Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
VFO Collins - jak podłączyć?
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 13-03-2010
Post: #1
VFO Collins - jak podłączyć?
Witajcie!!
Kupiłem dziś VFO Collins Stroi 2,300 3,300 a ja mam nadzieję przeciągnąć go na 3,600 co by mi wystarczyło.
Są trzy kable ekranowane:

oznaczony na czerwono - nie wiem co , po zwarciu brak reakcji.
oznaczony na biało - zasilanie +12V- 27V
oznaczony na zielono to wyjście.

Strojenie coś jak gdyby helipotem.

Pozdr! Frycz.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage

73 Frycz SP5RF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-04-2012 22:12 przez SP5RF.)
26-04-2012 22:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #2
RE: VFO Collins - jak podłączyć?
Raczej wariometr czyli rdzeń na śrubie mikrometrycznej ale mogę się mylić.
27-04-2012 8:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 30-09-2013
Post: #3
RE: VFO Collins - jak podłączyć?
A masz może idea diagram? Bo tak to sie raczej nie da nic wymyślić. Ja znalazł bym cewke i spróbował rdzeniem. Górę zakresu stroi sie rdzeniem a dół kondensatorem. Ale pokaż schemat bo po tych rysunkach to sie niewiele dowiemy. A jsk mam Ci pomóc skoro nie znam układu. Serdecznie pozdrawiam! SP3SUZ
06-03-2014 20:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,465
Dołączył: 23-08-2009
Post: #4
RE: VFO Collins - jak podłączyć?
Akurat jest odwrotnie: górne częstotliwości koryguje się pojemnością a dolne indukcyjnością - to przy pojemnoścowym elemencie strojeniowym. Przy jego najmniejszej pojemności na górze zakresu pojemność trymera ma największy wpływ
06-03-2014 20:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 30-09-2013
Post: #5
RE: VFO Collins - jak podłączyć?
@sp2JQR Masz rację to zależy od konstrukcji obwodu drgań. ale Kolega nie zamieścił schematu więc napisałem o jednym z wariantów. Generatory strojone pojemnośćią mozna stroić tak jak napisałem za to strojone przenikalnościa czyli ruchomym rdzeniem tak jak np Drake stroi sie pojemnoścowo. Sa dwa trymery odpowiedzialne - jeden z dół drugi za górę zakresu. Z tym że istnieje jeszcze coś takiego jak trymer indukcyjny -hi. Zależnie od tego czy ustawiony jest w szereg czy równolegle inaczej działa i gdzie indziej stroi.
08-03-2014 22:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości