Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Potencjometry wieloobrotowe do strojenia ...
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,188
Dołączył: 02-07-2010
Post: #1
Potencjometry wieloobrotowe do strojenia ...
Pierwszy wytrzymał pół roku, drugi rok i znów padł. Różne firmy, za około 30 zł - gdy będzie trzeba odcyfruję kto to badziewie produkował. Wcale dużo nie kręcę - codziennie trochę. Co polecacie? - bez względu na cenę - bo mi wstyd jak korespondent zgłasza, że mi FREQ skacze. Zresztą... słychać to coraz bardziej przy strojeniu. Enkoder odpada bo to proste radio, a ponadto przeraża mnie fakt budowania innych urządzeń z warikapami !!!

73 JERZY SQ9RFC
17-08-2012 16:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB
Unregistered

 
Post: #2
RE: Potencjometry wieloobrotowe do strojenia ...
Witam!
A może spróbuj z VXO na rezonatorze ceramicznym. Przestrajanie kondensatorem zmiennym. Bardzo dobra stałość częstotliwości.
O ile do swojej pośredniej dobierzesz jakiegoś ceramika. Ostatnio zrobiłem Kacpra i w nim jest takie VXO.
Dla rezonatora 6MHz uzyskuje się jakieś 150kHz a dla 11,7MHz ponad 250kHz. Pierwszy pracuje w Kacprze na 80m a drugi w Kacprze na 40m.
Pozdrawiam Marek SQ7HJB
17-08-2012 19:39
Odpowiedz cytując ten post
SQ2RBW Offline
Marcin
**

Liczba postów: 76
Dołączył: 21-10-2011
Post: #3
RE: Potencjometry wieloobrotowe do strojenia ...
Polecam potencjometr wieloobrotowy firmy Telpod. Też ma swoje wady, ale daje się je naprawić i dalej użytkować. Chodzi o elastyczny kabelek łączący przesuwającą się głowicę, z czasem lubi się ukruszyć. Można wtedy wlutować np. ze stalową wkładką (taki z taśm IDE od komputera) o ściśle dobranej długości, tak aby się nie blokował w pozycji środkowej głowicy. Reszta potencjometru jest wg mnie solidnie wykonana i mało awaryjna. Można go długo eksploatować, ale co kilka miesięcy (w zalezności od intensywności użytkowania) wymiana elementu o którym pisałem jest konieczna.
17-08-2012 19:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,188
Dołączył: 02-07-2010
Post: #4
RE: Potencjometry wieloobrotowe do strojenia ...
Przestrajanie kondensatorem jest super, ale wymaga precyzyjnej przekładni. Można dać ruską nastrojkę, ale ona jest brzydka. Mam radio z przekładnią żyłkową 1:40 - jest super tylko wymagało ogromu precyzyjnej pracy mechanicznej.
Nie wiedziałem, że w telpodoskich potencjometrach jest kabelek. W tych nowoczesnych potencjometrach nie ma kabelka i wyciera się właśnie ten styk. Ponadto na telpodowski trzeba mieć miejsce.
Potencjometr pracuje w Librze.
Może jest jeszcze jakaś firma, której ktoś ma potencjometr ( ten mniejszy) i nie zauważa efektu starzenia po latach użytkowania.

73 JERZY SQ9RFC
18-08-2012 10:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 408
Dołączył: 18-06-2009
Post: #5
RE: Potencjometry wieloobrotowe do strojenia ...
Cześć

A nie możesz dać potencjometru które były kiedyś stosowane w TV do strojenia kanałów ? mały ma kilka obrotów i jak dostaniesz taki układ strojeniowy od TV to masz potencjometry na zapas.

Pozdrawiam

Andrzej
18-08-2012 10:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,188
Dołączył: 02-07-2010
Post: #6
RE: Potencjometry wieloobrotowe do strojenia ...
Mam te potencjometry, całe pudło :-) sprawdziłem - nie nadają się, tam jest przekładnia 1-24 (chyba) ale nieprecyzyjna, ta plastikowa ślimacznica ma zbyt duże luzy - kręcisz w jedną stronę i już nie wrócisz w to samo miejsce wracając gałką z powrotem.

73 JERZY SQ9RFC
18-08-2012 11:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 408
Dołączył: 18-06-2009
Post: #7
RE: Potencjometry wieloobrotowe do strojenia ...
No widzisz Jerzy dobrze że napisałem o tych potencjometrach, powiem szczerze nie testowałem w takich układach tylko tak teoretycznie zapodałem temat tych potencjometrów. A dzięki Tobie wiem już że nie warto zawracać sobie głowy tymi potencjometrami. Smile

Pozdrawiam

Andrzej
18-08-2012 16:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Weteran
*****

Liczba postów: 759
Dołączył: 10-07-2009
Post: #8
RE: Potencjometry wieloobrotowe do strojenia ...
Potencjometry od kanałów odradzam zdecydowanie. Były kiedyś stosowane w TRX HA-80. Mieliśmy takie radio w klubie i nie nadążaliśmy ich wymieniać. ZAPOMNIEĆ!

Bogdan
19-08-2012 11:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 14-12-2009
Post: #9
RE: Potencjometry wieloobrotowe do strojenia ...
Czy potrzebujesz jeszcze taki potencjometr ,mam od radarów(700) na łożyskach ,4,7kom i 10 kom.Produkcja specjalna dla armii ,przekładnia 1/10

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2012 22:23 przez SP5CII.)
02-10-2012 22:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,188
Dołączył: 02-07-2010
Post: #10
RE: Potencjometry wieloobrotowe do strojenia ...
W tym TRXie z którym miałem kłopot włożyłem trzeci z kolei - jeszcze innego producenta. Jak na razie jest ok. Zobaczymy ile wytrzyma. Ten radarowy pewnie jest wielki.

73 JERZY SQ9RFC
02-10-2012 22:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości