Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 456
Dołączył: 13-01-2015
Post: #141
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Sprawdź sobie zależność napięcia zasilania od częstotliwości to ci się wszystko wyjaśni, do LNB trzeba zastosować dobrze stabilizowane zasilanie bo pływa też od zasilania.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
25-08-2019 20:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #142
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
(25-08-2019 20:45)SP9LVZ napisał(a):  Sprawdź sobie zależność napięcia zasilania od częstotliwości to ci się wszystko wyjaśni, do LNB trzeba zastosować dobrze stabilizowane zasilanie bo pływa też od zasilania.
Sprawdziłem. Zmiany są minimalne, tzn. ok. 1,5-2 kHz w przedziale napięć 9-18 V. Najdziwniejsze, że przedtem LNB miał wyższą częstotliwość odbioru przy niższym napięciu, bo ten wtyczkowy dawał raptem 12 V. Teraz jest 13,5 V i nawet nie dojedzie do częstotliwości, ino brakuje mu w najlepszym miejscu jakieś 1,5 kHz. później już tylko w dół.
26-08-2019 16:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #143
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Pierwsze koty za płoty. Wink Kilka obrazków poszło w eter, sygnał w miarę dobry.
28-08-2019 16:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #144
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
(06-04-2019 9:21)SP4LVC napisał(a):  Na wszelki wypadek kupiłem klocki do genertora synchronizowanego GPS, ale mam nadzieję, że się nie przyda.
Bogdanie, czy klocki się przydały i czy możesz podać jakie to klocki i ewentualnie gdzie kupione?

Zrobiłem łączność testową z Tomaszem SP9UOB i po minucie nadawania nadajnik popłynął wg jego wskazań jakieś 170 Hz. Może i nie dużo, ale zawsze coś.

Może te klocki da się też wykorzystać do odbiornika?
01-09-2019 10:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #145
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
(01-09-2019 10:01)SQ6ILB napisał(a):  Może te klocki da się też wykorzystać do odbiornika?

jak najbardziej, zobacz tutaj (4 strona na dole). Wg mnie GPSDO to podstawa, na Ebay'u są gotowe moduły Trimble'a z demontażu stacji bazowych GSM za około 80..90$ lub można pokusić się o zrobienie samemu. Na sieci można znaleźć mnóstwo projektów z modułami uBlox'a które parametrami nie odbiegają od profesjonalnych urządzeń. Porządny OCXO na ebay'u można dostać już za kilkanaście $.

73 Sławek
01-09-2019 10:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #146
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
(12-05-2019 0:03)SP4LVC napisał(a):  Ja po rozebraniu nie zauważyłem więcej kwarców. Podejrzewam więc, że zmienia się LO i pośrednia dla obu wyjść konwertera.
Bogdan, jak się sprawuje LNB z dwoma wyjściami który ma jeden kwarc?

Pozwoliłem sobie zakupić na testy Maclean MTCV-590, który jest wersją z dwoma wyjściami konwertera jednowyjściowego Maclean MCTV-668. Po rozebraniu "ubranka" okazało się, że też zrobili go na jednym kwarcu. Zakup być może będzie celowy, gdyż podobno ma lepsze wzmocnienie i mniejsze szumy od Sharpa BS1K...
Zdjęcie poniżej.


İmage
04-09-2019 16:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Weteran
*****

Liczba postów: 755
Dołączył: 10-07-2009
Post: #147
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Przerabiałem SHARPA na jednym kwarcu, który miał 2 wyjścia. Komuś go sprzedałem, ale mam teraz identyczne objawy na kolejnym SHARP, który miał dwa kwarce. Wymieniłem oba - również sporo niższy poziom sygnału wyjściowego na obu wyjściach w porównaniu do konwertera McLean. Konwertery SHAP (obawiam się , że wszystkie nadające się do naszych celów) mają jakieś filtry, które drastycznie obniżają poziom sygnału wyjściowego po zmianie kwarcu (LO) w porównaniu do McLean-a. Wychodzi na to, że te najtańsze są chyba najlepsze jak dla nas. MCTV-590 nie przerabiałem, ale myslę, że będzie podobnie działał jak ten jednowyjściowy. McLean są proste i tanie, ale w tym wypadku działa to chyba na naszą korzyść.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2020 17:37 przez SP4LVC.)
06-09-2019 0:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #148
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Dzięki Bogdan za info. Tak więc przerobię tego z dwoma wyjściami, a że ma dużo miejsca pomiędzy obudową alu a plastikiem, to wypełnię go najpierw pianką tam, po testach na pływanie częstoty i sile sygnału. Docelowo dodatkowo zrobię mu ubranko styro zewnętrzne.
06-09-2019 18:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-11-2010
Post: #149
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Polak potrafi!!

Dwa projekty:
1) Dedykowany TRX dla QO 100:
https://www.youtube.com/watch?v=6bird1HCGLw

2) TRV dla QO 100 działający na 14MHz

https://www.youtube.com/watch?v=7nfiMM0ZTPA

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2019 18:31 przez GREG.)
17-09-2019 18:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 456
Dołączył: 13-01-2015
Post: #150
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Koncepcja zestawu komponentów do pracy przez Es'hail2 na jednym transceiverze (FT817) z wykorzystaniem transvertera bułgarskiego na 2,4 GHz z odbiorem przez ten transverter. Założeniem jest że konwerter 10GHz z TV SAT da sygnał na wyjściu na częstotliwości 2,4 GHz, co wymaga przetestowania. Wg. parametrów producenta wyjście jest do 2,15 Ghz. Zestaw do wykorzystania z jedną anteną z oświetlaczem z przejściem do konwertera RX. Konwerter będzie sterowany częstotliwością odniesienia LO 20,7423 MHz z generatora na Si5351 kontrolowanym sygnałem GPS. Czas na testy.

İmage

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-2019 16:20 przez SP9LVZ.)
18-09-2019 16:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości