Appendix do głównego wątku.
Ostatnio zdarza się coraz częściej, że Chińczycy zaczynają podrabiać podróbki

.
Trafiło mi się coś takiego okazyjnie kupując na ebay, kit wzmacniacza 170W na dwójkę.
Po zmontowaniu wzmacniacz odpalił ale za "chiny" nie dało się uzyskać deklarowanej mocy, z trudem 100W i nic więcej. Sprawność - mało zachęcająca nawet jeżeli uwzględnić straty w filtrze, marne ~50% (7,5A przy Uz=26V)
Czyżby zaczęli przemalowywać podobne tranzystory - być może MRF9120 lub BLF180 których mają jeszcze zapasy? Niemniej jednak postanowiłem powalczyć i sprawdzić co się da jeszcze z tego badziewa wycisnąć.
Zastrzegam, że opis dotyczy konkretnego przypadku z nieznanymi tranzystorami i byc może implementacja do MRF9180 nie da spodziewanych efektów
Filtr dolnoprzepustowy wcześniej przeliczyłem w ELSIE.
Nie podaję tu konkretnych wartości elementów - kondensatory bywają różnej pojemności i trzeba je kazdorazowo pomierzyć po wlutowaniu w płytkę drukowaną. Tak uzyskane wartosci pojemności wstawiamy do ELSIE i optymalizujemy charakterystykę. To proste czynności, i warto się nauczyć obsługi tego programu.
Nb. w programie sa również zaszyte procedury konstruowania cewek w oparciu o podstawowe dane.
Pomierzone charakterystyki:
tłumienie w pasmie przenoszenia:
SWR w pasmie przenoszenia:
charakterystyka w zakresie do 2.harminicznej:
charkaterystyka w zakresie do 3.harminiczej (pasmo 70cm)
Przeliczyłem na nowo linię dopasowująca Z=25om w drenach. Jest to linia 1/12 lambda i juz na pierwszy rzut oka wydawała się za długa. Wyszło ok.11cm zamiast 17,5cm. Balun symetryzujący pozostawiłem ten sam. Bez znajomości danych Zwy LdMosa i przy baraku przyrządów pomiarowych trudno cokolwiek sensownego zrobić, ale jakieś przybliżenie było możliwe.
Skróciłem jeszcze linię do 9,5cm i zmodyfikowałem ją dołączając na jej wyjście trymer 30pF - reguluje się go na maksimum mocy. (miejsce wlutowania widoczne dopiero po powiększeniu obrazka, sri!)
Last but not least - kondensatory sprzęgające linię dopasowującą do baluna o sumarycznej pojemnosci 2x200pF to zdecydowanie za mało. Dolutowałem dodatkowo kondensatory ATC po jednym 470pF w każdej gałązce.
Widoczne przekaźniki to tanie RM85 z Relpolu sterowanie poprzez sekwencer. Tłumienie rozwartych styków jest b. dobre - przekracza 40dB a tłumienie przejscia poniżej 0,1dB.
Zmierzyłem NanoVna dopasowanie wejscia. SWR w paśmie powyżej 3:1, raczej kiepski. Zbocznikowanie wejścia trymerem 10pF doprowadziło SWR do mniej więcej 1,2:1 co uznałem za zadawalające.
Zmieniłem także trochę obwód BIAS.Zasilany jest on teraz z napięcia 12V poprzez sekwencer. Wstawiłem także helitrim zamiast zwykłego potencjometru i uzupełniłem o termistor 10k stabilizujący spoczynkowy prąd drenu. Nie jest on jeszcze w pełni skompensowany ale nawet po wygrzaniu nie wzrasta powyżej 0,9A przy początkowych 0,8A .
Tak przebudowany wzmacniacz oddaje 160W przy sterowaniu 0,7W. Sprawność jest b.dobra ~78% (Id=7,8A, Uz=26V).
Na wejściu dołożyłem tłumik 3dB z typowych rezystorów węgłowych.
R.