Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 3.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver DC01
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #141
RE: Transceiver DC01
Zauważyłem "ciekawe zjawisko" po wyjęciu scalaka U13 :-) Eksperyment wymaga delikatnego podkręcenia potencjometru m.cz. Czy u was też to słychać? ::--)))

Płytki można jeszcze obniżyć o 9 mm dając goldpiny smd schowane w płytkę (polifazer). Normalne wiercone też by można było tak schować, ale chyba tylko w filtrze.

Dyskusyjny scalak wzmacniacza m.cz wyprowadzić na płytkę dopinaną i każdy by sobie robił co chciał.

I ... rozdzielił mieszacz na dwa tory - zaoszczędzamy jednego scalaka i zmniejszamy przy okazji szumy - niby dla szumów niewiele, ale zawsze coś.

73 JERZY SQ9RFC
19-06-2012 15:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 281
Dołączył: 23-10-2011
Post: #142
RE: Transceiver DC01
Cześć Koledzy,
Wydawało mnie się, że uda się mnie cokolwiek zrobić w sprawie DC01, w tym nagrania sygnałów RX o które prosi Jerzy. Niestety ostatnio jestem bardzo zajęty, nawet nie często tutaj zaglądałem. Dodatkowo, jutro wyjeżdżam na Ham-Radio we Friedrichshafen, wracam w poniedziałek. Po powrocie z Ham-Radio, po kilku dniach zapewne uda mnie się włączyć do naszej sprawy DC01.
73 Bogdan, SP3IQ.
19-06-2012 18:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #143
RE: Transceiver DC01
Witam,
jeśli chodzi o odfiltrowanie zasilania to wstawiłem parę dławików po 100uH w zasilania, ale może później prześlę schemat bo za dużo opisywać, jeśli chodzi o ten "centralny" dławik 100mH to dobrze jakbyś mi podał jakiś typ chyba że będzie nawijany ręcznie, albo użyjemy gotowego z TME. Jeśli chodzi o polyphase to czy jest sens walczyć o 6-7mm z szerokości, bo na płytce nie powinna kolidować tak mi sie wydaje, ale nie upieram się i można to zmniejszyć, ale będą wizualnie ładnie wyglądać bo będą tych samych rozmiarów. Piszesz Leszku o wymiarach głównej płytki czyli dolnej, czy coś się stanie jak ona będzie większa o kilkanaście milimetrów? Jeśli chodzi o mieszacz to nie bardzo wiem jak to rozdzielić. Napiszę tylko, że pomału projektuję już płytkę najwyżej będą ją poprawiał.

Vy 73 Darek
19-06-2012 21:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #144
RE: Transceiver DC01
Uruchamiania ciąg dalszy. Kolej przyszła na nadajnik. Sterowanie działa, sygnał telegraficzny i mikrofonowy dochodzi do polifazy... miałem kłopot: R: 13 k i C 0,1 generowało mi sygnał cw 11 KHz i wszystko filtry wycinały - jest sygnał, jest prostokąt, oscyloskop automat więc nie popatrzyło się jaką tam podstawę czasu sobie ustawił :-) pół dnia zmarnowałem aby znaleźć przyczynę braku sygnału w dalszych stopniach :-) Do 0,1uF dodałem 1uF, a do 13k 100 kilowy PRek. Ciekawe ... największa amplituda przed polifazą jest dla 325 Hz ... ciekawe. Jutro c.d :-)))

Na podsłuchu CW słychać głośne trzaski klucza i w momencie przejściu na nadawanie słychać tiu. Popracujemy, znajdziemy przyczynę.

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-06-2012 2:11 przez SQ9RFC.)
22-06-2012 2:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #145
RE: Transceiver DC01
Dławiki 100mH kupiłem w AVT. Ponieważ dławik ma 120 omów oporności to nadaje się tylko do filtracji stopni o małym poborze prądu czyli w sam raz do zasilania polaryzacji mieszacza Tayloe oraz wstępnego wzmacniacza.
Co do generatora tonu cw to coś masz nie tak z nim bo 1/RC (rząd generowanej częstotliwości) dla 0.1u i 13k to 770Hz a dla 1u i 13k to ok. 77Hz! Podejrzewam, że opornik ma nie 13 a 1.3k. Mam nadzieję, że zastosowałeś układ cmos?
L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-06-2012 8:57 przez SP6FRE.)
22-06-2012 8:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #146
RE: Transceiver DC01
HEF4011BP tak mam na scalaku napisane :-)

Kondensatora mój miernik nie mierzy, ma tolerancję Z (-20+80%) więc może być grubo ponad 1uF. Miernik podłączony do r13k razem z PRkiem w szereg pokazuje 20.5k. Na 3 nodze U18 mam prostokąt o amplitudzie zasilania, na nodze 1 trójkąt 0.3Vpp. Dalej na granicy szumów aż do 7 nogi U15 tam mam 0.1Vpp (przy maksymalnym wzmocnieniu U15a) ładnego sinusa ze straszliwymi pikami podczas kluczowania.

Na płytce są zamienione D-S BF245 - niby ok ale jakoś tak dziwnie.

Jeszcze jedno ważne pytanko - do czytaczy tego wątku, czy są zainteresowani opisywaniem moich zabaw - bo nie kłopotów z uruchamianiem urządzenia. Ja sobie wcześniej czy później dam radę sam, ale tak jest weselej.
46.043 odwiedzin do dzisiaj :-)
Wkładka W66, amplituda na 7 U15b podobna do CW przy porykiwaniu w mikrofon.
Mam tylko 8 V na linii TX ! :-( ! Coś aż tak obciąża? znów coś skopałem ... -)))

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-06-2012 11:56 przez SQ9RFC.)
22-06-2012 11:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #147
RE: Transceiver DC01
Wzmacniacz mikrofonu jest optymalizowany dla mikrofonu elektretowego (z typowego zestawu komputerowego) ale wtedy musi działać zasilanie. Dla wkładki W66 zdejmij zworę zasilania.
Za stuki w sygnale cw odpowiedzialna jest różnica napięć pomiędzy wyjściem U17a oraz wejściem (-) U15a. Spróbuj poregulować opornikami 20k w obwodzie polaryzacji wejścia (+) U17a tak aby piki przy kluczowaniu były nieistotne. możesz również spróbować wymienić dobierany opornik 1k do wejścia (-) U15a na szeregowe połączenie z kondensatorem np. 0.1uF a źródło BF245 dołączyć do dzielnika 10/10k rozpiętego pomiędzy masę i zasilanie.
L.J.
22-06-2012 12:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #148
RE: Transceiver DC01
Witam,
Leszku mógłbyś rzucić okiem na schemat DC01_V1 dorzuciłem tam dławiki w zasilania. Ten dławik, który znalazłeś to ja włączyłem w zasilanie prawie wszystkich układów oprócz wzmacniacza m.cz, zrobiłem tak bo chyba te układy nie pobierają zbyt dużego prądu to chyba i spadku na nim dużo nie będzie, ale jeśli tak to zasilę tylko część odbiorczą. Kolejna rzecz to ARW, w jednym z postów ktoś napisał żeby dać w szereg z kondensatorem 100uF (E11) potencjometr, który pozwoli na dodatkową regulacje działania, a jeśli chodzi o wzmacniacz m.cz to sądzisz o TDA7056 jest to 3W wzmacniacz mono bez dodatkowych zewnętrznych elementów, był użyty w kicie AVT - filtr SCAF, który mam i nawet jest przyjemne audio, koszt to około 4zł w TME.

Leszku jeśli nie sprawi Ci kłopotu przejrzenie schematu jeśli chodzi o zasilanie i dasz informacje o w/w sprawach to będę wdzięczny, ponieważ ja naskrobałem już prawie 2/3 płytki Smile


Vy73 Darek
.pdf  DC01_v1.pdf (Rozmiar: 854.94 KB / Pobrań: 985)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-06-2012 18:21 przez SQ5KHA.)
22-06-2012 18:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #149
RE: Transceiver DC01
Dzięki za porady ...
Darek złącze CW/SSB tam się zwiera do +5 a nie do masy.

73 JERZY SQ9RFC
23-06-2012 1:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KHA Offline
Darek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 10-04-2011
Post: #150
RE: Transceiver DC01
(23-06-2012 1:11)SQ9RFC napisał(a):  Dzięki za porady ...
Darek złącze CW/SSB tam się zwiera do +5 a nie do masy.
Dzięki Jerzy za podpowiedź, jak jeszcze coś znajdziesz to daj znać
23-06-2012 6:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości