Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator widma
SP5MNL Offline
Leszek
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 16-01-2010
Post: #41
RE: Analizator widma
Zrobiłem jak napisałeś.
Oto wyniki:
-50 dB - 1.54V
-40 dB - 1,81V
-30 dB - 2,07V
-20 dB - 2,32V
-10 dB - 2,58V
0 dB - 2,76V
są to wyniki przy włączonym filtrze ceramicznym (szerokim)
wartości te występują zarówno na wyjściu AD8307 jak i na wyjściu po wtórniku.
wygląda na to że ta część układu działa.

Vy 73!
Leszek SP5MNL
11-12-2013 18:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,362
Dołączył: 29-01-2010
Post: #42
RE: Analizator widma
No to idź dalej teraz podawaj 110,6 MHz na pierwszy filtr i wykonaj takie same pomiary
11-12-2013 19:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNL Offline
Leszek
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 16-01-2010
Post: #43
RE: Analizator widma
W międzyczasie zrobiłem taką próbę
Włączyłem funkcję analizatora widma w programie i ustawiłem heterodynę w setupie na 0
Ustawiłem skanowanie od 10.5 do 11 MHz
Wyjście z analizatora dołączyłem do wejścia LOG2 NWT
Woltomierz na tym wyjściu wykazuje zmianę napięcia w funkcji częstotliwości zgodnie z wcześniejszymi pomiarami,
natomiast wykres na ekranie jest linią prostą na poziomie -88 do -90 dB.
wskazuje to na brak pracy przetwornika AC linii LOG2.
I nie wiem, czy przyczyną jest uszkodzenie procka, czy błąd w programie albo w kalibracji tego kanału.
Wersje oprogramowania WinNWT v4.08.02 FW 1.19v2

Vy 73!
Leszek SP5MNL
12-12-2013 11:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #44
RE: Analizator widma
A czy przełączyłeś w programie z którego AD8307 mają być pokazany wykres ?
12-12-2013 12:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNL Offline
Leszek
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 16-01-2010
Post: #45
RE: Analizator widma
oczywiście

Vy 73!
Leszek SP5MNL
12-12-2013 14:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNL Offline
Leszek
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 16-01-2010
Post: #46
RE: Analizator widma
Oto wyniki parodniowej walki z materią.
W samym NWT było pomylone wejście sondy zewnętrznej. Jako, że mam wbudowaną sondę liniową była ona dołączona do pinu 7 PICa a powinna być dołączona do pinu 2. Przełączyłem i zaczęło reagować.
Zgodnie z sugestiami Rafała przeskanowałem filtry , najpierw 2 pośredniej - wyszły eleganckie charakterystyki. Przy okazji dobrałem tłumik filtra kwarcowego, aby poziom po obu filtrach był jednakowy.
Potem dołączyłem płytkę 1 pośredniej i przeskanowałem sygnałem ok 110,7 podając go na wejście 1 SAW. I znowu wyszła elegancka charakterystyka.
Więc złożyłem analizator, podłączyłem heterodynę z NWT wpisując w ustawienia +110700000, a na wejście z małym sprzężeniem (przez skręcone przewody) sygnał 12 MHz 0dBm. No i niestety wykres jest lekko zafalowany na poziomie ok -60dB niezależnie od wybrania filtra 2 pośredniej.
Wydaje mi się w związku z tym, że nie działa mieszacz AD831(przy okazji po paru minutach jest mocno gorący), a pobór prądu przez obie płytki wynosi 265 mA
Poza tym nie mam pojęcia jak skalibrować 2 sondę która jest w analizatorze.
Macie jakieś pomysły?

Vy 73!
Leszek SP5MNL
17-12-2013 17:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,362
Dołączył: 29-01-2010
Post: #47
RE: Analizator widma
AD831 ma się grzać.
Czy 2 przemiana działa to znaczy czy jak dasz na jej wejście 110,7 to na wyjściu masz sygnał no i jak zachpwuje się on z różnymi wartościami tłumienia
17-12-2013 19:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNL Offline
Leszek
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 16-01-2010
Post: #48
RE: Analizator widma
No i dalej walczę z materią. Podałem na wejście 1 SAW sygnał z wobulatora 110 - 112 MHz i uzyskałem ładną krzywą filtra korzystając z wejścia sondy zewnętrznej (z analizatora). Moim zdaniem świadczy to o prawidłowej pracy całego toru od SAW do detektora. A całość nie działa. Poza tym, jak pisałem wcześniej mam 2 mieszacz w wersji wysokopoziomowej - czy w związku z tym zwiększyć poziom z generatora 100MHz (generator 5V) ?
Jakieś pomysły ?

Vy 73!
Leszek SP5MNL
18-12-2013 10:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,362
Dołączył: 29-01-2010
Post: #49
RE: Analizator widma
Jaki konkretnie typ mieszacza masz? Musisz dawać sygnał na 110,7MHz ale obserowować na 10,7 MHz by wiedzieć czy przemiana działa.
18-12-2013 16:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNL Offline
Leszek
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 16-01-2010
Post: #50
RE: Analizator widma
2 mieszacz to RMS-1H.
Podam stały 110,7 MHz i zobaczę oscyloskopem za filtrami 10.7 a przed detektorem. Ale to dopiero jutro.

Vy 73!
Leszek SP5MNL
18-12-2013 17:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości