Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #781
RE: Analizator EU1KY
(23-08-2019 2:37)EC4AGT napisał(a):  ....To co teraz jest na zdjęciu to jest po wgraniu Link 4
....
Mam raspberry pi 3. Może spróbować z linuxem. Jaki wpisać?....

Wojtku,

Co to jest Link 4 i co chcesz spróbować na Raspberry pi 3 ?

Nie mam pojęcia co robisz nie tak. Jak widzisz na przykładzie postu Sławka, konfiguracja i połączenie jest proste i działa bezproblemowo.

Mogę spróbować pomóc przez teamviewer-a, jak będziesz miał chwilę czasu.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2019 8:27 przez SQ8MVY.)
23-08-2019 8:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #782
RE: Analizator EU1KY
Opisz jak zachowuje się analizator po podłączeniu do komputera, może zrób zdjęcie jak masz to podłączone i co masz na wyświetlaczu analizatora.

73 Sławek
23-08-2019 8:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #783
RE: Analizator EU1KY
Tak to jest podłączone i tak widać na ekranie

İmage
İmage

Wojtek

Toledo

Hiszpania
23-08-2019 12:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 339
Dołączył: 26-01-2013
Post: #784
RE: Analizator EU1KY
Wojtku . Jak masz zasilany STM ? Czy z wewnętrznego źródła ?
STM musi być zasilony z samodzielnego źródła i menu "HOME" .Sprawdzasz jaki com wyświetla się w managerze urządzeń . Na przykład 8 . Otwierasz program antscope i wybierasz ten sam port . Dodatkowo musisz wejść w ustawienia portu w managerze urządzeń windowsa i ustawić prędkość 38400 .
Powinno działać
STM nie może być zasilony z komputera poprzez USB. Przynajmniej u mnie tak nie działa . Zasilam z wewnętrznej baterii.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2019 14:55 przez SP8GPQ.)
23-08-2019 14:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #785
RE: Analizator EU1KY
Stm czy też analizator zasilany jest z akumulatorków co widać na zdjęciu. Te dwa czerwone. I kabel z gniazda lewego idze na port USB w kompie. W menadżerze pokazuje port 21. Ale jest zaznaczony że nie ma odpowiednich sterowników. W analizatorze mam com 1, jak ustawie w kompie ten sam to przyciski w programie de u góry nie działają. Kiedy ustawie w kompie 21 to wtedy tak ale jak uruchomię to po kilku sekundach wyskakuje okno że jest błąd komunikacji

Wojtek

Toledo

Hiszpania
23-08-2019 16:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #786
RE: Analizator EU1KY
(23-08-2019 14:55)SP8GPQ napisał(a):  ...STM nie może być zasilony z komputera poprzez USB....

Tadku wybacz, ale wprowadzasz w błąd.
Wyboru źródła zasilania Discovery dokonuje się za pomocą zworek na złączu JP1.
Opisane jest to w PDF producenta, rozdział 8.4, strony 14 do 16

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2019 16:50 przez SQ8MVY.)
23-08-2019 16:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 339
Dołączył: 26-01-2013
Post: #787
RE: Analizator EU1KY
(23-08-2019 16:50)SQ8MVY napisał(a):  
(23-08-2019 14:55)SP8GPQ napisał(a):  ...STM nie może być zasilony z komputera poprzez USB....

Tadku wybacz, ale wprowadzasz w błąd.
Wyboru źródła zasilania Discovery dokonuje się za pomocą zworek na złączu JP1.
Opisane jest to w PDF producenta, rozdział 8.4, strony 14 do 16
https://www.st.com/en/development-tools/...nk009.html
Tak wiem . Mam tak zrobione , ale jak wyłączę STMa i podłączę kabel USB do STmlink to pojawia się port wirtualny pomimo , że zwora jest ustawiona na EXT . Natomiast antscope zgłasza brak możliwości połączenia.
Może niejasno napisałem wcześniej

Wojtku i ciebie ten port 21 pojawia się w innych urządzeniach a nie tam gdzie powinien być , czyli tam gdzie jest LPT! i inne COMy jako port wirtualny .Więc wygląda na to , że nie masz sterownika zainstalowanego İmage
Podałem ci link do sterownika w wcześniejszej odpowiedzi. Powtarzam .https://www.st.com/en/development-tools/stsw-link009.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2019 17:34 przez SP8GPQ.)
23-08-2019 17:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HA3HZ Offline
Gyula
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 14-04-2018
Post: #788
RE: Analizator EU1KY
Cześć,

Moduł wykrywania STM32F746 Discovery wybrać ścieżkę zasilania poprzez Selektor zasilacza, jak pokazano w poście # 768.

Musimy wybrać połączenie z komputerem (tzn. Podłączyć mini USB i przełącznik zasilacza: zworka 2 z przycisku). podążaj za czerwoną linią
Aby komputer mógł poprawnie komunikować się z Discovery, musisz najpierw zainstalować sterownik ST, czyli en.stsw-link004 lub, jak napisał Sławek, en.stsw-link009.zip. Link004 wymaga również aktualizacji, aby móc zainstalować plik .hex, więc zakładam, że jeśli aktualizacja działa, sterownik również działa.

Po podłączeniu ekran analizatora anteny nie zostanie dotknięty, pozostanie na ekranie menu głównego.
W prawym dolnym rogu ekranu możemy sprawdzić, czy istnieje połączenie USB z Discovery (patrz DIS_F746NG.gif)
İmage
W Menedżerze urządzeń widzimy port używany przez Discovery i AntScope -> Konfiguracja -> Port COM (patrz Port szeregowy setup.gif).
İmage
Wybierz zakres pomiarowy (np. AA-170)
Jeśli pasuje, podłącz do wejścia analizatora antenę lub mierzone urządzenie. Limit pomiaru można rozpocząć za pomocą F9, pomiar można rozpocząć za pomocą Ctrl + F9, jak napisano w Slawek SP9BSL. (patrz Ctrl + F9 Run.gif)
İmage

Jeśli masz go do tej pory, z przyjemnością zrobisz zrzut ekranu.
Pamiętaj, aby odłączyć łącze USB podczas wyłączania.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2019 19:48 przez HA3HZ.)
23-08-2019 18:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #789
RE: Analizator EU1KY
Robi nam się tutaj bałagan... Podsumujmy:
  1. Podłączenie analizatora

    Zworki zasilania na EU1KY ustawiasz wg opisu w podanym przez Pawła pdfie (nie mają one nic wspólnego z samym interface USB a jedynie ze sposobem zasilania discovery).

    Podłączasz analizator w kolejności : zasilanie a potem mini USB do komputera, ważne żeby analizator wyświetlał główną stronę menu.

    Jeśli brak driverów - w menadżerze urządzeń pojawią się 2 nowe pozycje: Nieznane urządzenie i ST-Link Debug
    rozwiązanie: pobierasz en.stsw-link009.zip, rozpakowujesz w całości do folderu np. na pulpicie i uruchamiasz w zależności od rodzaju systemu dla 64 bit: dpinst_amd64.exe lub dla 32bit: dpintst_x86.exe.
    -
  2. Konfiguracja

    Gdy masz zainstalowany sterownik i podłączony analizator, w menadzeże urządzeń pojawi Ci się Virtual COM Port z numerem . W programie Antscope/Configure/Comm port ustawiasz ten numer portu który masz podany w menadżerze urządzeń.

    Antscope: w menu Configure ustawiasz rodzaj analizatora tak aby był zaznaczony, u mnie działa tylko AA-170.
    İmage

    Analizator EU1KY: parametr COM_PORT ustawiony na COM1 (STLINK), oraz COM_SPEED na 38400
    -
  3. Wykonywanie pomiarów
    Antscope: w menu Measure (lub F9) ustawiasz zakres wykonywanych pomiarów np:
    İmage
    wciskasz OK i uruchamiasz pomiar CTRL+F9


To wszystko, jeśli wykonasz wszystko wg listy powyżej musi zadziałać.
Nie ustawiaj nic we właściwościach portu w Windows jak sugeruje Tadek, to nie te czasy...

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2019 20:00 przez SP9BSL.)
23-08-2019 19:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #790
RE: Analizator EU1KY
Ok, dzięki wszystkim za pomoc. Dziś w nocy albo jutro będę próbować na nowo. Może w końcu się uda. Wg mnie problem jest w komputerze i sterownikach. Co ciekawe tak jest w dwóch. Czyli i w jednym ani w drugim jest coś nie tak z sterownikami.

Wojtek

Toledo

Hiszpania
23-08-2019 20:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości