Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
W3DZZ
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #1
W3DZZ
Witam
Wpadłem na pomysł żeby wykonać antenę W3DZZ która będzie wisiała u mnie na dachu w formie odwróconego V o dużym kącie rozwarcia. Środek na wysokości ~6m
natomiast końce ~1.5m. Po próbach na działce uzyskałem wynik jak na wykresie
poniżej.
.pdf  W3DZZ.pdf (Rozmiar: 21.06 KB / Pobrań: 2834)

VY 73 Roman SP5AQT.
22-10-2011 10:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #2
RE: W3DZZ
Jakim fiderem zasilasz?

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
22-10-2011 10:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #3
RE: W3DZZ
Witam
Fider z kabla RG 58 U długości 35 m trapy własnego wykonania zestrojone na 7,12 MHz. Bez symetryzatora.
Roman SP5AQT
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-10-2011 11:21 przez SP5AQT.)
22-10-2011 11:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 262
Dołączył: 12-12-2009
Post: #4
RE: W3DZZ
Witam;
chyba nie brałeś poprawki na straty w kablu? Kiepski kabel bardzo potrafi "poprawić" SWR (bez sugestii, że Twój kabel jest przeciętnej jakości).

Ryszard
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-10-2011 15:28 przez SP9FYS.)
22-10-2011 15:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #5
RE: W3DZZ
A tam straty. Na KF-ie przy długości 35m nie ma powodów do paniki. Tłumienie takiego fidera jest na poziomie 8,2dB/100m przy 50MHz.

W3DZZ ma dość zróżnicowaną impedancję dlatego najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest zasilanie tej anteny fiderem 75 omowym, taki kompromis. Możesz być pewnym, że SWR się poprawi.
Zobacz w moim temacie o trapach na karkasach z laminatu do w3dzz- tam są zrzuty z analizatora. Antena raz ma 20 a raz 60 omów.

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
22-10-2011 16:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #6
RE: W3DZZ
A ja powiem, tak:

...że z W3DZZ powieszonym w V zawsze spotykałem się z taki problem. Na kilku wypadach terenowych i kilku stacji tymczasowych próbowaliśmy, powiesić tą antenę i rezultat był taki, że jak antena wisi prost stroi się dobrze. Wystarczy, że podniesie się środek lub przesunie końce i już SWR ucieka. Słyszałem, że wymaga to korekty długości, ale nie znam szczegółów. Coś jednak musi byś na rzeczy bo jak zamawiałem u jednego w kolegów W3DZZ pytał mnie własnie czy będzie wisiała jako V bo musiałby zmienić długość.

--= SWL SP6-01-396 =--
23-10-2011 8:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 262
Dołączył: 12-12-2009
Post: #7
RE: W3DZZ
(22-10-2011 16:29)SQ4RNF napisał(a):  A tam straty. Na KF-ie przy długości 35m nie ma powodów do paniki. Tłumienie takiego fidera jest na poziomie 8,2dB/100m przy 50MHz.

No nie wiem...
Mam duży dystans do swojej wiedzy, ale korzystając z programu TLW zrobiłem takie małe wyliczonko dla anteny kol SP5AQT. Przyjąłem kabel RG58 z tabelki zaszytej w programie.
İmage
Chyba jest jednak o co się bić - 3dB to połowa mocy zgubiona w kablu
pozdr.
Ryszard
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-10-2011 14:30 przez SP9FYS.)
23-10-2011 14:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #8
RE: W3DZZ
Witam
Antena którą wykonałem będzie zawieszona u mnie na budynku 11 piętrowym ja mieszkam na 4 piętrze i niestety mam dwa kable do wyboru które są położone pod
izolacją styropianową. Jeden to kabel 75 om a drugi to RG58U. Mnie interesuje tylko pasmo 3.5 i 7 na długie zimowe wieczory. Praca DX w mojej lokalizacji nie wchodzi
rachubę z powodu poziomu zakłóceń.
Wydaje mi się że antena ta spełni moje oczekiwania.
Roman SP5AQT.
24-10-2011 17:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3LX Offline
Krzysiek
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 09-09-2009
Post: #9
RE: W3DZZ
Również zawiesiłem w minioną sobotę antenę W3DZZ , wersja odwrócone V na 6 metrowym maszcie od anten zbiorczych . Rezonans mam tylko w paśmie 40m a reszta już kaszanka niesty . Wyników pomiarów nie mam bo robiłem na pożyczonym MFJ-cie . Oczywiście trapy i balun wykonane poprawnie i zmierzone . Problem chyba taki ,że końce ramion zwisają na około 2 metry nad dach .
Pozdrawiam Krzysiek SQ2LX

73! SQ2LX
24-10-2011 20:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 91
Dołączył: 26-07-2009
Post: #10
RE: W3DZZ
Witam przy pierwszym wykonaniu miałem to samo. Jednak nie poddałem się i antena zaczęła mnie zadowalać. Romanie antena powinna dobrze pracować na kablu 75 om ale możesz mieć jakiś kabel ba...... TV i będą kłopoty nie masz wyjścia pozostaje RG58u pod warunkiem że jego jakość jest dobra . Ja wykonałem antenę z linki stalowej mosiądzowanej sprzedawca mnie zapewniał ze linka posiada żyłę miedzianą no i muszę się przyznać że posiada choć w pierwszej chwili myślałem inaczej. Trapy kupiłem gotowe z czystego lenistwa , Balun (prądowy http://sq2lyw.blogspot.com/p/anteny-kf.html) wykonałem z przewodu antenowego który jest jednocześnie przewodem zasilającym antenę w moim wypadku RF5 (lepszy RF7). SWR mam na 3.5 i 7 w okolicach 1.5 i to jeszcze da się poprawić. Jedno ramie mam- przykręconą do ściany rurę ściana wilgotna i stara a więc uziemiona izolator jest w odległości 1.5m mam dobry swr. Kolego SQ2lX masz coś jeszcze skopane i warto to poprawić.
24-10-2011 23:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości