Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 3.33 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
SQ9JXB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 22-03-2010
Post: #91
RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
Rozumiem że u Ciebie wszystko działa OK tak?

Nie wiem jak u innych ale u mnie NIE. Połączenia takie same.

Aha , na wyświetlaczu mam 003710000_

P.S. Mam pytanie do innych kursantów, tez takie problemy występuja u Was jak u mnie były, czy tylko u mnie są to chochliki niedouczonego?

Janek SQ9JXB
04-02-2012 11:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 340
Dołączył: 06-05-2011
Post: #92
RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
Za każdym razeem jak coś Ci nie działa to oprócz Pytania dawaj plik z którym masz problem jako załącznik. Ja go sobie ściągnę i mam nad czym mysleć, a tak nie wiem co tam masz.
04-02-2012 13:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 22-03-2010
Post: #93
RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
Marcin , kompilacja przebiegła bez problemu, tylko nie ma zmiany częstotliwości.
Połączenia takie jak u Ciebie.

W załączniku pliki


Załączone pliki
.zip  nowy.zip (Rozmiar: 16.65 KB / Pobrań: 673)

Janek SQ9JXB
04-02-2012 13:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 340
Dołączył: 06-05-2011
Post: #94
RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
Ten plik, który umieściłeś ostatnio, z której lekcji pochodzi ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2012 15:11 przez SP4EJT.)
04-02-2012 14:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5IWI Offline
Janek
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 01-02-2009
Post: #95
RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
(04-02-2012 11:32)SQ9JXB napisał(a):  Rozumiem że u Ciebie wszystko działa OK tak?

Nie wiem jak u innych ale u mnie NIE. Połączenia takie same.

Aha , na wyświetlaczu mam 003710000_

P.S. Mam pytanie do innych kursantów, tez takie problemy występuja u Was jak u mnie były, czy tylko u mnie są to chochliki niedouczonego?

Mnie "małpowanie" Marcina wychodzi OK ale gorzej z zrozumieniem i napisaniem samemu danej lekcji,no ale może to kiedyś załapię
Janek sp5iwi
04-02-2012 15:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 22-03-2010
Post: #96
RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
Cytat:Ten plik, który umieściłeś ostatnio, z której lekcji pochodzi ?

Z lekcji 11 i zmałpowanego kodu od Ciebie(obsługa 2 przycisków PC7 i PC6) krok 1 w dół i jeden w górę.

Janek SQ9JXB
04-02-2012 16:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 340
Dołączył: 06-05-2011
Post: #97
RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
Nie prawda. Umieściłeś pliki z lekcji 10 wraz z poprawkami funkcji wys_freq()
Sprawdź sam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2012 17:06 przez SP4EJT.)
04-02-2012 17:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 22-03-2010
Post: #98
RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
Faktycznie nie zapisane.

Teraz wczytane wszystko i działa, ale działanie przycisków jest ciekawe.Musze nacisnąć i lekko przechylić w prawo aby działały bez problemu.

Dobra, więcej nie będę zgłaszał uwag.

Janek SQ9JXB
04-02-2012 17:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 340
Dołączył: 06-05-2011
Post: #99
RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
Możesz pytać ... krzywdy mi nie robisz ... wszyscy pytajcie i się nie czajcie z tym, bo po to jest ten kurs, nie będe go prowadził wiecznie więc nie odkładajcie pytań na potem
Mam nadzieje że te dziwne umiejscowienie nawiasów klamrowych w ostatniej lekcji nie sprawiły wam kłopou.
Kod:
if((PINC&0b01000000)==0)
         { frequency-=krok; }
powyższy kod oczywiście można zapisac tak jak poniższy i to jest to samo
Kod:
if((PINC&0b01000000)==0)
{
    frequency-=krok;
}
ale można tez tak:
Kod:
if ( ( PINC & 0b01000000 ) == 0 )
         {


frequency-=krok; }
wszystkie te zapisy dla kompilatory są jednakowe.
Trochę kiepsko że nie mogę już sam wyedytować tego posta tylko muszę moderatora prosić.
Lekcja 13 Pewnie zauważyliście, że można przekręcić licznik częstotliwości "tak jakby poniżej zera" więc konieczne są poprawki, której będą trzymać w ryzach zakres częstotliwości - pomiędzy 1MHz a 180MHz.
Przedstawiam tu fragmenty piku main.c (jest on do pobrania jako załącznik na dole) wraz z moim wolnym tłumaczeniem Smile
Kod:
#ifndef F_CPU
#define F_CPU 16000000
#endif
#jeśli F_CPU nie jest zdefiniowane nigdzie indziej to:
#zdefiniuj każde wyrażenie F_CPU jako 16000000
#koniec warunku [b]ifndef F_CPU[/] //nie wiem jak to dobrze przetłumaczyć. Powyższy kod sam sprzwdza czy już zdefiniowaliśmy częstotliwość w menu "configuration options" jesli nie to definiuje prędkość Atmegi na 16MHz.
Kod:
if((PINC&0b01000000)==0)
{
    if((frequency-krok>999999)&(frequency-krok<180000000))
    {
        frequency-=krok;
    }
}
Jeśli (na porcie C, na wyprowadzeniu PC6 jest stan niski ) to wykonaj:
{

jeśli ( ( zm. frequency - zm. krok jest większe od 999999) lub ( zm. frequency - zm. krok jest mniejsze od 180000000 ) )
{

zmniejsz zm. frequency o zm. krok;
}
} [/code]
Dodatkowo zaznaczyłem kolorami nawiasy które należą do odpowiadających im instrukcji.
Kod:
if((PINC&0b10000000)==0)
{    
    if(frequency+krok<180000000)
    {
        frequency+=krok;
    }
}
Powyższy kod oznacza:
Jeśli (na porcie C, na wyprowadzeniu PC7 jest stan niski ) to wykonaj:
{

jeśli ( ( zm. frequency + zm. krok jest mniejsze od 180000000 ) ) to wykonaj :
{

zm. frequency zwieksz o zm. krok;
}
}
Na razie to będzie koniec z problemem wyświetlania kroku i częstotliwości - nie jest to może najpiękniejsze i najczytelniejsze ale działające i wystarczające (potem będziemy upiększać i porządkować to co się ma wyświelać i jak).
Na następnej lekcji przejdę do zagadnienia jakim jest komunikacja z układem AD9951 - syntezerem DDS.


Załączone pliki
.zip  nowy.zip (Rozmiar: 4.67 KB / Pobrań: 677)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2012 16:20 przez SP4EJT.)
04-02-2012 18:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LAP Offline
Jarek
*

Liczba postów: 40
Dołączył: 15-03-2010
Post: #100
RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
Ad. lekcja3

Witam!

Trochę jestem spóźniony.Angry

Nie bardzo rozumiem jak działa wyrażenie wewnątrz pętli, dalaczego dioda "mruga"??

No i jak się wkleja takie ramki z kodem jak powyżej??


Załączone pliki
.txt  lcd.c2.txt (Rozmiar: 1.51 KB / Pobrań: 714)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2012 23:55 przez SP9LAP.)
10-02-2012 23:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości