujących wyświetlacze led, niczego nie trzeba dobierać by uzyskać odpowiednie napięcie na wyświetlaczu. Ustali się ono samo przez spadek napięcia na diodach a rezystor ogranicza tylko prąd płynący przez diody. Diod led nie zasila się z źródeł napięciowych.
24-11-2012 13:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
***

Liczba postów: 120
Dołączył: 23-03-2010
Post: #7
RE: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K
Witam,

po wymianie wyświetlacza miernik zatrzymuje się na inicjacji tzn. NOWY ELEKTRONIK a następnie CZĘSTOŚCIOMIERZ i dalej nie chce ruszyć tutaj znalazłem instrukcję http://www.sp3nyf.sp3ypr.pl/projekty/fmeter/ne079-k.pdf nie wiem co może być nie tak
07-06-2013 21:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6-11003 Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 63
Dołączył: 24-06-2012
Post: #8
RE: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K
Spróbuj wyprowadzenie numer 5 wyświetlacza LCD czyli R/W podpiąć bezpośrednio do masy odpinając połączenie z procesorem.
08-06-2013 7:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
***

Liczba postów: 120
Dołączył: 23-03-2010
Post: #9
RE: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K
Niestety samo odłączenie i podłączenie pinu 5 wyświetlacza nic nie daje wyświetlają się prostokąty na wyświetlaczu , jedynie dotknięcie śrubokrętem US2 74S00 nóżkę 4 i 5 powoduję przejście i zliczanie ale nie prawidłowe
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2013 14:56 przez SQ9GAC.)
08-06-2013 14:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 539
Dołączył: 05-04-2010
Post: #10
RE: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K
(14-10-2012 12:12)free napisał(a):  Witam , złożyłem sobie miernik częstotliwości i po wymianie wyświetlacza LCD na 1x16 z podświetlaniem LED przestał działać , połączenie między płytką a wyświetlaczem mam zrobiłem taśmą 16 żyłową .Kiedy wyłączę przewód masy od LED to działa poprawnie gdy załączę "zamraża" mi wynik i nie chce dalej zliczać , nie wiem co może być tego przyczyną.

Wielu projektantów ignoruje R/W i sprawdzanie BUSY displeja i potem takie efekty.
Nie wtykam że w tym rzecz ale kiedy mogę to zwracam uwagę na to lamerstwo
zazwyczaj wywodzące się z gotowców, baskomów i innych takich.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
08-06-2013 17:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości