Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 10 Głosów - 4.6 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #731
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
(14-05-2014 23:20)SP3WYP napisał(a):  Mam pytanie do kolegi Adama - czy na Łosiu 2014 będzie można wgrać najnowsze oprogramowanie do sterownika ?

Tak, na spotkaniu ŁOŚ 2014 w sobotę będzie możliwość wgrania oprogramowania w wersji 1.13 zawierającej poprawki CAT-a i obsługi DSP. Nowy soft pracuje na wszystkich wersjach sterowników, na Xmega64A3 również. Do wgrania oprogramowania nie musimy wyjmować sterownika z radia, musi być tylko dostęp do złącza PDI na module procesora.

73 Adam
14-05-2014 23:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3WYP Offline
Michał
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 15-01-2014
Post: #732
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Dzięki Adam za szybką odpowiedź - wybieramy się z Waldkiem na Łosia, będzie okazja aby się spotkać i porozmawiać
73 SP3WYP
14-05-2014 23:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 17-01-2012
Post: #733
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Panowie, mam małą zagwozdkę techniczną. Kiepsko chodzi mi moduł automatyki. Rx wszystko fajnie odbiera i automatyka pracuje fenomenalnie , ale .... jak wyciągnę antenę to wtedy wyraźnie słychać takie nieregularne skrzeczenie jakby leciutkie trzaski (często przez dłuższy czas jest regularny, prawidłowy szum ale potem znowu wchodzi to samo nieregularne "skrzeczenie"). Występuje to wszystko na US1 (podłączałem oscyloskop do nogi nr 7 i tam już widać te dodatkowe "stuki", oczywiście "stuki" nie pochodzą z modułów poprzedzających automatykę). Podłączenie dodatkowego kondensatora do nogi nr 5 nic nie dało, tak samo jak zwiększanie kondensatorów w sprzężeniu zwrotnym. Jaki mogę zastosować cwany "chwyt", żeby zlokalizować przyczynę i usunąć ją?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2014 18:31 przez SP1UJB.)
27-05-2014 18:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #734
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
A masz włączone na wejściu dobre BPFy ? Dobre to takie, które tłumią 3 i wyższe nieparzyste harmoniczne odbieranego sygnału na poziomie około 60 dB.
28-05-2014 6:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 17-01-2012
Post: #735
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Do testów nie podłączałem BPF, chociaż mam takie filtry. Sam "goły" moduł automatyki daje JUŻ takie objawy i odbiega to od efektu detekcji stacji radiowych.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2014 8:07 przez SP1UJB.)
28-05-2014 8:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #736
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Możesz mieć w układzie wadliwy kondensator lub inny element, czasem daje to podobne efekty. To jest układ o dużym wzmocnieniu i nawet drobna fluktuacja wartości któregokolwiek elementu jest słyszalna.
Kiedyś robiła mi coś podobnego (w innej konstrukcji) niedotrawiona płytka drukowana - obejrzyj dobrze ścieżki.
28-05-2014 9:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 17-01-2012
Post: #737
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Dzięki Henryku za wskazanie kierunku poszukiwań. Też miałem podobne pomysły (prócz ścieżek, bo one są profi), ale potem stwierdziłem, że wymiana podejrzanych części to zbyt prosta droga. Teraz jednak wymienię, elektrolity, bo to najszybsze, potem ewentualnie przelutuję luty i ewentualnie pozmieniam inne części. Zastanawia mnie jednak odłączenie części automatyki lub "zatykania" US1 i sprawdzenia jak ten wzmacniacz działa bez "dodatków" . W każdym bądź razie wyjęcie TLC272 zmniejszyło wzmocnienie ale efekt pozostał tyle, że b. cichy. Ciekawa sprawa, będę walczyć Smile .
28-05-2014 9:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7DCB Offline
Adam
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 07-01-2011
Post: #738
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Witam ponownie, moje prace nad uruchomieniem Husarka zbliżają się do zakończenia. Uruchomiłem prawie wszystkie moduły -jedynie od kilku dni zawiesiłem się na homodynie. Nie mam niestety oscyloskopu więc wzorując się m.in na podpowiedziach kol. Zdzisława z postu #189 mam problem z napięciami na mieszaczu toru RX -zamiast oczekiwanych ok 2V na wejściu i wyjściu mam poziomy bliskie 0. Niemniej w trakcie pomiaru dotknięcie końcówką woltomierza powoduje dość duży wzrost "szumów".
W torze TX napięcia też są dość mocno zróżnicowane: n. 2,12 ->2,7V; n.5,9 ->2,2V; n.3 ->2,8V; n.6 ->3V; n.8 ->1,4V; n.11 ->2,7V.
Przebiegi z VFO na wejściach mieszaczy są prawidłowe czyli VFO/4.
Wersja pcb jest z dw_radio 14.04.2013 i jak mi się wydaje oba tory pracują jednocześnie -jest co prawda wyprowadzenie /TX ale nie jest wykorzystane.
Trochę walczyłem z różnymi podpowiedziami z bogatego wątku informacji ale raczej bez skutku ... zostaje jeszcze ostateczność, wymiana FST ale z uwagi na trochę złożoność tej operacji podpowiedzcie proszę czy to dobry trop??
Pozdrawiam wszystkich ..
30-05-2014 0:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #739
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Adam napięcia na wyjściu mieszaczy nie powinny się różnić o nie więcej niż 0.1 V a najlepiej 0.05 V. Jeśli występują większe różnice to są 2 powody. Uszkodzony scalak FST mieszacza na 99.9% lub nieprawidłowe sterowanie z przesuwnika tz z 164. Z własnego doświadczenia wiem że uszkodzić scalak mieszacza jest bardzo łatwo. Aby mieszacz prawidłowo pracował to na wejściach mieszacza powinno być napięcie z zakresu 2.15 - 2.3 V. To napięcie w wyniku kluczowania przenosi się na wyjścia z bardzo niewielkim spadkiem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2014 7:18 przez SP4HKQ.)
30-05-2014 7:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 17-01-2012
Post: #740
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Zlikwidowałem, opisane przeze mnie wcześniej, zakłócenia modułu automatyki. Metodą okazało się odłączanie podejrzanych elementów. Odcięcie zasilania od AD8307 zlikwidowało trzaski, które rozchodziły się poprzez zasilanie (ciężko domyślić się takiej przyczyny). Tak więc, kupiłem wadliwy układ scalony, bo wszystkie elementy wokół US są ok.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2014 21:53 przez SP1UJB.)
30-05-2014 21:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 85 gości