Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 3.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver DC01
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #161
RE: Transceiver DC01
Jak widzę "odkryliście" miejsce gdzie miałem dylemat projektując układ bo z jednej strony faktycznie można byłoby dać regulację poziomu sygnału cw w torze nadajnika lub w sile monitora a z drugiej strony miałem stały deficyt miejsca na płytce. Miejsce skąd pobierany jest sygnał do monitorowania cw - czyli wejście bramki U18a może być zamienione na wyjście tej bramki ale wymaga to zmiany druku. Zamiast tego proponuję zmniejszyć mniej więcej o połowę szereg oporników 10k/51k/220k na wejściu (+) U17a. Oporniki te wraz z kondensatorami 0.1u/22n/4.7n tworzą filtr dolnoprzepustowy filtrujący piłę na bramce U18 do, w miarę czystej sinusoidy. W szczególności zmniejszenie opornika 220k powinno przynieść największą poprawę siły sygnału. Stosując stałe (ale dobierane) wartości oporników zamiast proponowanych przez Was regulatorów zakładałem, że w każdym przypadku dobór będzie indywidualny ale jeśli jest miejsce na płytce to można te regulatory z pewnością uwzględnić.
L.J.
27-06-2012 10:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #162
RE: Transceiver DC01
Leszku miejsce pobierania sygnału do monitora jest drugorzędne. Ważne jest formowanie sygnału CW do nadajnika. Ta piła jest za mała aby po przerobieniu jej na sinusa wysterowała dalsze stopnie. Ten sygnał jest na poziomie szumów. Mordowałem się z tym dwa dni i nie widzę innego sposobu jak kondziołek 2,2n przełączyć na wyjście bramki U18a Ponadto znika wtedy problem klików podczas kluczowania, bo przełączasz duży sygnał, a potem ewentualnie i kliki i sygnał lekko wyrównujesz do poziomu jaki dajesz z mikrofonu.

Teraz mam inny problem - do jakiego stopnia czepiać się niezrównoważenia wzmacniaczy U12 i U16 :-(( Wiem jak to zrobić, ale czy to robić ? Na wyjściach U12 i u16 mam 8.7 i 4.04 V


Ja lubię PRki i wkładałbym je wszędzie gdzie można by było się nimi pobawić :-)
Nie ma co rysować. Ten rezystor 10k który idzie od 0.1u a zamiast do dolnej nogi potencjometru podłączył bym do suwaka. I zamienił go na PR co najmniej 47k.
I ostatnie pytanko... :-))) jeśli tak na żywca przełączę się na nadawanie - to ile mocy z mieszacza pójdzie do anteny? Będzie tego miliwacik?

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2012 12:01 przez SQ9RFC.)
27-06-2012 11:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #163
RE: Transceiver DC01
(27-06-2012 11:56)SQ9RFC napisał(a):  Nie ma co rysować. Ten rezystor 10k który idzie od 0.1u a zamiast do dolnej nogi potencjometru podłączył bym do suwaka. I zamienił go na PR co najmniej 47k.
Jerzy z całym szacunkiem dla Ciebie, ale nie wiem teraz o czym piszesz, przepraszam ale ja jestem wzrokowcem dlatego lubię zobaczyć co i jak, ale spróbujmy jeszcze raz.
Zamieniamy rezystor 10K R51 który idzie od E 1uF, który to podłączony jest do wyjscia 7 wzmacniacza U14B, a drugą stroną ten rezystor jest podłączony do C27, mam nadzieje że o tym mówimy i teraz napisz mi gdzie podłączyć potencjometr zamiast R51 w szereg? Czyli np. skrajna koncówka do E-1uF, a suwak do C27? Opieram się o schemat jeszcze DC01_V2a. Chyba że mówimy o inny obwodzie.
27-06-2012 13:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #164
RE: Transceiver DC01
Jeśli sygnał cw masz na poziomie szumów to masz jakąś dysfunkcję w torze tego sygnału. Ja zmniejszył bym rezystory o jakich pisałem wcześniej (np. z 220k na 100 lub nawet 51k). Niemniej, nie jest to faktycznie najważniejsza sprawa.
Stan wyjść U12 i U16 zależy od poprzedzającego stopnia na U15b.
Na początek wyjmij układy U12 i U16, filtr polifazowy nadajnika oraz filtr pasmowy m.cz i sprawdź napięcia na wejściach i wyjściu U15b. Te napięcia powinny mieć wartość około połowy napięcia zasilania i powinny być prawie równe. Bez ustalenia takich wartości nie próbuj montować U12 i U16 bo szkoda czasu.
Następnie wstaw filtr pasmowy m.cz. Jeśli jest on źle zmontowany napięcia mogą się rozjechać. Wtedy należy oczywiście szukać w filtrze pasmowym.
Jeśli z filtrem pasmowym m.cz napięcia na wejściu filtra polifazowego są równe to załóż filtr polifazowy i zmierz napięcia na jego wyjściu. Oczywiście powinny być prawie równe i równe połowie napięcia zasilania. Nierównowaga może świadczyć o błędzie montażu filtra polifazowego.
W końcu załóż U12 i U16 ale jeśli one są dobrze zmontowane wtedy napięcia na wyjściach powinny być prawie równe.
Poziom sygnału nadajnika z mieszacza może wystarczyć nawet na lokalną łączność (to ułamki wolta na wyjściu).
L.J.
27-06-2012 13:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #165
RE: Transceiver DC01
Koledzy napiszcie co robimy z tym R51.
27-06-2012 14:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #166
RE: Transceiver DC01
Darek - powoli nie wszystko na raz - nie pali się, a to trzeba organoleptycznie i miernikowo :-)) Skończymy eksperymenty i pewnie okaże się że zmiany będą jedynie kosmetyczne.

Leszku wszystko jest OK. Jedynie przełączając c2.2u z 1 na 3 U13b i nic więcej nie robiąc uzyskałem 3Vpp CW w antenie, z SSB podobnie - więc jest ok :-) Gdy tylko wyreguluję monitor spróbuję zrobić kilka łączności.

Rezystorków do wzmacniaczy nie mogłem dobierać bo nie mam wystarczająco dokładnego miernika. Dałem 5% i jak widać mi się rozjechało. Pytanie tylko czy to równoważyć. Ja wiem czym pokręcić :-) Pokręcić?

73 JERZY SQ9RFC
27-06-2012 14:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #167
RE: Transceiver DC01
Nawet 5% dokładność nie uzasadnia takiej rozbieżności napięć jaką uzyskałeś. Różnica napięć powinna być podobnego rzędu a więc nie większa niż 5-10%. Poza tym, z reguły oporniki z jednej serii mają dość dużą powtarzalność rezystancji a jedynie jej wartość leży w granicach tolerancji. Szukaj więc nierównowagi w poprzedzających stopniach polaryzujących sumatory sygnału.
L.J.
27-06-2012 15:00
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #168
RE: Transceiver DC01
Witam,
przesyłam propozycję płytki głównej DC01.


.pdf  DC01_V2b.pdf (Rozmiar: 821.86 KB / Pobrań: 989)
28-06-2012 10:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #169
RE: Transceiver DC01
No, mnie się podoba, kolory żywe i brak monotonii na płytce ;-)
Ale mówiąc poważnie, Darku zrobiłeś bardzo dużą i solidną pracę!. Napisz w jaki sposób zamierzasz wykonać płytkę w naturze. W szczególności interesuje mnie czas realizacji oraz czy Twój wykonawca akceptuje materiał z Kicad-a. Ciekawy jestem również jakie są koszty prototypu. Będę wkrótce projektował trzy układy (tiny DDS bis, wielopasmowy trx cw i jeszcze jeden układ użyteczny w sterowaniu) gdzie druk wymaga podobnej gęstości i nawet prototyp warto (a może nawet trzeba) zrobić w nowoczesnej technologii.
Mam nadzieję, że montując układ będziesz dzielił się uwagami na forum. Najlepszą formą realizacji wydaje mi się montaż zgodny z kolejnością opisaną na mojej stronie. Chętnie pomogę radą jeśli zdarzą się problemy, trzymam kciuki za dalszy postęp prac i wynik końcowy!
L.J.
28-06-2012 10:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #170
RE: Transceiver DC01
Witam,
dziękuję Leszku za ciepłe słowa, jeszcze raz chciałem zaznaczyć, że to propozycja wykonania, ja nie jestem profesjonalistą tylko samoukiem, tak więc wyszło jak wyszło, tak jak pisałem wcześniej wzorowałem się na Twoim ułożeniu, które bardzo mi ułatwiło pracę. Jeśli chodzi o Kicad-a to nie wiem mogę się zapytać, jeśli chodzi o termin to normalny trwa około 3 tygodni. Myślałem że będziemy montować razem Smile ponieważ jako autorowi chciałem dla Ciebie też wykonać komplet. Chciałem jeszcze popatrzeć czy nie ma jakiś błędów i czekam na tą poprawkę od Jerzego z tym monitorem i potencjometrem, niby powiedział żeby spokojnie, ale ja to traktuję jako prototyp w wykonaniu SMD - to nie jest płytka finalna tak mi się wydaję, ale nic poczekamy na rozwój wydarzeń. Płytkę chciałem wysłać jak najszybciej bo teraz jest sezon urlopowy i to może trochę potrwać dlatego jestem trochę niecierpliwy Wink

Vy 73 Darek

Leszku jeszcze jedno pytanie, jak uważasz czy dać wypełnienie masy po stronie Top (czyli czerwonej - plik.pdf)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-06-2012 13:21 przez SQ5KHA.)
28-06-2012 13:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości