Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 4.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trx Wolf
SP9XCC Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 115
Dołączył: 13-03-2019
Post: #471
RE: Trx Wolf
Potwierdzam to co pisze Maciek.
Na wyjściu z płyty "głównej" (motherboard), przy obciążeniu 50 Ohm, napięcie na wyjściu ok. 10V, mnie pokazuje 9,65V...

Tak jak napisałem wcześniej, w "Kalibracji" są ustawienia mocy RF dla każdego pasma osobno.
Defaultowo wszystkie są ustawione na 30.
Trzeba sobie pokręcić i zobaczyć co się będzie działo.
Inna opcja - w ustawieniach jest coś takiego jak autokalibracja.
Zapina się odpowiednio mocne sztuczne obciążenie (o odpowiedniej mocy traconej) i jedzie.
Nie mówię, że jest to dobra metoda, ale może pokazać jakie są możliwości układu.
Warunek - musi być wcześniej skalibrowany SWR-meter i miernik mocy wyjściowej.
Też jest opcja do tych kalibracji...
Nowsze wersje softu mają jeszcze coś takiego jak pamięć ustawień dla poszczególnych pasm.
Trzeba popatrzeć, po przełączeniu na dane pasmo, jaka moc jest ustawiona (%) pod przyciskiem POWER...

Udanych ustawień i eksperymentów.

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
15-02-2023 18:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,033
Dołączył: 20-09-2009
Post: #472
RE: Trx Wolf
Ok.Maciek potwierdził T3 1:4 Na wejściu jest 1Vpp.Kalibracje i nastawy jeszcze są przed.
Wszyscy lecą od razu do mocy wyjściowej 100W.
Pisałem, jestem jeszcze przed RD16.
Trochę cierpliwości.Do wyjścia 100W jeszcze kawałek drogi.
Wracam do 3Vpp i 2x250mA na RD16.
Wszystkim dziękuję.Każda uwaga jest dla mnie bardzo cenna.

Andrzej
15-02-2023 19:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1EZC Offline
Adam
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 21-05-2010
Post: #473
RE: Trx Wolf
Mam pytanie , to jaki T3 1:4 można zastosować , czy można poprosić o jakiś symbol ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-02-2023 20:20 przez SP1EZC.)
15-02-2023 20:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Online
Marek
***

Liczba postów: 192
Dołączył: 04-11-2016
Post: #474
RE: Trx Wolf
Wydaje mi się ,że może być transformator TC4-1T pasmo do 300MHz patrząc na uzwojenia to dzielone będzie pierwotnym i będzie wzmacniał x4.
Cierpliwość to chyba mam, co do długości drogi.......?
15-02-2023 20:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,033
Dołączył: 20-09-2009
Post: #475
RE: Trx Wolf
Adam.Właśnie się wkurzyłem i zakupiłem w mouser ten podany przez Krzysztofa.
Kupiłem go tylko po to,żeby ustalić czy on jest 1:1 czy 1:4.
Ja zastosowałem CX2074 od Monka.On ma taką rozpiskę 5zw:5zw+5zw.
A za dwa dni jak dojedzie przesyłka to będę wiedział czy TC1-1T+ to to samo.

Andrzej
15-02-2023 20:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 192
Dołączył: 31-05-2011
Post: #476
RE: Trx Wolf
Ja kupiłem takie-https://pl.aliexpress.com/item/100500424...pt=glo2pol
Chodzi o to aby obydwa wzmacniacze zawarte w strukturze OPA2673 otrzymały na wejściach sygnały o poziomie 1Vpp odwrócone w fazie o 180 stopni.
15-02-2023 20:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1EZC Offline
Adam
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 21-05-2010
Post: #477
RE: Trx Wolf
Andrzejku,
Moge ci przeslac na maila pdf data sheet tego trafka podaj maila na pw[/b]



(15-02-2023 20:44)SP6AUO napisał(a):  Adam.Właśnie się wkurzyłem i zakupiłem w mouser ten podany przez Krzysztofa.
Kupiłem go tylko po to,żeby ustalić czy on jest 1:1 czy 1:4.
Ja zastosowałem CX2074 od Monka.On ma taką rozpiskę 5zw:5zw+5zw.
A za dwa dni jak dojedzie przesyłka to będę wiedział czy TC1-1T+ to to samo.

[b]
15-02-2023 20:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,033
Dołączył: 20-09-2009
Post: #478
RE: Trx Wolf
Spieszę poinformować,że Tr CX2074 jest na 75om.
Do naszych celów nie podchodzi.

Andrzej
16-02-2023 7:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 115
Dołączył: 13-03-2019
Post: #479
RE: Trx Wolf
Tak myślałem, że to jakiś wynalazek...

Organoleptycznie.
Wymiana transformatora z TC1-1T+ na TC4-1T+ skutkuje znacznym przyrostem wzmocnienia toru, ale okupione to jest wzrostem "zaśmiecenia" sygnału.
Wczoraj na szybko zamieniłem transformator i sprawdziłem.
Jednak, po zmianach ustawień w kalibracji sygnał wrócił do jakiej takiej postaci i był odbierany w Nowej Zelandii, Nowej Kaledonii, Japonii, Indiach itd. na paśmie 20m.
Można popatrzeć na pskreporter.info
Z Indii dostałem raport -9 przy raporcie stacji -26!!!
Łączność nie zakończona pomyślnie (FT-8) niestety.
Jak to się mówi - stacja "zgasła"...
Tyle że wczoraj były warunki szczególne - proparacja szalała...
Wszystko na antenie EFHW ok. 21m i ok. 3,5 m nad ziemią.
Będę robił dalsze próby i porównania oraz strojenie przez kalibracje...
Trzeba popatrzeć jakie są poziomy na wejściach OPA, być może zaczyna być przesterowany...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
16-02-2023 9:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,033
Dołączył: 20-09-2009
Post: #480
RE: Trx Wolf
Ok.Mamy chyba to wyjaśnione T3 1:1 ładny sygnał i mały, 1:4 brzydki sygnał i duży.
To wielkie dzięki.
Został jeszcze problem z napięciem zasilania U20.
Przy zasilaniu 13,8V do stabilizatora U21 dociera mniej niż 13V,a to nie chce stabilizować Out 12V.
Na telegramie sugerują,żeby dać LM7809.
Może być ?

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2023 15:15 przez SP6AUO.)
16-02-2023 15:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości