Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #771
RE: Analizator EU1KY
Super. Tak. Po madziarsku. Dobry wujek Google wszystko tłumaczy.
Bardzo dobra strona. Brawo
Tak to teraz wygląda , w programie Antscope kiedy port jest ustawiony na Com 1 zakładki u góry są podświetlone i można je uruchomić . Uruchamiam program naciskając RUN i wtedy wyskakuje okienko z błędem komunikacji.
W menadżerze zas wykrywany jest port Com 21 ale z błędem. Kiedy w programie ustawie port 21 to wtedy analizator nie jest wykrywany. Nie wiem jaki sterowniki należy zainstalować aby port 21 nie miał błędu

İmage

İmage

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-2019 1:15 przez EC4AGT.)
19-08-2019 1:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3JDZ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 81
Dołączył: 15-03-2014
Post: #772
RE: Analizator EU1KY
(19-08-2019 1:15)EC4AGT napisał(a):  Super. Tak. Po madziarsku. Dobry wujek Google wszystko tłumaczy.
Bardzo dobra strona. Brawo
Tak to teraz wygląda , w programie Antscope kiedy port jest ustawiony na Com 1 zakładki u góry są podświetlone i można je uruchomić . Uruchamiam program naciskając RUN i wtedy wyskakuje okienko z błędem komunikacji.
W menadżerze zas wykrywany jest port Com 21 ale z błędem. Kiedy w programie ustawie port 21 to wtedy analizator nie jest wykrywany. Nie wiem jaki sterowniki należy zainstalować aby port 21 nie miał błędu

Spróbuj przestawić port w komputerze z 21 na jakiś z zakresu 1 do 4
pozdrawiam
Witek

http://witec.pl
19-08-2019 9:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HA3HZ Offline
Gyula
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 14-04-2018
Post: #773
RE: Analizator EU1KY
İmage
19-08-2019 9:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #774
RE: Analizator EU1KY
Wojtku,

Jaki typ analizatora masz ustawiony w programie AntScope( górne menu, zakładka Configure ) ?

Sprawdź, czy antywirus, defender windowsowy lub inny magiczny program do ochrony nie robi problemów - nie blokuje na siłę instalacji sterowników lub komunikacji po wirtualnym porcie COM.

Na jakim ekranie masz ustawiony eu1ky podczas odczytu danych przez program AntScope ?

Twoje problemy są bardzo dziwne i nietypowe i najprawdopodobniej związane z windowsem ( pod warunkiem, że poprawnie masz podpięty analizator do komputera miniUSB<->USB ).

Od siebie dodam, że AntScope (v4.3.4) uruchamiam tylko pod linuksem ( choć to program tylko windowsowy ), we wbudowanym programatorze w Discovery mam firmware J-Link od Seggera, a nie ST-Link od ST, w zakładce Configure ustawione AA-600, port COM ustawiony na COM33.
Jak widzisz jest to bardzo nietypowe połączenie i konfiguracja z którą nie ma najmniejszych problemów - wszystko poprawnie działa.

Pod windowsem tym bardziej powinno to działać i nie stwarzać nawet najmniejszych problemów.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-2019 11:34 przez SQ8MVY.)
19-08-2019 11:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #775
RE: Analizator EU1KY
AA 600 com 1 w ustawieniach w programie. I po podłączeniu w okienku w lewym dolnym rogu pokazuje że jest podłączony do com 1. W menadżerze zaś tak jak na zdjęciu pokazuje się com 21 i nie znane urządzenie. Co dziwne to w sobotę pokazywały się com 1 i LPT. A teraz tylko usb. Może sterowniki ST są nie właściwe? Nie mogę ściągnąć że strony producenta bo należy się zalogować i to robię ale kiedy dam ściągnij z powrotem każe mi się rejestrować

Wojtek

Toledo

Hiszpania
19-08-2019 13:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #776
RE: Analizator EU1KY
Wojtku,

Wyłącz sobie w przeglądarce blokady wyskakujących okienek, i inne AdBlokery.
Nie powinieneś mieć wówczas problemów z logowaniem. Informacje dotyczące pobierania pokazują się w wyskakujących okienkach. Link do pobrania dostajesz na mail-a, który podajesz przy rejestracji. Ważny jest przez 24 godziny.
İmage İmage İmage

Jaki kod błędu windows podaje we właściwościach tego nieznanego urządzenia, które Ci się pojawia?
Spróbuj odinstalować sterowniki z tego nieznanego urządzenia. Może uległy awarii i nie funkcjonują poprawnie, stąd takie zachowanie.

Nie bój się komputera. Pogrzeb trochę głębiej w systemie i ustawieniach. Przeglądnij logi z działania systemu operacyjnego. Nic nie wybuchnie, nie zepsuje się. Jak uwalisz sobie windowsa, to go postawisz na nowo - nauczysz się czegoś więcej.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-2019 14:02 przez SQ8MVY.)
19-08-2019 14:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #777
RE: Analizator EU1KY
Witam

Dalej to samo , odinstalowałem sterowniki ST i sciagnolem nowe. Je zainstalowałem ale dalej błąd na com 21 . A analizatorze mam com 1 i jak w programie antscope ustawie com 1 to kest wykrywany jako aa600 ale jak przełączę na com 21 już nie


İmage


İmage

Moze brakuje ktorys z tych sterownikow ? Tzn link 4 i albo 7


Załączone pliki Miniatury
İmage

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2019 12:50 przez EC4AGT.)
21-08-2019 12:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #778
RE: Analizator EU1KY
Wojtku,

nie porównuj nazwy portu w eu1ky z istniejącymi nazwami portów w windowsie. To nie to samo !!!!

COM1 ( ST-Link ) w EU1KY oznacza, że komunikacja będzie prowadzona za pomocą konwertera zawartego w programatorze ST-Link w Discowerce - miniUSB. Po przełączeniu na COM2 - komunikacja będzie odbywała się za pomocą portu UART dostępnego na złączu arduino w Discowery - można podpiąć wówczas interfejs bluetootch<->UART lub WiFi<->UART, USB<->UART itp. itd....

Jakiego windowsa używasz ? W win10, o ile mi wiadomo, nie ma potrzeby instalować sterowników wirtualnego portu COM.
W Wolnym czasie mogę zaglądnąć przez teamviewera.

73 Paweł
21-08-2019 18:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #779
RE: Analizator EU1KY
Wojtku,
jako zagorzały użytkownik znienawidzonego przez wielu Windowsa, mogę Ci powiedzieć że to działa. Nie używam programu Antscope (przynajmniej do tej pory tak było), ale z ciekawości poeksperymentowałem na dwóch komputerach.
Z Windowsem 8.1, poszło od razu po podłączeniu EU1KY do USB (port programowania Discovery, ten z lewej strony), komputer wykrył go jako Com7. Jako ze tego komputera używam do pisania programów pod STMy, nie było problemu z driverem. W Antscope ustawiamy analizator AA-170, potem zakres pomiaru i CTRL+F9 i dane lecą.
Drugi komputer to świeża instalacja Win7 64bit do której nigdy STLink nie był podłączany, pociągłem sobie drivery ze strony ST - wystarczy paczka STSW-LINK009.
Po instalacji pojawił się w systemie port Com4 do którego ustawiłem Antscope (jak poprzednio wersja 4.3.5) i oczywiście także działa.
Windowsa 10 nie używam z przyczyn "ideologicznych", ale z tego co widzę Ty także masz windows 7.
Pamiętaj że w analizatorze EU1KY trzeba mieć ustawiony com_port na COM1 (ST-Link) oraz prędkość na 38400 jak pisał Paweł. Na obrazku poniżej zrzut z mojej W3DZZ.
İmage

Edit: zapomniałem napisać że EU1KY z wersją firmware od KD8CEC v0.53

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2019 23:04 przez SP9BSL.)
21-08-2019 23:04
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #780
RE: Analizator EU1KY
Witam

Dalej nic , z nowym oprogramowaniem tez jest to samo

İmage


Na laptopie tez nie działa , na tym , stacjonarnym tez nie. Oba maja Windows 7 , jutro spróbuje na starym co ma Windows XP

To co teraz jest na zdjęciu to jest po wgraniu Link 4 soft to nowy wg KD8CEC

A tak jest po odinstalowaniu sterowników ST



İmage


Mam raspberry pi 3. Może spróbować z linuxem. Jaki wpisać?

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2019 2:37 przez EC4AGT.)
23-08-2019 2:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 14 gości