Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tani SDR
SQ9KFX Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 10
Dołączył: 04-09-2012
Post: #121
RE: Tani SDR
(06-08-2013 10:13)15670 napisał(a):  
(02-08-2013 11:47)SQ9KFX napisał(a):  Convertery pojawiają się się na allegro

http://allegro.pl/rtl-sdr-funcube-upconv...95222.html

Ten konwerter to totalna porażka,
radia AM można posłuchać ale w pasmach amatorskich prawie nić nie słychać.
Posiada wadliwie zaprojektowany obwód wej. oraz duże tłumienie przemiany.
Sam autor opracowania przyznał ze konwerter wymaga dalszych modyfikacji.
Jak stwierdził sprzedający poniżej 500 kHz nie słychać żadnej stacji, nie słychać nawet PR1 na 225 kHz Exclamation
Mój konwerter odbiera od ok. 50 kHz, PR1 jest to jedna z najsilniejszych stacji w całym zakresie odbioru do 30 mHz.

konwerter wg M1GEO może nie tyle nie odbiera, ile ma wieksze tłumienie poniżej 1MHz. Tak został zaprojektowany żeby działać od 1MHz w górę i ograniczeniem jest sam mieszacz.

Na aukcję trafił film, który pokazuje, że jednak coś tam słychać na LW, ale czułość zapewne nie jest rewelacyjna.

Do słuchania LW i niżej, można zastosować w tym projekcie np SRA-6, obniżyć częstotliwość generatora i filtra - bedziemy sobie słuchać od 3kHz, no problemo.

Sprzedający - mój znajomy - testy odsłuchowe robił na 5 metrowym kawałku druta - oczywistym jest że przy takiej "antenie" stacje broadcastingowe nadające z mocy rzędu kilku - kilkudziesięciu kW będą lepiej słyszalne niż 100W radioamator
06-08-2013 14:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Online
Adrian
*****

Liczba postów: 821
Dołączył: 11-02-2011
Post: #122
RE: Tani SDR
Witam

Mam problem z programem Zadig

The driver installation failed

Co trzeba zrobić aby zaczął działać ?


Załączone pliki Miniatury
İmage
06-08-2013 19:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 01-03-2012
Post: #123
RE: Tani SDR
Przeczytaj opis na dole - chodzi o zabezpieczenia systemu.
Opis rozwiazania masz tutaj: http://uk.groups.yahoo.com/group/SDRSharp/message/3728

pz
06-08-2013 19:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Online
Adrian
*****

Liczba postów: 821
Dołączył: 11-02-2011
Post: #124
RE: Tani SDR
Jak to zrobić pod polskim systemem. Próbowałem translatorem ale nic z tego nie zrozumiałem .....
No więc jak... Pomożecie ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2013 14:37 przez SQ8NZD.)
07-08-2013 9:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RZI Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 403
Dołączył: 19-03-2010
Post: #125
RE: Tani SDR
Ja też przyłączyłem się do tej zabawy. Kupiłem dzisiaj tuner "Not only TV" i uruchomiłem SDR# na moim pececie. Niestety na antence z zestawu mogę słuchać co najwyżej radiofonii FM i to z dość marnym efektem (mieszkam poza miastem).
Jakich anten używacie do nasłuchów SDR?
14-08-2013 19:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #126
RE: Tani SDR
Cześć Atlantis,
Ja mieszkam w centrum miasta. Po podłączeniu porządnej anteny vhf/uhf odbiornik nie radzi sobie z radiowym smogiem, często jedna silna stacja potrafi zatkać całe pasmo odbioru. Przydałyby się jakieś filtry wejściowe aby chociaż trochę zawęzić odbiór.

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
15-08-2013 16:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 817
Dołączył: 29-08-2009
Post: #127
RE: Tani SDR
No to teraz ja...
Kupiłem taką sierotkę z napisem dvb-t+dab+fm (wg sprzedawcy rtl), włączyłem niby zainstalowałem i martwo. nic...
Fakt, że miałem wcześniej jakiś chiński tuner i niewykluczone, że stare sterowniki coś świnią.
Jest jakiś skuteczny sposób na wyczyszczenie rejestrów, bo nie wiem czy to ja coś źle robię czy tuner fabrycznie martwy...
MAc
15-08-2013 17:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RZI Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 403
Dołączył: 19-03-2010
Post: #128
RE: Tani SDR
Nie wiem jak pod W7, ale jeśli mnie pamięć nie myli, to w starych Windowsach sterownik można było trwale usunąć w menadżerze urządzeń pod trybem awaryjnym. U mnie na pececie wszystko działa, jednak TouchSDR na moim chińskim tablecie już odmawia współpracy. Najpierw po włączeniu bez końca wyświetla kręcące się kółko. Gdy wchodzę w ustawienia sterownika i daję tryb debugowania, wyświetla informację, że niby wszystko gra. Daję "kill" i próbuję ponownie włączyć z "force root" - wtedy wyskakuje już tylko informacja o błędzie i braku roota. Tablet jest zrootowany...

Mój telefon na Androdzie niestety nie ma hosta USB, więc na nim sprawdzić nie mogę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2013 8:13 przez SQ9RZI.)
16-08-2013 8:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 1,005
Dołączył: 26-09-2012
Post: #129
RE: Tani SDR
Z moich przemyśleń (mam tuner na RTL2832U) - te tunery mają małą odporność na przesterowanie, a nie złą czułość. Dodatkowo sprawę pogarsza fakt że to tylko 8 bitów. Mała odporność oznacza, że wystarczy silny sygnał - nadajnik radiowy, telewizyjny, wcale nie blisko - albo jakieś zakłócenia - żeby w zupełnie innym miejscu pasma znacząco podnieść szumy (które nie wynikają z szumów odbiornika, tylko z zakłóceń poza pasmem). Z małą antenką nie jest to może tak widoczne, ale z każdą większą - tak. Dlatego zawsze, jeśli chcemy mieć dobry odbiór - preselektor jest konieczny. Zainstalowałem ten tuner na wsi - antena ~2m dipol mniej więcej 10m nad ziemią, jeden jedyny komputer na dole do zbierania tego. Mimo to w pewnych miejscach pasma są zakłócenia. W mieście - mogę zapomnieć bez preselektora, w okolicach 1.8MHz mam zakłócenia przykrywające równo wszystko.

Pozdrawiam
16-08-2013 12:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Online
Adrian
*****

Liczba postów: 821
Dołączył: 11-02-2011
Post: #130
RE: Tani SDR
Proszę. Pomóżcie mi ! :-(
17-08-2013 8:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości