HF8V
Tomek(ex SP8WJT)

Liczba postów: 72
|
RE: Wędka na zawody - patent balkonowy - HTH SP3SWJ
Po prostu opisywanie anteny za pomocą "zrobiłem QSO z X i dlatego antena jest dobra" nie za bardzo jest miarodajne. To mogła być sprawa bardzo dobrej propagacji tego dnia, stacje kontestowe jak wiadomo używają bardzo rozbudowanych anten, dobrych operatorów którzy potrafią wyłowić słaby sygnał w górce propagacji, ale mimo to antena moze być kiepska... Właściwie lepiej się ocenia taką antenę po tym czego się nie dało zrobić i w dłuższych okresie czasu...
Poza tym obawiam się że taka antena może być bardzo niepowtarzalna w wykonaniu, przypadkowe kaąy promieniowania, duzą zależność od wysokości zawieszenia, kondukctancji gruntu itd...
Ja nie pamietam juz jakiego używałem, chyba podłaczyłem skrzynke własnej konstrukcji na loggi, pamietam że lepsze osiągi uzyskałem na antenie magnetyczneej na 7 MHz, 1/16 lambda na ramce z listewek zrobiona z linki miedzianej 2,5 mm2 i też z loggi na 6 piętrze zrobiłem VP2 czyli ten sam region...
Red Army Radiotelegraph Simulator - Symulator Profesjonalnej Radiotelegrafii od lat 1920-tych do dnia dzisiejszego
|
|
26-05-2013 11:53 |
|