Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrzynka antenowa domowej roboty
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #41
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
Witaj.
Dziękuję za szybką odpowiedź. No i widzisz. Cały czas męczyłem sie z SSB, podejrzewałem procesor, a dzisiaj coś mnie naszło aby włączyć AM i wszystko zaczęło hulać. Muszę się teraz sprężyć i dokończyć anteny KF i zawiesić na dachu aby w pełni ocenić pracę ATU. A teraz odpowiedź na pytanie.
Rdzeń FT-37-43 (taki miałem), uzwojenie - drut 0,35 DN2E - 10 zwojów (jak w instrukcji).
SP9EZQ
24-08-2009 15:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5MGA Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 51
Dołączył: 29-06-2009
Post: #42
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
Witam u mnie działa też, do nawinięcia L9 użyłem taśmy komputerowej. Natomiast strojenie polecam przeprowadzić przy modulacji FM. Latwo zauważyć że jeśli użyje się modulacji AM i ustawioną mocą wyjściową 5W to taki poziom mocy powinno się uzyskać przy maksymalnej głębokości modulacji - dlatego też wyniki pomiarów mogą być zafałszowane. W FM nie ma tego efektu bo poziom sygnału jest stały a jedynie zmienia się częstotliwość(występuje dewiacja częstotliwości).

Pozdrawiam
SQ5MGA
25-08-2009 16:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #43
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
Witam.
Ja ponownie zastosowałem zamiast rdzenia FT37-43 rdzeń FT50A-77 nawinięty dwoma przewodami montażowymi oderwanymi z wielokolorowej tasiemki 10-cio żyłowej. Regulację prowadziłem zgodnie z twoją podpowiedzią przy modulacji FM przy której można osiągnąć wyższe napięcia. teraz wszystko jest OK.
Pozdrawiam
SP9EZQ
27-08-2009 14:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5MGA Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 51
Dołączył: 29-06-2009
Post: #44
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
Witam,
Ja swoja skrzynke tez ukonczyłem, ewentualnie moze dodam ekrany pomiedzy częścia cyfrową i w.cz.
Czy testowaliście już ATU podczas normalnej pracy(w rzeczywistych warunkach)? Ja testowałem przy sztucznym obciazeniu- skrzynka wtedy nie stroi bo z=50ohm, podłaczyłem też antene MD200 ale bez uziemienia lub dodatkowej przeciwwagi, wtedy ATU zaczęło dostrajać ale dokładne dostrojenie nie udało się bo SWR prawdopodobnie był poza zakresem ATU.

Pozdrawiam
SQ5MGA
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2009 20:24 przez SQ5MGA.)
30-08-2009 20:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #45
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
Witam.
Nie miałem możliwości testowania ATU z antenami KF bo ich jeszcze nie mam. Są w trakcie budowy (Morgain 80/40 metrów i HexBeam 5-cio pasmowy kierunkowy 20, 17, 15, 12 i 10 metrów). Przy sztucznym obciążeniu 50 omów świeci LED SWR 1,3 i LED TUNE bo jest pełne dopasowanie.
Pozdrawiam
SP9EZQ
30-08-2009 22:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
QRP73 Offline
Marek
**

Liczba postów: 90
Dołączył: 19-06-2009
Post: #46
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
Koledzy gratuluję uruchomienia skrzynek i cieszę się, że temat się rozwija. Ja utknąłem na dobre, chyba będę musiał wykonać jeszcze raz druk, trochę mi się strony przesunęły i teraz mam problem.
Kilka zdjęć wykonanych skrzynek by się przydało dla ubarwienia wpisów oraz więcej porad praktycznych.
Podczas strojenia wymagana jest mała moc, rozumiem, że redukcja jest ręczna w samym radiu. A może pomyśleć o jakiejś automatyce ?
W radiu HM mogę na początku toru nadawczego wstawić tłumik, który może być włączany przekaźnikiem przez skrzynkę podczas TUNE.
Byłoby wygodniej gdyby sama skrzynka redukowała moc w odpowiednich momentach. Tak tylko głośno rozmyślam.
31-08-2009 8:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #47
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
Witam.
Ja początkowo wykonałem płytkę dwustronną samodzielnie metodą termotransferu (prasowanka) korzystając z plików w programie Target 3001. Płytka wyszłą bardzo ładnie. Problem to brak metalizacji otworów do przeniesienia połączeń między stronami płytki. Przy elementach przewlekanych i przy podstawkach precyzyjnych scalaków lutowanie po obu stronach nie stanowi problemu, to przy przekażnikach które są bardzo blisko siebie lutowanie dwustronne staje się problemem, chyba że przeprojektujemy płytkę. Zamówiłem płytkę w zakładzie, i po problemie (poza ceną).
Pozdrawiam
SP9EZQ
31-08-2009 16:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #48
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
Zachęcony dobrymi opiniami o tej konstrukcji oraz ciekawą dyskusją na forum pomiędzy Kolegami i ja postanowiłem wykonać tą skrzynkę. Tym razem zrezygnowałem z kolejnych doświadczeń z "prasowanką". Właśnie odebrałem płytki i tak to wygląda po jednym popołudniu montażu. Czekam na kondensatory wysokonapięciowe i brakujące układy. Cieszę się, że zostawiłem miejsce na ATU w obudowie Piligrima.
Na trzecim zdjęciu środek skrzynki LDG-Z100, spore podobieństwo rozwiązań układowych łącznie z A6818.
Adam


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage

73 Adam
05-09-2009 23:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #49
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
No to jest nas coraz więcej. Ja nie jestem elektronikiem. Traktuję tą dziedzinę wiedzy jako bardzo interesujące hobby. Buduję urządzenia na zasadzie odwzorowania gotowych projeków. Ale i do tego trzeba mieć trochę wiedzy, więc ciągle ją zdobywam. Nieoceniona jest więc wymiana doświadczeń na tym i innych forach.
Stanisław
06-09-2009 12:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5OXJ Offline
Jacek
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 01-02-2009
Post: #50
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
Jest też ewentualnie inny projekt skrzynki:
http://forum.cqham.ru/viewtopic.php?t=11...ght=ur5whk

73 Jacek.
10-09-2009 22:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości