Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cypisek - pytanie
KARKARKAR1 Offline
Karol
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 29-08-2012
Post: #21
RE: Cypisek - pytanie
Ale chciałbym zbudować zgodnie ze schematem (to mój pierwszy odbiornik).

A jeżeli pominę tą diodę pojemnościową, czyli od razu dam do uziemienia, to odbiornik będzie działał?
31-08-2012 18:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Online
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #22
RE: Cypisek - pytanie
Będzie działał. Ważne , aby częstotliwość generacji obwodu oscylatora była w paśmie 40m.
31-08-2012 18:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KARKARKAR1 Offline
Karol
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 29-08-2012
Post: #23
RE: Cypisek - pytanie
OK, czyli mogę zrobić małą zmianę na schemacie Smile

Jeszcze raz dla upewnienia.
Będę sugerował się poniższym schematem (ze zmianą). Czy jest on OK i czy RX ruszy?
İmage

I jeszcze jedno. Przestrajanie częstotliwości będzie odbywało się wówczas według schematu, czyli Pot2 Frequency?
31-08-2012 18:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Online
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #24
RE: Cypisek - pytanie
Rx ruszy. Napisałem w #20 czym będziesz przestrajał. Zbuduj a następnie pytaj.
31-08-2012 18:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KARKARKAR1 Offline
Karol
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 29-08-2012
Post: #25
RE: Cypisek - pytanie
Tak, ale ja wolałbym przestrajać potencjometrem Pot2. Czy bez tej diody będzie to możliwe?
31-08-2012 19:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Online
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #26
RE: Cypisek - pytanie
Bez diody nie będzie to możliwe.
31-08-2012 19:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KARKARKAR1 Offline
Karol
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 29-08-2012
Post: #27
RE: Cypisek - pytanie
OK.

A jak wyprowadzić do gałki oś z trymera CV2?

I jeszcze, bo nie jestem pewien.

CV1, CV2 to taki element: http://sklep.avt.pl/p/pl/493411/trymer+2...azowy.html ?

A czy jako C4 może służyć taki kondensator: http://sklep.avt.pl/p/pl/49069/kondensat...220nf.html ?

Karol
31-08-2012 19:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6-11003 Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 63
Dołączył: 24-06-2012
Post: #28
RE: Cypisek - pytanie
Karol, w schemacie który poprawiłeś teraz zrobiłeś błąd. jeśli byś wykonał układ tak jak jest teraz to cewka wraz z resztą elementów byłaby zwarta do masy. Poprawny i poprawiony dla kondensatora strojeniowego radiowego Wink


İmage


A kondensator który dorysowałem poglądowo wygląda tak Smile


İmage


Znajdziesz go w tańszych odbiornikach radiowych na tak zwany FM strojonych gałką Wink


Co do CV1 i CV2 to tak Smile To są własnie takie kondensatory. Jak i C4 też może być taki jaki podałeś w linku Smile
31-08-2012 20:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KARKARKAR1 Offline
Karol
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 29-08-2012
Post: #29
RE: Cypisek - pytanie
A można go znaleźć gdzieś w Internecie?

Bo ja go nigdzie nie widzę...Sad
31-08-2012 20:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #30
RE: Cypisek - pytanie
Ja bym poszukał diody , to co koledzy polecili z kondensatorem jest jak najbardziej ok tylko to rozwiązanie ma jedną wadę a mianowicie przełożenie - ilość obrotów takiego kondensatora często jest nie wystarczająca do dokładnego w strojenia się w odbieraną stacje i dlatego też trzeba by było dorobić jakąś przekładnie. A z diodą można dać potencjometr dziesięcio-obrtowy i będzie ok, będzie można dokładnie się w stroić do odbieranej stacji

masz dwa rozwiązania dioda pojemnościowa + potencjometr dziesięcio-obrotowy

kondensator + przekładnia no chyba że znajdziesz kondensator z przekładnią.

na allegdrogo Smile czasami bywają przekładnie tak zwane planetarne posiadają na tyle duże przełożenie że do tego zastosowania będą idealne.
co do kondensatora na alledrogo jak wpiszesz kondensator zmienny to wyświetli Ci kilka pozycji.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-08-2012 20:32 przez SQ1GYQ.)
31-08-2012 20:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości