Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moduł ARW do Bartka
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 20-09-2009
Post: #31
RE: Moduł ARW do Bartka
Dodaj do + zasilania kondensator 1000uF/12V. To powinno wyeliminować składaową zmienną z zasilania.
A co z zewnętrznym tranzystorem sterującym wskaźnik. Czy zrobiłeś taka próbę? Różnica napięć o jakiej piszesz między detektorem a emioterem tranzystora wskaźnika jest dziwnie duża.
Mam nadzieję, że dołączyłeś klucz po stronie filtra kwarcowego a nie wzmacniacza bo wtedy egekt jest trudny do przewidzenia? Możesz jednak spróbować dołączyć drugi klucz zamiast na wyjście, na wejście filtra kwarcowego (punkt Xf-odczep L1). Jednak juz z faktu działania pierwszego klucza w torze w.cz wynika, że jest szansa na wprowadzenie ARW do Twojego układu ;-).
L.J.
18-02-2012 23:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RZI Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 400
Dołączył: 19-03-2010
Post: #32
RE: Moduł ARW do Bartka
(18-02-2012 23:08)SP6FRE napisał(a):  Dodaj do + zasilania kondensator 1000uF/12V. To powinno wyeliminować składaową zmienną z zasilania.

12V to chyba trochę za mało, biorąc pod uwagę to, że układ jest zasilany z zasilacza CB 13,8V. W każdym razie ta składowa zmienna przedostająca się na plus zasilania może być powodem opisywanych kłopotów, czy to po prostu drobna rzecz do poprawki, zauważona przy okazji, ale kompletnie niezwiązana?


Cytat:A co z zewnętrznym tranzystorem sterującym wskaźnik. Czy zrobiłeś taka próbę? Różnica napięć o jakiej piszesz między detektorem a emioterem tranzystora wskaźnika jest dziwnie duża.

Jeszcze nie. Dzisiaj podczas prób wynikło kilka dodatkowych problemów. Po pierwsze posłuszeństwa odmówił dość wiekowy głośnik (ostatni jaki miałem, który dawał taki dobry, wyraźny i zrozumiały odbiór sygnałów SSB). Zapewne te wzbudzenia odegrały tutaj jakiś wpływ. Wink
Po drugie próbując dostroić jeszcze dokładniej BFO, posiłkując się wskazaniami uruchamianego wskaźnika sygnału odkryłem, że coś jest nie tak z trymerem w tym generatorze. Gdy leżał nieruszany wszystko było w porządku, ale gdy już zacząłem nim kręcić pojawiły si.ę szumy i trzaski (znikające na chwile po stuknięciu tego elementu palcem). Musiałem go więc wymienić. Tak więc po zdobyciu i podłączeniu nowego głośnika będę musiał jeszcze zestroić BFO. Smile

Wracając do tematu ARW. Trochę nie rozumiem kwestii tranzystora. Czy to możliwe, że ten tranzystor (nie jeden konkretny, ale wszystkie tranzystory znajdujące się w tym miejscu UL1111) nie nadaje się do tego zastosowania? Sprawdziłem w końcu kilka egzemplarzy tego scalaka i układ zawsze zachowywał się w ten sam sposób. Czy istnieje jakieś teoretyczne wyjaśnienie, które pozwalałoby sądzić, iż zamontowanie zewnętrznego tranzystora w tym miejscu przyniesie poprawę?


Cytat:Mam nadzieję, że dołączyłeś klucz po stronie filtra kwarcowego a nie wzmacniacza bo wtedy egekt jest trudny do przewidzenia?

Tak, zgodnie z instrukcją podłączyłem klucz do tego wyprowadzenia kondensatora 1nF, które łączy się z wyjściem filtru kwarcowego i rezystorem 1k idącym do masy.

Cytat:Jednak juz z faktu działania pierwszego klucza w torze w.cz wynika, że jest szansa na wprowadzenie ARW do Twojego układu ;-).

W sensie do Bartka jako takiego, w rozumieniu konstrukcji czy do mojego konkretnego egzemplarza? Jakieś unikalne parametry konkretnego wykonania tego TRX mogą uniemożliwić założenie ARW?
Zastanawia mnie też dlaczego autor Kacpra (będącego w końcu unowocześnioną wersją Bartka) rozwiązał ARW w zupełnie inny sposób...
19-02-2012 0:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 20-09-2009
Post: #33
RE: Moduł ARW do Bartka
Zastosuj kondensator na 16V, nie będzie żadnych wątpliwości ;-)
Próba z tranzystorem ma wykazać gdzie znajduje się przyczyna problemów. Z teorii wynika, że miernik powinien działać, w praktyce nie działa jak się tego spodziewamy stąd propozycja dostarczenia dodatkowych informacji. Poza tym, jesli podłączysz bazę tranzystora ze wskaźnikiem wprost do detektora wtedy jego czułość powinna wzrosnąć (wskaźnika) bo ominiemy jeden pośredniczący stopień. Będzie można również sprawdzić działanie tej części układu scalonego.
Próbujemy uruchomić działanie ARW w Twoim egzemplarzu, który może odbiegać w działaniu od egzemplarza wzorcowego (ze schematu) i nie ma w tym nic dziwnego bo elementy mogą się różnić, bo montaż wykonuje inna osoba a w końcu możesz popełnić błędy mające wpływ na działanie dołączanego ARW.
Nie mając dostępu do Twojego egzemplarza traktuję go trochę jak "czarną skrzynkę" gdzie na podstawie zadanych pytań i uzyskanych odpowiedzi chciałbym dojść do jakiś konkluzji na temat budowy i stanu wewnętrznego urządzenia. Na razie wiadomo, że nie działa prawidłowo sterowanie wzmocnieniem na pinach 5 układów UL1242 choć jest to najlepsze miejsce na taką regulację. Zwykle takie nielogiczne z pozoru efekty mają swoje źródła w błędach montażu, wzbudzeniach, błędach zasilania itp. Ponieważ układ reaguje na regulację wzmocnienia w innych punktach można spróbować tej drogi choćby dla zdiagnozowania przyczyn niepowodzenia w podstawowym sposobie regulacji.
Zamiast głośnika możesz używać słuchawek, ale niepokojąco zabrzmiała informaca, że tylko jeden głośnik odtwarza prawidłowo fonię, czyżby z innymi było coś nie tak z jakością odtwarzania?
Jeśli nie uda nam się dojść do zadawalającego efektu w jakimś rozsądnym czasie, może rozważysz możliwość wysłania mi płytki transceivera oraz ARW do sprawdzenia? Przy okazji mogę pomierzyć chrakterystyki filtrów oraz inne parametry. Nie robiłem nigdy Bartka więc tym chętniej zobaczę dlaczego układ nie zachowuje się zgodnie z przewidywaniami ;-)
L.J.
19-02-2012 16:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RZI Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 400
Dołączył: 19-03-2010
Post: #34
RE: Moduł ARW do Bartka
Nie w tym rzecz, ze tylko jeden glosnik wspolpracuje z tym konkretnym egzemplarzem. Mam po prostu tylko jeden, ostatni glosnik 8om o rozsadnym rozmiarze i pasmie przenoszenia. Pozostale jakie mi zostaly maja albo:
1) Opornosc 4 omow.
2) Maly rozmiar i z tego powodu kiepsko oddaja nizsze czestotliwosci.
3) Poszarpane membrany i/lub zawieszenia. Smile
Powyzsza obserwacja na temat tylko jednego glosnika dotyczy tez wszystkich innych konstrukcji ktore zlozylem lub skladam (nie tylko krotkofalarskich, ale rowniez radioamatorskich w ogolnym tego slowa znaczeniu).

Co do sluchawek to sytuacja wyglada troche lepiej. Mam kilka sztuk wysokoomowych (1600-2000 omow), kilka kilkusetomowych i (moje ulubione) wlasnorecznie przerobione, wojskowe sluchawki radiokomunikacyjne - przerobka polegala na wymianie dwoch wkladek 56-cio omowych na telefoniczne W66.
Swoja droga jaka powinien miec pojemnosc kondensator na wyjsciu wzmacniacza glosnikowego, zeby zapewnic wlasciwe pasmo przenoszenia przy obciazeniu takimi sluchawkami?

Bartek dziala(l) prawidlowo, przynajmniej takie mialem wrazenie do momentu, kiedy zajalem sie uruchamianiem ARW. Jakie punkty ukladu powinienem skontrolowac szukajac przyczyny wzbudzen przy podlaczaniu kluczy?
W punkcie, w którym łączą się wszystkie kable zasilające Bartka podłączyłem kondensator 1000uF/30V do masy. Później wymieniłem nawet na 2200uF/30V. Składowa zmienna w tym miejscu wciąż występuje! Jej amplituda zależy od ustawionej głośności. Przy maksymalnym podkręceniu potencjometru wynosi teraz jakąś 1/2 do 2/3 poziomu na wejściu UL1497 (przed potencjometrem regulacji dźwięku rzecz jasna). To nie może być dobry objaw, prawda? Tak nie powinno być?
Gdzie powinienem szukać "przecieku" i czy może on również odpowiadać za problemy ze wzbudzaniem się przy podłączonym ARW?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2012 19:17 przez SQ9RZI.)
19-02-2012 17:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 20-09-2009
Post: #35
RE: Moduł ARW do Bartka
Prawdopodobnie winien jest układ pomiarowy. Dokładniej biorąc masz źle połączone masy systemu pomiarowego (oscyloskopu) i systemu mierzonego.
Dodatkowo sprawę komplikuje fakt, że to połączenie może, co się zdarza, zamykać się przez przewód ochronny (trzeci przewód w systemie zasilania komercyjnego).
Ale spróbuj dołączyć masę zasilania (przewód minusa zasilania) i masę kabla pomiarowego oscyloskopu w pobliżu wyprowadzenia 8/10 układu scalonego wzmacniacza końcowego. Kondensator filtrujący zasilanie również powinien być dołączony pomiędzy zasilanie a pin 8/10 wzmacniacza.
Ale wracając do tematu głównego, czy możesz jeszcze raz pomierzyć napięcie w punkcie R9-R10, na pinie 14 oraz pinie 7 kiedy odbierasz silny sygnał a także czy możesz wykonać próbę z dołączeniem wskaźnika za pomocą dodatkowego tranzystora z miernikiem dołączonym pomiędzy emiter a masę, z bazą dołączoną przez kilkadziesiąt kiloomów do R9-R10 i kolektorem przez ok. 500 omów do zasilania?
L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2012 22:42 przez SP6FRE.)
19-02-2012 22:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RZI Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 400
Dołączył: 19-03-2010
Post: #36
RE: Moduł ARW do Bartka
(19-02-2012 22:40)SP6FRE napisał(a):  Ale spróbuj dołączyć masę zasilania (przewód minusa zasilania) i masę kabla pomiarowego oscyloskopu w pobliżu wyprowadzenia 8/10 układu scalonego wzmacniacza końcowego. Kondensator filtrujący zasilanie również powinien być dołączony pomiędzy zasilanie a pin 8/10 wzmacniacza.

Podpiąłem to w ten sposób, ale ciągle widzę składową zmienną na oscyloskopie.
Powinienem zwracać na to szczególną uwagę? Może tutaj tkwić źródło któregoś z problemów czy to faktycznie kwestia układu pomiarowego (oscyloskop podpinany jest zresztą bezpośrednio, bez sondy)? Powinienem zwracać na to uwagę czy raczej zignorować?


Cytat:Ale wracając do tematu głównego, czy możesz jeszcze raz pomierzyć napięcie w punkcie R9-R10, na pinie 14 oraz pinie 7 kiedy odbierasz silny sygnał a także czy możesz wykonać próbę z dołączeniem wskaźnika za pomocą dodatkowego tranzystora z miernikiem dołączonym pomiędzy emiter a masę, z bazą dołączoną przez kilkadziesiąt kiloomów do R9-R10 i kolektorem przez ok. 500 omów do zasilania?
L.J.

W porządku, zajmę się tym, ale już raczej jutro. Chwilowo odpiąłem moduł ARW.
20-02-2012 0:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 20-09-2009
Post: #37
RE: Moduł ARW do Bartka
Prawie na pewno winien jest układ pomiarowy. Do kolekcji połączeń do wspólnego punktu masy należy doliczyć również głośnik oraz inne elementy/urządzenia o większym poborze mocy w układzie. Zasilacz lub akumulator powinien być dołączony do układu w jednym punkcie, właśnie w pobliżu masy elementu o największym poborze mocy w układzie (wzmacniacz m.cz., głośnik).
Jeśli nie ma innych oznak wpływu tego szczątkowego napięcia m.cz. poza już zaobserwowanymi to na razie można ten efekt pominąć.
L.J.
20-02-2012 0:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PREZES Offline
Ryszard
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 16-03-2011
Post: #38
RE: Moduł ARW do Bartka
Nie wiem czy to jeszcze aktualne .Układ ARW do Bartka z książki Konstrukcje krótkofalarskie działa prawidłowo.Błędnie zostały ponumerowane wyprowadzenia układu ul1111.Nie wiem czy to zostało powielone na projekcie druku,nie sprawdzałem.Zrobiłem automatykę na płytce uniwersalnej.Dodanie oporników polaryzujących bazy tranzystorów sterujących układ ul1242 poprawia troszkę liniowość wskażnika.W oryginale automatyka działa z progiem około 0,6V na bazie tranzystorów wykonawczych,z opornikami szybciej.Robiąc porządki na strychu znalazłem Bartka zrobionego pod koniec lat 80 ,uruchomiłem ,zestroiłem ,działa w paśmie 40m.Przedstawie go odpowiednim dziale
03-11-2012 22:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości