Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Magnetofon cyfrowy do radiostacji
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 536
Dołączył: 05-04-2010
Post: #11
RE: Magnetofon cyfrowy do radiostacji
To jest układ bazujący na pamięci SRAM więc potrzebuje podtrzymania bateryjką.
Mało wygodne.
Schemat jest dostępny w notce do rekordera.

p.s.
Podobne rejstratory na SRAM są stosowane w różnych zabawkach (maskoty powtarzające głos)
oraz w radioodtwarzaczach - przechowując nagrane automatycznie komunikaty Traffic Smile

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
16-01-2012 14:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #12
RE: Magnetofon cyfrowy do radiostacji
Witam
W związku z pytaniem, niestety schematu tej nagrywarki nie posiadam ponieważ były one sprzedawane jako gotowe moduły przygotowane do zamontowania w radiostacji. Ja stosowałem go do nagrania CQ w zawodach czy to SSB czy CW ułatwiało to pracę ponieważ w momencie gdy nagrywarka nadawała można było dokonać korekty wcześniejszej łączności. Układ pomimo pewnych niedogodności znakomicie spełniał swoje zadanie. Z tego co pamiętam w zeszłym roku na "Łosiu" ktoś oferował takie moduły ale nie pamiętam kto to był.
VY 73! Roman SP5AQT.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2012 15:26 przez SP5AQT.)
16-01-2012 15:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUM Offline
Jacek
**

Liczba postów: 73
Dołączył: 13-12-2009
Post: #13
RE: Magnetofon cyfrowy do radiostacji
Podobny układ "chodził" mi kiedyś po głowie i pamiętam, że chciałem wykorzystać układ opisany w którymś z numerów EdW, opisany w w gdzieś w rocznikach 96-98 o ile się nie mylę. Prosty i stosunkowo niedrogi. Nie pamiętam scalaka, ale wyglądał Atmega 32 Smile
Jak znajdę artykuł, to podam dokładne namiary...
24-01-2012 23:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 794
Dołączył: 29-08-2009
Post: #14
RE: Magnetofon cyfrowy do radiostacji
na forum krasnodaru jest spory wątek o nagrywarce na atmedze (projekt z Radia). niestety w tej chwili nie pamiętam linku.
Na allegro ktoś sprzedaje nagrywaczki na a32 z kartą SD za około stówę. Bezpośredni dostęp do bodajże 13 adresów.

73
MAc
25-01-2012 0:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 380
Dołączył: 01-02-2009
Post: #15
RE: Magnetofon cyfrowy do radiostacji
Robiłem testy na ISD1420, kupiłem go za jakieś 20PLN to chyba nie tak strasznie drogo. W DTR piszą że faktycznie można nagrywać kilka komunikatów i odgrywać je później ale jakoś nie drążyłem tematu.
Wrzucam layouta może się komuś gotowiec przyda...

İmage


Załączone pliki
.lay  v.1.0.LAY (Rozmiar: 58.55 KB / Pobrań: 903)

...przede wszystkim nie zakłócać...
20-08-2012 20:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
NEXIA Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 19-09-2010
Post: #16
RE: Magnetofon cyfrowy do radiostacji
Może poeksperymentować z takim modułem ( ISD1110). Ma chyba 10 sekund nagrania, ale jakby zastosować cztery ?
http://allegro.pl/modul-isd-dyktafon-prz...71925.html
21-08-2012 10:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 380
Dołączył: 01-02-2009
Post: #17
RE: Magnetofon cyfrowy do radiostacji
Cena powala 6PLN za zmontowany układ !

Wracając do ISD1420P on ma 20 sekund nagrania i tutaj:

Cytat:Wejścia adresowe A0...A7 służą do
wskazania miejsca w pamięci, od którego
ma rozpocząć się nagrywanie lub odtwarza−
nie komunikatu. W rozwiązaniu najprost−
szym, kiedy to mamy zamiar przeznaczyć
całą pamięć na jeden komunikat, na tych
wejściach ustawiamy oczywiście liczbę
“0”, konkretnie 00000000(BIN) i rozpo−
czynamy nagranie od punktu zerowego,
czyli od początku pamięci.

Wiecej w tym artykule: http://www.elportal.pl/pdf/k07/04_01.pdf

...przede wszystkim nie zakłócać...
21-08-2012 20:03
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AdamC Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 138
Dołączył: 28-05-2010
Post: #18
RE: Magnetofon cyfrowy do radiostacji
İmage İmage
(25-01-2012 0:17)SP9MRN napisał(a):  na forum krasnodaru jest spory wątek o nagrywarce na atmedze (projekt z Radia).

http://www.cqham.ru/forum/showthread.php?t=14370&page=1
Program i pcb na stronie Radia w wersji przewlekanej, a na forum też wersja rozwojowa smd. W załączniku schemat.
Zapis 6 komunikatów o długości zależnej od zastosowanej pamięci.
26-08-2012 14:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 338
Dołączył: 06-05-2011
Post: #19
RE: Magnetofon cyfrowy do radiostacji
(26-08-2012 14:51)AdamC napisał(a):  Program i pcb na stronie Radia w wersji przewlekanej, a na forum też wersja rozwojowa smd. W załączniku schemat.
Zapis 6 komunikatów o długości zależnej od zastosowanej pamięci.
Kolego AdamC, a to był sam plik .hex ? czy może kod ?
Jakbyś nie musiał specjalnie długo szukać to proszę, wklej tu linka do programu, bo choć miałem rosyjski w podstawówce, teraz nic nie paminaju.
26-08-2012 20:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #20
RE: Magnetofon cyfrowy do radiostacji
dla leniwych... VMG-16 ... http://allegro.pl/satel-vmg-16-generator...50384.html


dla leniwych w lutowaniu ISD programistów ARDUINO - http://spikenzielabs.com/SpikenzieLabs/VoiceShield.html

dla bardziej pracowitych ARDUINO WAVE SHIELD
http://www.adafruit.com/blog/2009/07/07/...ve-shield/
http://www.adafruit.com/products/94

Dla BASCOMowców co spawaja i programuja
http://sp-hm.pl/thread-1285.html


i znowu cos dla średnio leniwych.
http://www.sklep.nestor-electronic.pl/wa...277,3.html


a tu znowu dla konstruktorów i programujących w bascom
http://www.riccibitti.com/witnesscam/ent...esscam.htm

:-)







filik od razu od 3 minuty 24 sekundy..
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-08-2012 22:47 przez SP3SWJ.)
26-08-2012 22:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości