Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 91
Dołączył: 26-07-2009
Post: #831
RE: Analizator EU1KY
to się dopytam u nas region 1
01-04-2020 15:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RZA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 11-11-2013
Post: #832
RE: Analizator EU1KY
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Jestem na etapie składania analizatora i niestety mam jeden mały problem.
Po wgraniu najnowszego oprogramowania kolegi DH1AKF, przy czystej karcie SD analizator nie startuje. Pojawia się komunikat "SI5351 failed SYSTEM HALTED"(foto_1). Przy wykorzystaniu plików konfiguracyjnych systemu EU1KY system się uruchamia poprawnie (foto_3). A adres układu jest poprawnie wykrywany przez autodetekcję (foto_2). Co może być tego przyczyną? Czy u kogoś z Kolegów podobny problem występował? Wiem, że były problemy z adresacją układów, ale jak widać na zdjęciu, autodetekcja działa poprawnie.

Dziękuję za odpowiedź.

İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-04-2020 21:12 przez SQ9RZA.)
03-04-2020 21:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #833
RE: Analizator EU1KY
(03-04-2020 21:12)SQ9RZA napisał(a):  Czy u kogoś z Kolegów podobny problem występował? Wiem, że były problemy z adresacją układów, ale jak widać na zdjęciu, autodetekcja działa poprawnie.

Witaj Grzegorzu,
nie wiem czy rozwiązałeś problem, jeśli nie to spróbuj z czystą kartą w analizatorze założyć zworkę HW CAL i przeprowadzić kalibrację. Nigdy nie miałem takiego problemu ale na podstawie doświadczeń kolegi w tym wątku (odpowiedź #29) może to być przyczyną dziwnego zachowania i mylącego błędu.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-04-2020 13:27 przez SP9BSL.)
28-04-2020 13:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #834
RE: Analizator EU1KY
Witam serdecznie

Po kilku miesiacach postanowiłem na nowo skalibrować analizator. Wspierając się wskazówkami kolegi SQ7HJB i jego wideo na Youtube :Analizator EU1KY - wgrywanie softu KD8CEC wgrałem na nowo soft DH1AKF&KD8CEC ver 1.01 . Po zrobieniu kalibracji przy otwartym wejściu na częst 14 Mhz VSWR zmienia się od 0 do 1999 RS od 0 do 7XX , Xs od wartości ujemnych do ponad 5XX i Ls od 0 do out of range. Kwadracik na wykresie skacze po całym okręgu. Nie jest tak jak na wideo
Tego co brakuje to NO SIGNAL / OSL A OK i HW cal OK. Czyli brak Signal

Zworka jest na WORK
Kalibrację zrobiłem przy rozwarciu , 50 ohm i zwarciu

Co może być tego powodem?

Pozdrawiam

PS

Jak moge wykasowac soft z analizatora . Po podlaczeniu sformatowanej karty i wlaczeniu analizatora pokazuje sie ze jest zaprogramowany kiedy to karte sformatowalem i nie powinno byc nic.

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-05-2020 1:20 przez EC4AGT.)
02-05-2020 1:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #835
RE: Analizator EU1KY
Pamiętaj, że defaultowe wartości kalibracyjne to 5 ohm, 50 ohm i 500 ohm. Te wartości ustawia się w menu analizatora.
Jeśli chcesz kalibrować wartościami 0ohm ( zwarcie ), 50 ohm i rozwarcie, należy wartości dla OPEN i SHORT ustawić poprawnie w menu.

Na karcie trzymane są jedynie ustawienia, dane kalibracyjne oraz zrzuty ekranu. Sam soft znajduje się w pamięci FLASH mikrokontrolera Discowery. Chcąc go usunąć, należy zrobić to z poziomu programu który obsługuje wbudowany programator ST-Link lub zastąpić wgrane firmware innym wsadem.

Co do braku sygnału. Koniecznie sprawdź, czy coś wychodzi z SI5351. Masz też taka opcję w menu - DSP. Pokazuje ona jakość i poziom sygnału.

Sprawdź czy poprawnie masz połączone wyjście analizatora z Discowery, czy masz poprawne zasilanie analizatora....

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-05-2020 8:07 przez SQ8MVY.)
02-05-2020 8:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #836
RE: Analizator EU1KY
(02-05-2020 1:20)EC4AGT napisał(a):  Po kilku miesiacach postanowiłem na nowo skalibrować analizator.

Czy to znaczy że wcześniej analizator działał poprawnie?

73 Sławek
02-05-2020 8:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #837
RE: Analizator EU1KY
Wojtek,
wyczyść kartę (formatujFAT32)
wejdź w ustawienia i ustaw kwarc przy SI5351 na taki jaki masz w swoim urządzeniu.
Może być 27 lub 25MHz.
Ja mam płytkę z kwarcem 25MHz.
Pozostałe ustawienia tak jak pokazane na filmie.
Mój zestaw kalibracyjny to:
zwarcie - 0 ohm
obciążenie - 50ohm
rozwarcie -
I te wartości ustawiłem w sofcie.
Nie musisz usuwać softu z disco.
Zrób porządek z kartą i ustawieniami.
Marek
02-05-2020 10:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #838
RE: Analizator EU1KY
Witam

Zrobilem wszystko od nowa i teraz dziala , podejzewam ze jak zmienilem czestotliwosc na 25 Mhz to przez to nie dzialal. Teraz ustawilem na 27 Mhz i dziala , reszta tak jak na filmie . Fosc283 Mhz to min i Fosc1405 Mhz to max , ustawilem na mniej na 500 Mhz to co mi sie nie podoba to na wykresie DSP sa takie wartosci
F:14 000khz

Mag 1475 @ bin 107 (10031) Hz
Mag 1500 @ bin 107 (10031) Hz

Na filmie ta roznica byla mniejsza

Dzieki wszystkim za pomoc

PS zrobilem kabel RG58 taki do polaczania miernika z antena i po podlaczeniu na koncu opornika 50 Ohm pokazywal glupoty ale po podlaczeniu opornika bezposrednio wyszystko bylo ok. Nie wiem , kabel polutowany z obu stron i mas tez dobrze zarobiona. Troche mnie to na poczatku zmylilo

Wojtek

Toledo

Hiszpania
02-05-2020 15:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #839
RE: Analizator EU1KY
Ważne, że działa.
Tą różnice zniwelujesz kalibracją HW.
Miernik posiada kilkanaście kalibracji OSL, wykorzystaj to.
Na OSL A skalibrowałeś na gniazdach w mierniku,
Przeznacz jakiś odcinek przewodu i wykonaj na nim kalibrację OSL B.
Podłączając oporniki kalibracyjne do jego końca.
Przy pomiarze anteny przewód koncentryczny będzie"niewidoczny"
Marek
02-05-2020 15:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #840
RE: Analizator EU1KY
OK rozumiem ale kalibracje HW wykonuje sie tylko raz . Czy mozna wiecej ?

Wojtek

Toledo

Hiszpania
02-05-2020 16:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości