Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 10 Głosów - 4.6 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #661
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Michał, schemat filtrów jest poprawny, błąd jest na płytce drukowanej.

Przy poprawianiu druku skopiowałem 6 razy tranzystor z elementami zgrupowanymi w jego okolicy. Ten rezystor 100k przy ostatnim tranzystorze jest zbędny (dać zworę) ponieważ za nim jest szeregowo 47k.
Jeśli są rozbieżności pomiędzy schematem a drukiem to najczęściej schemat rysowany przez autora modułu jest prawidłowy a błąd jest na druku.

73 Adam
24-01-2014 23:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3WYP Offline
Michał
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 15-01-2014
Post: #662
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
(16-04-2013 13:37)SP5FCS napisał(a):  Poprawiona wersja modułu homodyny do HUSARKA, schemat po naniesieniu koniecznych zmian oraz druk z wykonanymi poprawkami.

Na wcześniejszych wersjach druku należy:
- dodać układ formowania sygnału VFO na BGA420;
- usunąć tranzystory Q1, Q5 (oznaczenie na starych schematach);
- wymienić 3-uzwojeniowe trafa przed mieszaczami na 2-uzwojeniowe splitery;
- zamienić wyjścia 1,7 na układzie U9 aby uzyskać poprawne przełączanie wstęg;
- skorygować wartości niektórych elementów wg. ostatniego schematu.
Zmiany dla wersji radia z podwójnym wykorzystywaniem modułu filtrów akustycznych (nadawanie/ odbiór).

Schemat homodyny zamieszczony w tym poście ma błędy, poprawny schemat jest w opisie budowy radia.
Gdzie jest ten poprawny schemat ? Niektóre elementy na schemacie i w Sprint Layout się różnią.

(24-01-2014 23:31)SP5FCS napisał(a):  Michał, schemat filtrów jest poprawny, błąd jest na płytce drukowanej.

Przy poprawianiu druku skopiowałem 6 razy tranzystor z elementami zgrupowanymi w jego okolicy. Ten rezystor 100k przy ostatnim tranzystorze jest zbędny (dać zworę) ponieważ za nim jest szeregowo 47k.
Jeśli są rozbieżności pomiędzy schematem a drukiem to najczęściej schemat rysowany przez autora modułu jest prawidłowy a błąd jest na druku.
ok Adam dzięki za szybką odpowiedź


Czy elementy w płytce homodyny brać ze schematu czy z Sprint Layout ??????
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2014 0:57 przez SP3WYP.)
25-01-2014 0:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3WYP Offline
Michał
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 15-01-2014
Post: #663
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Gdzie można nabyć płytkę do PA 15W, czy jest gdzieś dostępny lay płytki?
27-01-2014 10:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #664
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Przeczytaj uważnie pierwszy post a znajdziesz LAY.
27-01-2014 13:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3WYP Offline
Michał
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 15-01-2014
Post: #665
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
(27-01-2014 13:07)SP5BMP napisał(a):  Przeczytaj uważnie pierwszy post a znajdziesz LAY.
ok dzięki jest


W płytce homodyny są dwa transformatory TR1 i TR2. Jakiej grubości jest użyty drut do nawinięcia. Ma to jakieś wielkie znaczenie jaka średnica ??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2014 2:03 przez SP3WYP.)
28-01-2014 0:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #666
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
(28-01-2014 0:52)SP3WYP napisał(a):  W płytce homodyny są dwa transformatory TR1 i TR2. Jakiej grubości jest użyty drut do nawinięcia. Ma to jakieś wielkie znaczenie jaka średnica ??
Ja u siebie nawinąłem drutem 0.35mm2, może być 0.3 lub 0.4, chodzi o to żeby nie był za gruby, ponieważ będzie ciężko go skręcić i nawinąć na rdzeniu.

Vy 73 Darek
28-01-2014 8:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #667
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Drut może mieć nawet 0,15 lub mniej jeśli będzie zachowana impedancja. Zbyt cienki może się jednak szybko urwać przy wstrząsach dlatego trzeba całe trafo dodatkowo mocować na klej.
28-01-2014 8:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3WYP Offline
Michał
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 15-01-2014
Post: #668
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Dzięki koledzy za odpowiedź. Prace trwają - mam poskładane: 2 płytki filtrów m.cz. 2 płytki homodyny , i kończę teraz 2 płytki automatyki. W sobotę planuję uruchomienie tych modułów.
28-01-2014 9:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 1,006
Dołączył: 26-09-2012
Post: #669
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Koledzy, czy rdzenie z RCS Elektronik (V33103) posiadają celową szczelinę magnetyczną? Nawijając na próbę wyszła mi dziwnie mała (~85mH) indukcyjność, a jak teraz grzebię w pamięci, mogłem pomylić "pary" z różnych kubków.
28-01-2014 13:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #670
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Karol najpewniej zamieniłeś połówki kubków. Przy ok. 200 zwojach nie powinno wyść aż tak mało.

Bogdan
28-01-2014 13:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości