Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 10 Głosów - 4.6 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
SP5LQV Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 78
Dołączył: 21-03-2010
Post: #521
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Cześć . Doskonałe dzialanie!!! Ale, czy to Warszawa ? czy twoje Borki ? + jaka Antena Hex ?. czy cos innego ?
A dokladnie przydało by sie postawić dwa" radyjka " Twoje + jakąś troche" wypasiona " fabryke " no i dopiero zabawa .!!


Andrzej
04-09-2013 14:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #522
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Zrobiłem Andrzeju porównanie. I efekt był taki, że sprzedałem FT950. Pozdrawiam.
04-09-2013 16:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 06-07-2009
Post: #523
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Witam,
Jako ze juz koncze uruchamiac modul automatyki i homodyny to mam pytanie do kolegow czy ma ktos moze na sprzedaz plytki do : filtrow akustycznych, BPF , LPF , PA , plytki " spinki" ? Moze komus "leza" w szufladzie i chetnie by odsprzedal? Pisalem do DW electronics ale oni na chwile obecna nie maja.
Nastepne pytanie dotyczy wzmacniacza BGA420 - w starszych wersjach homodyny nie bylo tego wzmacniacza natomiast w wersji V3-14 jest. Ja mam plytki do wersji V3-5 i na nich nie ma miejsca na niego.VFO podawane jest bezposrednio na U1.Czy musze "przerobic" plytke i go dodac? Dlaczego zostal on "dodany"? Czyzby sygnal z VFO byl " za slaby" ?
Dziekuje i mam nadzieje ( moje ciche plany , jak tylko uda mi sie zakupic plytki ) uruchomic husarka do konca roku.
Pozdrawiam
Arek AC2FC
05-09-2013 13:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #524
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Arku układ BGA 420 to wzmacniacz sygnału heterodyny. Jest on potrzebny w przypadku jeżeli generator masz zrobiony na układzie Si570 w wersji LVDS, ponieważ daje on mniejszy sygnał niż ten sam generator na scalaku w wersji CMOS. Płytki homodyny z DW elektronics są robione jakby pod wersję SI570 LVDS, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby pominąć BGA 420 ( nawet jeżeli jest na niego miejsce) jeśli posiada się układ generatora w wersji CMOS. Jeżeli nie masz jeszcze Si570 to szukaj wersji CMOS i będzie wszystko grało z Twoją płytką homodyny. Jak zauważysz z postów jest inny sposób wyprowadzenia sygnału z płytki generatora w zależności od posiadanej wersji układu scalonego.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2013 15:19 przez SP4LVC.)
05-09-2013 15:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 06-07-2009
Post: #525
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Dzieki Bogdan,
Ja posiadam zarowno Si570 CMOS jak i LVDS. Poeksperymentuje I zobacze. Jak narazie to problem mam ze znalezieniem/zakupem reszty plytek (najbardziej zalezy mi na plytce filtrow akustycznych i BPF ).Mam nadzieje ze ktos sie znajdzie kto odsprzeda :-) .Plytke automatyki mam juz uruchomiona jedynie czekam na fotorezystor ( wedlug sugesti Adama ). Zobaczymy jak sie sprawi.
Pozdrawiam
Arek AC2FC
06-09-2013 2:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #526
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Z ogromną przyjemnością przekazuję informację, że nasz Kolega Maciek SP5CGI otrzymał główną nagrodę w Konkursie PUK 2013 w kategorii urządzenia odwzorowanego na podstawie ogólnie dostępnej dokumentacji za wykonanie transceivera HUSAREK.
Radio zostało zbudowane w oparciu o dokumentację dostępną na naszym forum. Podkreślić należy fakt, że wszystkie płytki drukowane (oprócz sterownika) zostały wykonane domową metodą termotransferu.

Gratulacje dla Maćka za nagrodę, ukończenie radia i doskonały przykład do naśladowania dla innych kolegów.

Podczas Zjazdu Technicznego zostało zaprezentowanych 9 Husarków:
Maćka SP5CGI, Bogdana SP3IQ, Zdzisława SP6ERR - 2szt, Józefa SP9HVW, Darka SQ5KHA, Zbyszka SP7LTP, Janusza SP5BMP, Adama SP5FCS.

Była również możliwość obejrzenia konstrukcji wnętrza radia Maćka, kompletu modułów radiowych oraz kilku etapów powstawania obudowy radia.
Mamy nadzieję, że prezentacja zachęci kolejnych kolegów do podjęcia decyzji o budowie Husarka.

Na zdjęciach "drugie wcielenie" mojego HUSARKA. Ostatnie zdjęcie z wystawy w Burzeninie (pobrane z galerii klubu SP2KJF).


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage

73 Adam
15-09-2013 18:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 194
Dołączył: 31-05-2011
Post: #527
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
HUSARIA znowu zwyciężyła!

poniżej dowód zwycięstwa oraz parę zdjęć mojego HUSARKA


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage
16-09-2013 20:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #528
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Gratuluję obu kolegom. Nasze Husarki są coraz ładniejsze - tym bardziej się cieszę, że i moje prace posuwają się do przodu. Płytki już w obudowie - odbiornik działa. Teraz zostało mi obsadzenie obu płytek filtrów i wzmacniacz PA. Mam pytanie związane z rezystorami R14, R15- 20 Ohm oraz R12, R20, R23 - 560 Ohm, a także kondensatorami C14 - 10 nF i C24, C25 - 20 nF. Jak widzę z wielkości padów są to elementy SMD o nieco mocniejszych parametrach, ale trochę trudne do zdobycia - szczególnie w przypadku kondensatorów, ponieważ typoszereg przewiduje pojemnośc 22 nF, a nie 20 nF. Podobnie zamiast 20 Omów w typoszeregu mamy 22 Om. Najchętniej kupiłbym wszystkie te elementy w jednym sklepie, ale widzę, że jest to chyba niemożliwe. TME proponuje hurtowe ilości minimalne. Czy stosowanie takich elementów jest mocno krytyczne, czy w ostateczności można tam upchnąć normalne rezystory - jaka powinna być ich moc?. Jakie parametry napięciowe powinny mieć kondensatory 10 i 20 nF? Czy można dać 22 zamiast 20 nF - czy lepiej składać na kanapkę 2 x 10 nF?

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-2013 0:05 przez SP4LVC.)
18-09-2013 0:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #529
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Rezystory o które pytasz maja moc ok 1 W, może też być 3/4W. Oczywiście zamiast 20 może być 22 Omy. Jeśli chodzi o kondensatory to pady są pod 2x10 nF na kanapkę w obudowie 1210 bo takie dostałem z ceramiką NP0. Ale mogą tez być w obudowie 1206, na 50 V (lepiej by było więcej). 22nF mogą tez być.
18-09-2013 11:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #530
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Dzięki Zdzisław. Wszystko jasne - oprócz jednej wątpliwości. Czy rodzaj dielektryka w kondensatorach jest mocno krytyczny? Sadzać, co pod ręką, czy szukać NPO?

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-2013 14:23 przez SP4LVC.)
18-09-2013 14:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości