Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oscyloskop AVR
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #1
Oscyloskop AVR
Witam

Poniżej zamieszczam link do ciekawej konstrukcji :

http://www.ne.jp/asahi/shared/o-family/E...cilo2.html

http://www.ne.jp/asahi/shared/o-family/E...ogAna.html

zobaczcie w czym to jest napisane Smile

Pozdrawiam

ANdrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-10-2010 15:14 przez SQ1GYQ.)
30-10-2010 15:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #2
RE: Oscyloskop AVR
.... MAX6 tez napisany jest w BASCOM :-) i pstatnio dodałem w MAX6 pomiar modulacji AM... czyli Oscyloskop który pokazuje zdemodlowany sygnał AM skalowany w dBm ach

Właśnie oglądam ta stronkę "autoranslatorem" .... fajna

i znalazłem inne wykonania tego miernika
http://www.youtube.com/watch?v=pQTPysfdQpY&NR=1


ten fajnie zrobiony.....

http://www.youtube.com/watch?v=Cw1tMFvD9...r_embedded

na jutubie jest sporo "tego" czegoś
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-10-2010 21:57 przez SP3SWJ.)
30-10-2010 21:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #3
RE: Oscyloskop AVR
Witam

Wiadomo że parametry tych układów to tylko mcz jednak miałem inny cel pokazania możliwości języka BASCOM. No i może ktoś sobie to zbuduje.

Ps. Jarek wielki szacun za to co zrobiłeś z MAX6

Pozdrawiam

Andrzej
31-10-2010 12:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 539
Dołączył: 05-04-2010
Post: #4
RE: Oscyloskop AVR
Łatwo,szybko i wygodnie -> nie przekłada się na dobrze*.

* w sensie minimum sprzętowego jakie jest w stanie podołać założonym zadaniom.
Czasami warto o tym pamiętać.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
31-10-2010 22:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #5
RE: Oscyloskop AVR
Heart proszę rozwiń swoją myśl :-)Cool

pamiętaj że BASCOM otwiera dobrym konstruktorom możliwość robienia fajnych układów z prockami...

nie zawsze trzeba siedzieć co to jest rejestr i akumulator....
31-10-2010 23:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 539
Dołączył: 05-04-2010
Post: #6
RE: Oscyloskop AVR
Jarku - jak wiesz - ostatnio mocno podjarałem się nowymi
mikrusami AVR , które są ultra tanie (ok 3pln) , ultra małe (SOT-23 6pin). Przy okazji wyczytałem że BAS wyciąga w ich kierunku sąsiada palca serdecznego w związku z tym że mają "mało" RAM - czy to prawda ?

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
01-11-2010 8:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #7
RE: Oscyloskop AVR
Nie wiem jaki "stosunek" ma BASCOM do małych IC.....Huh

:-) ale odniosłeś się do tego AVR SCOPA.... i nie wim o co ci chodziło :-)Confused

NIe zawsze tzreba się ograniczać do microprocków... w jednostkowych projektach nasz czas jest nieporównywalnie droższy od kosztu dużego scalaka... i nie trzeba się ograniczać....

Często takie projekty powstają na płytkach developerskich któr mają wypasione procki i pełno peryferii. W tym projekcie SCOPA brakuje:
- obsługi karty SD - zapisywania pomiarów
- porównywania pomiarów

poza tym ma bardzo szybkie odświeżanie LCD i muszę podpatrzeć dlaczego.

Małego procka ciężko podpiąć do LCD... chyba że LCD ma port Serial - wtedy jednym drutem... lub przynajmniej SPI :-) .... ale wtedy kicha z szybkiego wysyłania ekranów... jak po rónoległym.

W ASM napisanie woltomierza to kilka godzin... w BAS to 5 linijek.

no chyba że ASM używasz od 5 lat kilka godzin dziennie - wtedy masz już tyle własnych "bibliotek" że używasz tego prawie jak "prywatnego bascoma"

Pozdróka...
01-11-2010 15:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #8
RE: Oscyloskop AVR
Cześć Panowie

Z ciekawości zaglądnąłem do kodu tych wynalazków to 80% kodu to asm więc chyba Jarku masz odpowiedź na pytanie szybka obsługa LCD , no chyba że się mylę :-) może akurat ten szczegół jest w bascomie

pozdrawiam

Andrzej
01-11-2010 18:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 539
Dołączył: 05-04-2010
Post: #9
RE: Oscyloskop AVR
A nie - nie odniosłem się wprost do tego oscyla tylko tak przy okazji znowu o tym BASCOMie napisane było że można rozbudowane rzeczy czynić. Moim małym oftopikiem chcę jednak trochę odwrócić uwagę forumowiczów od gloryfikowanego BASa i zachęcić do zagłębienia się w "kod maszynowy" ASM ,który pozwala całkiem zgrabnie zaprząc maluchy do pracy Wink

Pozdr.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
01-11-2010 18:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,395
Dołączył: 29-01-2010
Post: #10
RE: Oscyloskop AVR
Każdy pisze w tym co zna i czym mu wygodniei -w czym dobrze się czuje. W bascomie pisze się po prostu szybciej niż w asamblerze a np. obsługa lcd 2x16 jest banalna. Najważniejszym czynnikiem jest czas pisania i banalna wręcz możliwość przesiadki na inny procesor -przeniesienie kodu. Co do procków o małej liczbie pinów to czy dla mnie jest problemem że zamiast ośmionóżkowego wezmę 20 nóżkowy (zresztą ósemki bascom obsługuje)
A może byś przygotował taki kurs asamblera dla czytelników forum i pokazał się jak coś robi a ja np. pokazał jak robi się coś w Bascomie, np. woltomierz wspomniany przez Jarka?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-11-2010 19:50 przez SQ4AVS.)
01-11-2010 19:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości