Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 10 Głosów - 4.6 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
AMATOR Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 33
Dołączył: 01-02-2009
Post: #771
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
(19-02-2015 23:53)SP5CGI napisał(a):  HUSAREK - SDR.
Minimalnym nakładem kosztów i pracy możemy mieć w HUSARKU drugi RX-SDR.

Interesuje mnie jak wypada odsłuch tej samej stacji na takim odbiorniku SDR w porównaniu ze sprzętowym odbiornikiem HUSARKA. Głównie chodzi mi o czułość i jakość sygnału. Dużo musi zależeć od jakości karty dziękowej i możliwości programu.
23-02-2015 18:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 194
Dołączył: 31-05-2011
Post: #772
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Oczywiście, dużo zależy od karty dźwiękowej i od programu,w końcu są to podstawowe elementy służące do cyfrowej obróbki sygnału.
Przy mojej karcie występuje dość duże opóźnienie sygnału. Jakość - program HDSDR ma dość duże możliwości NR,NOTCH,NB, płynna regulacja szerokości filtra akustycznego.
Zapraszam do poszukania innego programu i do prób.
25-02-2015 19:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 1,006
Dołączył: 26-09-2012
Post: #773
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Pytanie mam, dla tych co mierzyli w Husarku, albo Jumie, jaki jest zakres pracy AGC w nich? Ile dB?
Pozdrawiam
13-03-2015 19:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #774
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
W Husarku zakres automatyki to 60 dB.
13-03-2015 19:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #775
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Witam kolegów po dłuższej przerwie.
Montaż przetwornicy do zasilania płytki PA zaspokoił nieco moją ciekawość, ale jednocześnie nie wszystko rozumiem. Największą moc w paśmie 3,7 MHz uzyskuję w przedziale napięć 17-19 V (ok 25-27 W przy poborze prądu 3 A). Podnoszenie napięcia powoduje wzrost prądu pobieranego o 100 - 200 mA, ale również zauważalny spadek mocy wyjściowej. Wygląda na to, że te tranzystory jednak nie lubią zbyt dużego napięcia. Uzyskane efekty pokrywają się z wynikami SP4HKQ. Przetwornica nie wprowadza zauważalnych zakłóceń. Podczas odbioru na wszelki wypadek zwierana jest do masy 1 nóżka scalaka sterującego z płytki przetwornicy - przed montażem wyprowadziłem kabelek. Wówczas przetwornica się wyłącza i przepuszcza napięcie wejściowe 13,8 V. Jednym słowem akcji można nadać kryptonim ,,25 W za 25 zł". Tyle kosztuje na znanym portalu aukcyjnym płytka przetwornicy. Dziwi mnie tylko skąd taka niechęć wzmacniacza do sprawniejszej pracy przy wyższych napięciach zasilających?


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2015 11:45 przez SP4LVC.)
14-03-2015 11:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 1,006
Dołączył: 26-09-2012
Post: #776
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
(13-03-2015 19:10)SP5BMP napisał(a):  W Husarku zakres automatyki to 60 dB.

Cała automatyka jest w stopniu wzmacniacza m.cz. na płytce automatyki, na fecie j310. Byłem ciekaw ile taki układ ma dynamiki. Pytanie następne - te 60dB starcza?
15-03-2015 18:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #777
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Ja mam wrażenie, że nie starcza

Bogdan
15-03-2015 22:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #778
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Oj starcza.
Zakres wzmocnienia Husarka jest ustawiony na uzyskanie możliwie wysokiej czułości (zależnie od wykonania 0.2-0.5 uV) Automatyka zmniejsza tylko jego czułość gdy się pojawia silny sygnał. Były robione próby Husarków w sytuacji gdy anteny się widziały (odległość miedzy antenami kilkadziesiąt metrów), a stacją "zakłócającą" był Icom 100W. I to koledzy z Icoma skarżyli się na brak możliwości pracy gdy Husarek 20 W nadawał. Natomiast Husarek słyszał wszystko w trakcie nadawania Icoma.
Duża dynamika wejścia Husarka wynosząca ponad 30 dBm. dynamika automatyki wynosząca nawet 70 dB i możliwość załączenia tłumika 20dB pozwalają pracować praktycznie w każdej sytuacji. Husarek nie jest radiem wyczynowym, a pomimo to w wielu wypadkach pracuje lepiej od niejednej fabryki.
Cała sztuka z prawidłowym wykonaniem Husarka polega na dobraniu wzmocnień poszczególnych stopni przed układem regulacji wzmocnienia. Sygnał z anteny o poziomie S9 + 30 dBm nie powinien przesterowywać jakiegokolwiek stopnia. Gdy będzie przesterowanie to nawet automatyka o poziomie 100dBm nam nie pomoże.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2015 8:59 przez SP4HKQ.)
16-03-2015 8:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #779
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Jest tak jak pisze Zdzisław. Po to jest tłumik w Husarku, aby z niego korzystać i wtedy wszystko działa jak trzeba. Również wskazania S-metra są odpowiednio dobrane.

Gdyby jednak ktoś chciał jeszcze zwiekszyć dynamikę ponadto co jest, to informuję, że jest taka możliwość i uzyskamy sprzęt o wyczynowych parametrach odbiornika.
Zrobiłem próby w tym kierunku zakończone uzyskaniem pozytywnych rezultatów.
Aby to uzyskać należy obniżyć wzmocnienie stopni wstępnych o 20dB - wymiana kilku oporników SMD. Następnie Pomiędzy płytką homodyny a płytką filtrów należy wstawić następujące układy:
1. Roofing filtr zbudowany podobnie do filtru podstawowego, ale bez wzmacniaczy.
2. Za filtrem dodatkowy wzmacniacz 20dB kompensujący brak wzmocnienia przed filtrem. Wzmacniacz ten można objąć dodatkową regulacją wzmocnienia ARW. Regulacja ta powinna być opóźniona i włączać się dopiero przy sygnale S 9 +30dB. Wtedy nie trzeba nic robić z softem mierzącym poziom S. Będziemy mieli co prawda błędne wskazania S-metra, ale tylko w zakresie od 30 do 40dB, gdzie musimy pamiętać, że wskazanie +40dB po przeróbce będzie odpowiadało +60dB. Na poziomie +30dB nastąpi zagięcie ch-ki pomiaru S.

Największy problem wystąpi przy realizacji filtru. Ponieważ wzmocnienie za nim jest większe o 20dB zaczyna on być czuły na wszelkie pola magnetyczne. Słyszy już z odległości około pół metra transformator zasilacza sieciowego. Udało mi się usunąć te zakłócenia poprzez umieszczenie filtrów w specjalnych ekranach pochodzących od transformatorów mikrofonowych lub liniowych. Ekrany są zbudowane z wielu warstw blach stalowych o łącznej grubości około 4mm i stanowią pudełka o kształcie sześcianów.
Filtry te również z powodu dużego wzmocnienia za nimi są czułe na drgania mechaniczne, dlatego trzeba całe pudełka sześcienne umieścić na gumach, a nie bezpośrednio.
Czułości po tych przeróbkach nie mierzyłem, ale na ucho nie wyczułem żadnego spadku.

Jest to więc dość kłopotliwa sprawa, myślę, że dostępna dla bardzo cierpliwych kolegów.
Na razie próby robiłem w pająku, płytki dodatkowego wzmacniacza jeszcze nie miałem czasu zaprojektować. Jak zrobię wszystko i wyniki potwierdzą się na czysto, to umieszczę tu swoje projekty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2015 9:58 przez SP2JQR.)
16-03-2015 9:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #780
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Dostałem kilka pytań dotyczących modułu na 74AC175. Tej płytki nie było w zestawie DW Radio, była robiona oddzielnie. Nie jest skomplikowana i da się ją wyprasować. Układ scalony do modułu Husarek_moduł_74AC175 można nabyć w RCS Elektronik przy okazji zakupu rdzeni do filtrów. Mają tam również dwa typy enkoderów mechanicznych np. do sterownika.

73 Adam
09-04-2015 10:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości