Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 10 Głosów - 4.6 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #581
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Sterownik opracowany przez Adama posiada dużo możliwości konfiguracji i może być zastosowany do bardzo wielu radiostacji. Proponuję abyś na początek uruchomił swoje radio wykorzystując N/O, oraz sygnał ZAS_TX jako bias w PA.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2013 19:52 przez SP5BMP.)
14-10-2013 19:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 24-03-2009
Post: #582
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Witam wszystkich,
moja znajomość software Husarka jest w zasadzie żadna ale po przeczytaniu ostatniego postu Bogdana LVC przyszedł mi do głowy pomysł, ze można w tym radiu zastosować moduł timer`a stosowanego w Picastar...moduł ten ma bardzo szerokie możliwości ustawień czasów przełączania Rx/Tx i Tx/Rx różnych stopni tranceivera...
Powodzenia wszyskim a szczególnie budowniczym Husarka.

Witek SP5TAA.
14-10-2013 19:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #583
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Husarek wystartował. Dziewicza łączność przeprowadzona z Witkiem SP5TAA o godz. 19.11 UTC na 3745,22, a chwilę później z Bogdanem SP3IQ. Mój dzisiejszy dzień urlopowy był bardzo owocny konstrukcyjnie. Plan wykonany w 100%. Witek i Bogdan - dzięki.

Bogdan
14-10-2013 22:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #584
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Zaprojektowalem płytkę do zabezpieczenia wejść procesora na sygnałach PTT, KEY, (.) i (-) manipulatora CW. Projekt pod transoptory typu PC817. Jest to wariant przygotowany na poźniejsze zasilanie diód transoptorów z zewnętrznego źrodła (komputera). Projekt wykonany wg opisu syntezy Adama SP5FCS (z opornikami 2,2 Kom w zasilaniu diód). Na płytce nie ma opisów, ale jest to tak proste, że aż niemożliwe, aby coś pomylić. Jakby się komuś przydało to proszę. Po otwarciu, a przed wydrukiem proszę ustawić powiększenie dokumentu na 100%. Plik w załączniku uległ przeróbce - był błąd w projekcie, w związku z tym proszę o sprawdzenie, czy wcześnie nie pobraliście przypadkiem wersji z błędem. Obecna wersja jest ok. Takie są efekty siedzenia przy kompie o 1 w nocy.


Załączone pliki
.pdf  Transoptory - PCB.pdf (Rozmiar: 4.72 KB / Pobrań: 963)

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-10-2013 10:54 przez SP4LVC.)
17-10-2013 1:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 06-07-2009
Post: #585
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Witam.
Wczoraj dostalem reszte plytek do husarka i wyswietlacz. Dzisiaj uruchomilem syntheze i plytke rejestrow i tu mam kilka pytan:
1.Zrobilem kalibracje tak jak jest to opisane w instrukcji - fgen 80 mhz , dobralem fcal tak zeby zewnetrzny miernik czestotliwosci pokazywal rowniez 80mhz. W momencie uruchomienia syntezy w normalnym trybie okazuje sie ze nie jest skalibrowane , pokazuje kilka "setek" wiecej na zewnetrznym mierniku ( tak jest dla 3.5mhz) , dla 29mhz roznica robi sie ok 1khz.Czy mial ktos podobny problem? Moze kalibracje robie niepoprawnie?
2. Jak ustawic ( Czy jest taka potrzeba) Fgen? Ja uzywam domyslnej 80.000.Czy jest on rozny dla roznych Si570? Moj 570 jest CAC000141G.
3. Jezeli chodzi o PA to w obecnej postaci jest ona tylko do 30mhz. Czy sa plany "modyfikacji " azeby pracowala na 6m ( wydaje mi sie ze mozna by bylo uzyc tranzystorow rd15vhf1 ).A moze jest plan na 100w PA?
Pozdrawiam Arek AC2FC
17-10-2013 3:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #586
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Arku przeczytaj post Romana #438. Wynika z niego, że główny winowajca braku emisji na 50 MHz to trafo wyjściowe, a nie tranzystory.

Bogdan
17-10-2013 11:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #587
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Rozwiązanie na dwóch trafach, aby dobrze i wysoko pracowało powinno być wykonane według odpowiednich prawideł.
Chyba nikt o tym jeszcze nie napisał, więc jestem winny tą uwagę.
Trafa na zdjęciach są nawinięte koncentrykiem 50 omów. Jest to nieprawidłowe. Na wyjściu mamy dostać 50 omów, a mamy na wyjściu dwa połączone szeregowo koncentryki. Z tego powodu powinno się zastosować koncentryki o impedancji falowej 25 omów. Tyle będą też miały tranzystory, kasżdy z osobna. Wtedy dopasowanie będzie idealne. Ponieważ bardzo trudno jest zdobyć koncentryk 25 omów, dlatego prostym rozwiązaniem jest zastosowanie dwóch cienkich 50-omowych koncentryków połączonych równolegle.
Każdy z transformatorów powinien być nawinięty dwoma koncentrykami połączonymi równolegle, a te dopiero łączymy według schematu wzmacniacza. W ten sposób uzyskamy największą szerokopasmowość. Cienkie koncentryki teflonowe można spotkać na Alledrogo.
17-10-2013 12:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 06-07-2009
Post: #588
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Bogdan,
Nie wiem tylko jest sens " podciagac" te tranzystory. Katalogowo pracuja one do 30mhz.A jezeli chcemy wyzej to serial VHF. Ja jeszcze nie mam plytki do PA ale jak tylko uda mi sie ja zakupic to napewno przetestuje. Narazie skladam filtry akustyczne.

Pozdrawiam
Arek AC2FC
17-10-2013 13:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #589
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Ja na razie chcę ogarnąć do końca Husarka (brakujące płytki, odkłócenie, uruchomienie CW i ogólna estetyka) i troszkę od niego odpocząć. Ostatnimi czasy było ostre tempo w tej dziedzinie. Nie zmienia to faktu, że - tak jak pisałem wcześnie - będę w międzyczasie myślał poważnie o tym, aby z Husarka wychodziła większa moc. 50-70 W byłoby wartością wystarczającą, dlatego myślę, że jeżeli udałoby się uzyskać w granicach 6-8 W w paśmie 6m. to ta moc w zupełności wystarczy do uzyskania zakładanego outputu na 1 parze tranzystorów. Myślę, że trzeba się rozglądać za wyżej chodzącymi tranzystorami właśnie do tej wyjściowej końcówki mocy. U ciebie sytuacja jest inna - jeżeli nie masz jeszcze zakupionych, a myślisz o paśmie 6 m. to pewnie, że lepiej brać od razu te wyżej chodzące.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-10-2013 14:13 przez SP4LVC.)
17-10-2013 14:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #590
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
(17-10-2013 3:54)AC2FC napisał(a):  1. Zrobilem kalibracje tak jak jest to opisane w instrukcji - fgen 80 mhz , dobralem fcal tak zeby zewnetrzny miernik czestotliwosci pokazywal rowniez 80mhz. W momencie uruchomienia syntezy w normalnym trybie okazuje sie ze nie jest skalibrowane , pokazuje kilka "setek" wiecej na zewnetrznym mierniku ( tak jest dla 3.5mhz) , dla 29mhz roznica robi sie ok 1khz.Czy mial ktos podobny problem? Moze kalibracje robie niepoprawnie?
2. Jak ustawic ( Czy jest taka potrzeba) Fgen? Ja uzywam domyslnej 80.000.Czy jest on rozny dla roznych Si570? Moj 570 jest CAC000141G.

Arek, wygląda na to że zrobiłeś odwrotnie: zamiast ustawić fgen zmieniałeś fcal !

Odpowiedź w wątku o syntezie: kalibracja modułu generatora na Si570.

73 Adam
17-10-2013 19:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości