Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 10 Głosów - 4.6 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
SP2QOT Offline
Mirek

Liczba postów: 7
Dołączył: 27-08-2010
Post: #491
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Jeśli chodzi o długowieczność to polecam "suche"polimerowe SANYO OS-CON (bardzo niskie ESR oraz upływność) . Kiedyś trudne do kupienia u nas (14lat temu ściągałem z PartsConnexion Kanada ) , dziś bez trudu do kupienia w PL, a i ceny przyjaźniejsze. Stosowane nie tylko w audio (najlepiej się sprawdzały w układach zasilania sekcji cyfrowych CD, DAC) ale obecnie też, na lepszych kartach graficznych i płytach głównych komputerów. Konstruktorzy audio unikają stosowania tych kondensatorów oraz tantali w ścieżce m.cz. w wyrafinowanych konstrukcjach (chodzi tu o brzmienie- ale nie będę wchodził na "śliski grunt polemiki" ).
Czy szumią ? Nie stwierdziłem. Dają za to "płaskie, suche" i rozjaśnione brzmienie, stosunku do typowych elektrolitów zaprojektowanych do audio (Black Gate, Cerafine, Silmic, Muse, GoldTune)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2013 21:24 przez SP2QOT.)
22-08-2013 21:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #492
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
witam,

W 2 źródłach: "Wzmacniacze operacyjne" P. Góreckiego oraz w artykule o mierniku szumów tranzystorów ( w paśmie m.cz.)
podano że tantale szumią mniej (mierzalnie mniej). U Góreckiego to strona 213.
Tantale mają o rząd wielkości mniejsze szumy niż elektrolity (tg teta przy 1kHz=~0,1)
a MKT mają tg~=0,01.
I chyba Górecki pisał jeszcze że jeśli kondensator tantalowy spolaryzuje się odwrotnie niż podano na obudowie - to szumy wrastają znacznie i nieodwracalnie.

73! Artur sp2qca
23-08-2013 22:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #493
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Witam,
mam pytanie, co może być przyczyną że odbieram obie wstęgi, przełączenie wstęg nic nie zmienia, sprawdziłem na „sucho” FST3125 steruje się, mam odpowiednie napięcia na wejściu i wyjściu FST, rezystory szeregowe 100R są dobre, przekaźniki mam nowe. Dokonałem wszystkich zmian zgodnie ze ostatnim schematem homodyny, chociaż brak rezystora 50R przy BGA420 przed kondensatorem C23 100nF w moim przypadku powodował wzbudzenie się układu na 1.8MHz, 3.5MHz i 7MHz.

Vy 73 Darek
23-08-2013 22:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 194
Dołączył: 31-05-2011
Post: #494
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Darku, sprawdź napięcia na wejściach i wyjściach wzmacniaczy U8-9 i na wejściach 1-4 polifazera .
24-08-2013 14:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #495
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Panowie, czy ja dobrze kombinuję, że na płytkach BPF z DW-RADIO nie ma trymerów?

Bogdan
28-08-2013 13:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #496
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
(28-08-2013 13:05)SP4LVC napisał(a):  Panowie, czy ja dobrze kombinuję, że na płytkach BPF z DW-RADIO nie ma trymerów?
Z tego co widzę to są tam miejsca na trymery (projekt płytki pcb), ale od spodu płytki np. przy C2, C4, C6 i są to pady SMD, tak więc albo służą tylko przylutowania w trakcie strojenia filtrów, albo do przylutowania na stałe trymerów SMD.

Vy 73 Darek


Witam,
chciałem pokazać zdjęcia swojego Husarka, jest jeszcze sporo do zrobienia, ale to bardziej prace polegające na modyfikacji układu - płytki automatyki w torze mikrofonowym, porządkowanie przewodów. Odbiornik pracuje (miałem problem ze wstęgami, ale już wszystko ok), tor nadawczy jeszcze nie sprawdzony w całości, tylko poszczególne moduły PA, LPF, synteza to klasa sama w sobie.

İmage İmage İmage İmage
İmage İmage İmage İmage

Vy 73 Darek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-08-2013 19:44 przez SQ5KHA.)
28-08-2013 13:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #497
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Ładny, aż w oczy szczypie. Darek daj więcej szczegółów związanych z mocowaniem wyświetlacza do płyty czołowej. Czy rozwiercałeś otwory na płytce wyświetlacza i sterownika, czy na śrubkach 2,5 mm? Dystanse , jak widzę chyba 3 mm - jakieś przejście robiłeś, czy jak? Tulejek dystansowych z gwitami 2,5 mm nie ma nigdzie.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-08-2013 20:38 przez SP4LVC.)
28-08-2013 20:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 30-06-2009
Post: #498
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Tulejki (słupki dystansowe) 2,5 mm długość 5, 6, 8 mm dostępne w TME, nie rozwiercać TFT - GWARANCJA!!

73 Piotr
28-08-2013 20:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #499
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Bogdanie, NIE WOLNO rozwiercać otworów wyświetlacza ponieważ w ten sposób zniszczysz metalizację otworu i połączenie między warstwami druku a opiłki i drgania podczas wiercenia mogą uszkodzić wyświetlacz.

Słupki dystansowe 2,5mm są do kupienia w szerokiej gamie np. w TME.
Druga, trudniejsza opcja to trzeba kupić narzynkę i gwintownik M2,5 i słupki home made.

Ja na słupkach tylko skręciłem wyświetlacz, procesor i moduł rejestrów. Tak zmontowana "kanapka" jest wsuwana to kasety z laminatu przylutowanej do przedniej płyty radia też wykonanej z laminatu.

Darek, bardzo ciekawy front radia i jeszcze inne ustawienie modułów w obudowie. Dopiero teraz widzimy, że obudowa niby jest duża ale trzeba nieźle "kombinować" aby wszystko się zmieściło. Odradzam natomiast umieszczanie dodatkowych złączy radia obok gniazd antenowych, podczas pracy RS232, RS485 możemy mieć zakłócenia na wejściu odbiornika. Bezpieczniej będzie przerzucić dodatkowe złącza na drugą stronę tyłu radia.

Darek, napisz proszę co to za "tajny" moduł umieściłeś przy filtrach BPF ?


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Adam
28-08-2013 21:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #500
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
(28-08-2013 21:48)SP5FCS napisał(a):  NIE WOLNO rozwiercać otworów wyświetlacza

Darek, bardzo ciekawy front radia i jeszcze inne ustawienie modułów w obudowie. Dopiero teraz widzimy, że obudowa niby jest duża ale trzeba nieźle "kombinować" aby wszystko się zmieściło. Odradzam natomiast umieszczanie dodatkowych złączy radia obok gniazd antenowych, podczas pracy RS232, RS485 możemy mieć zakłócenia na wejściu odbiornika. Bezpieczniej będzie przerzucić dodatkowe złącza na drugą stronę tyłu radia.

Darek, napisz proszę co to za "tajny" moduł umieściłeś przy filtrach BPF ?

Niestety Sad wyświetlacz rozwiercałem, źle zrobiłem, ale czasu nie cofnę mam nadzieję że podczas dalszego użytkowania nic się nie będzie działo. Rzeczywiście obudowa wydaję się spora, ale trzeba to zgrabnie pomieścić, nie ukrywam że jest to moja druga konstrukcja (pierwszy był Taurus) i na pewno popełniłem sporo błędów przy budowie tego radia (następne będzie lepsze Smile ). Jeśli chodzi o "tajny" moduł to domyślam się że chodzi o tą płytkę nad filtrami BPF, jest to tak zwana Twoja "spinka" czyli mam tak tłumiki, przedwzmacniacz +12dB, przekaźnik RX/TX i LS145 do sterowania przekaźnikami, a płytka jest duża dlatego żeby pasowała do dolnej z filtrami.

Vy 73 Darek
28-08-2013 22:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 10 gości