Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 4.75 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
QRP-CW wg. SP5QU - prośba o identyfikację mojego QRP z przed 30 lat
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #231
RE: QRP-CW wg. SP5QU - prośba o identyfikację mojego QRP z przed 30 lat
Wszyscy dzielnie pracują. U mnie na tapecie FFL "Frequency Locked Loop" na PICku. To się nam "Chojnacki" unowocześnia :-)))

Sked o północy ... może matka propagacja będzie łaskawsza.

Te płytki do w.cz. są w Cyfronice po 4..5 zł,
Ja wolę breadbordy, ale te od 30 zł w górę, bo badziewne chińczyki nie mają sprężystych styków i po jednym wetknięciu drucika następny przestaje stykać.

Załączam fragment wczorajszego QSO. Wybrałem taki gdzie w QRN pozwalał na spokojny odbiór. Nagranie z filtrem SCAF.


.mp3  Recording-2013-08-05--00-58-36 mac.mp3 (Rozmiar: 318.38 KB / Pobrań: 854)

73 JERZY SQ9RFC
05-08-2013 19:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 817
Dołączył: 29-08-2009
Post: #232
RE: QRP-CW wg. SP5QU - prośba o identyfikację mojego QRP z przed 30 lat
no to biorę się za lutownicę. Nawet ładny sygnał, bałem się, że nadajnik będzie obciążał a tu całkiem OK.
TU
73
MAc
mrn
05-08-2013 19:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 1,005
Dołączył: 26-09-2012
Post: #233
RE: QRP-CW wg. SP5QU - prośba o identyfikację mojego QRP z przed 30 lat
Dzięki za namiary.
Jak bym miał wiertarke stołową, albo choć uchwyt dobry to bym jakieś wycinajdło do wysepek zmajstrował.. Ale nie mam, w bloku nie ma sensu to. Więc tnę laminat w paski i przyklejam kropelką, albo lutuje. Tylko smd tak ciężko montować Smile
05-08-2013 20:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #234
RE: QRP-CW wg. SP5QU - prośba o identyfikację mojego QRP z przed 30 lat
Sam sobie trawię własny wzór płyty.
Może Wam się przyda?
Rysio!


Załączone pliki
.lay  montazowa_prototypowa.LAY (Rozmiar: 96.87 KB / Pobrań: 830)
05-08-2013 20:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 13-03-2010
Post: #235
RE: QRP-CW wg. SP5QU - prośba o identyfikację mojego QRP z przed 30 lat
(05-08-2013 20:06)SQ5KVS napisał(a):  Dzięki za namiary.
Jak bym miał wiertarke stołową, albo choć uchwyt dobry to bym jakieś wycinajdło do wysepek zmajstrował.. Ale nie mam, w bloku nie ma sensu to. Więc tnę laminat w paski i przyklejam kropelką, albo lutuje. Tylko smd tak ciężko montować Smile

Wiertarka stołowa to za duży kaliber. Widziałem taki frezik zmontowany na bazie zacisku z kostki elektrycznej. Zlutuj takie dwa. Jeden na wiertło a w drugi wstaw frezik. Do takich wysepek najlepsza jest wiertarka PIKO dostępna w wiadomym serwisie aukcyjnym. Mam taką i do laminatu jest doskonała, bo nic nią nie uszkodzisz gdyż sama ledwie zipie Smile

73 Frycz SP5RF
05-08-2013 21:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4XYD Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 106
Dołączył: 13-11-2009
Post: #236
RE: QRP-CW wg. SP5QU - prośba o identyfikację mojego QRP z przed 30 lat
Tu sporo info o płytkach, "wysepkach" do prototypów : http://sp-hm.pl/thread-1392.html
Wiertarką stołową (lub inną, ze statywem) można też próbować... wiertłami rurkowymi do glazury np. fi 5mm.

https://www.youtube.com/user/SP4XYD/videos
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-08-2013 22:47 przez SP4XYD.)
05-08-2013 22:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 1,005
Dołączył: 26-09-2012
Post: #237
RE: QRP-CW wg. SP5QU - prośba o identyfikację mojego QRP z przed 30 lat
Już mi się chyba pojemność szafy skończyła. Moja Muza zacznie wypychać kolanem Smile
Dzięki
Pozdrawiam
05-08-2013 23:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 817
Dołączył: 29-08-2009
Post: #238
RE: QRP-CW wg. SP5QU - prośba o identyfikację mojego QRP z przed 30 lat
Wczoraj - porażka. Kluczowanie działa bezproblemowo, natomiast shift nadajnika to bardziej shit niż shift.
Oczywiście w normalnym połączeniu (czyli klasyczne przechpdzenie T/R) wszystko jest super natomiast przy QSK pojawiają się "piuki" nadawania jak nieszczęście.
Próbowałem pozmieniać stałe czasowe, przesunąć minimalnie kluczowanie względem shiftu - ale jak dotąd mi nie wyszło...
Spróbuję jeszcze zasilić shift z osobnego stabiliatora...

MAc
mrn
06-08-2013 10:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #239
RE: QRP-CW wg. SP5QU - prośba o identyfikację mojego QRP z przed 30 lat
Szanowni koledzy.
Czytając posty w tym wątku widzę, że konstrukcja sp5qu nie spełnia Waszych oczekiwań i wcale się temu nie dziwię. Powstała ona bardzo dawno i na elementach , które wtedy były dostępne. Nie jest też do końca dopracowaną. Świadczy o tym min. brak właściwej polaryzacji stopnia końcowego mcz. Sami wiecie , że na dzień dzisiejszy nie buduje się już na „piechotę” np. mieszaczy diodowych. Proponuję aby zaprojektować i zbudować w miarę prosty i powtarzalny TRX CW. Powtarzalny to bardzo ważne. Wiele konstrukcji posiada tą wadę. A powinien on po prawidłowym zmontowaniu działać od włączenia.
Jerzy podłącza zewnętrzny filtr SCAF, teraz planuje zrobić VFO z pętlą na procesorze. To co uruchomił jako pierwowzór, nie zadowala Go i wcale się nie dziwię. A to już nie jest konstrukcja sp5qu, i widać czego jej brakuje. Układ posiada wady i nie daje odpowiedniej satysfakcji.
Jednym z najważniejszych bloków takiego TRXa jest VFO i na dzień dzisiejszy do wyboru mamy DDSa, lub Si570, który obecnie kosztuje 50zł plus procesor 15 zł. Jest wiele publikowanych prostych rozwiązań. Takie VFO będzie mogło służyć do wielu następnych konstrukcji. Nawet bez kalibracji generowany sygnał jest z dokładnością +/- kilka kHz. A jaką częstotliwość po uruchomieniu będzie miało tradycyjne VFO ?, tego nikt bez przyrządów nie powie. Może to być nawet częstotliwość dwu, trzy krotnie odbiegająca od zaplanowanej.
Drugim ważnym modułem jest PA. Ponieważ prosty TRX z założenia będzie głównie wykorzystywany na niższych pasmach to stopień końcowy można zbudować na IRF.
To są takie moje wstępne przemyślenia. Na pewno wspólnymi siłami można zbudować w miarę prosty o niezłych parametrach homodynowy transceiver cw.
Pozdrawiam, Janusz.
06-08-2013 12:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #240
RE: QRP-CW wg. SP5QU - prośba o identyfikację mojego QRP z przed 30 lat
Janusz zapominasz o najważniejszym - o zabawie.
Po co mi dopracowany TRX - nuda.
Tu chodzi o i to aby coś zrobić, zawołać w pustkę i usłyszeć odpowiedź - prawda Mac?
Czym się różni fabryczny TRX od komórki ??? Fabryczny można włączyć - albo sam się włączy..., pójść do knajpy, a na koniec wyśle nam SMSa, że wygrał za nas zawody CW :-))) .
Chojnacki niedopracowany ? - wszystkie błędy - to były moje własne błędy :-(
W planie dostosowanie tej maszynki do MAS < niż 50 elementów...
I zabawa ...
----
Edit: poprawka stylu, aby było jeszcze śmieszniej :-)

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2013 13:04 przez SQ9RFC.)
06-08-2013 13:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości