Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP3GO Offline
Rafał
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 15-04-2015
Post: #741
RE: Analizator EU1KY
Pozwolę sobie na małe sprostowanie i/lub doprecyzowanie w dwóch miejscach:

(05-08-2019 12:21)SP6FRE napisał(a):  Moduł impedancji wykorzystywany jest do wyliczania dopasowania anteny i znowy, w pewnym przybliżeniu, im moduł impedancji jest bliższy 50 omów to dopasowanie lepsze.

Tak naprawdę, to moduł impedancji (tzw. Zawada) nie mówi nam nic o dopasowaniu anteny. Proszę zauważyć, że jeśli antena będzie miała rezystancję R=30 omów i reaktancję X=40 omów, to moduł impedancji będzie ciągle równy 50 omów Big Grin
Podobnie dla R=20 i X=45,826 (z dokładnością do 3 miejsc po przecinku)
Albo nawet dla R=10 i X=48,99

W skrajnym wypadku możemy mieć R=0, a X=50 i Zawada będzie również 50 omów - ale czy taka antena jest dopasowana? Wink

Dlatego też wniosków o dopasowaniu anteny nie powinniśmy opierać tylko na module impedancji. Do takich wniosków potrzebujemy własnie R i X, które daje nam m.in ten miernik, a których nie poda nam tzw. "zwykła SWR-miarka".

(05-08-2019 12:21)SP6FRE napisał(a):  Idealne dopasowanie jest wtedy kiedy swr ma wartość 1 [...]

Pod warunkiem, że wartość SWR uzyskaliśmy z obliczeń zespolonych, a nie przy pomocy pomiarów "zwykłą SWR-miarką", bo w tym drugim przypadku możemy mieć SWR=1 w pomiarze (bo trafiliśmy akurat na węzeł fali stojącej w linii zasilającej), a rzeczywisty SWR mamy np. 10 Big Grin

Pozdrawiam,
Rafał SP3GO
05-08-2019 13:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 20-09-2009
Post: #742
RE: Analizator EU1KY
Witam!

Dziękuję Rafale za, jak zwykle, prezyzyjne sprostowanie.

Z równą wdzięcznością dziękuję za przywołanie terminu "zawada", który jakoś nie przyjął się na stałe choć mnie właśnie uczono o zawadzie.

Starałem się podkreślać, gdzie tylko mogłem, że "ogólnie biorąc", lub "generalnie mówiąc" aby definiując najprościej jak można podstawowe pojęcia nie wprowadzać wszystkich niuansów tego zagadnienia, liczb zespolonych, części rzeczywistych i urojonych etc.

Sadzę, że wyjaśnienie powinno być dopasowane do poziomu pytającego i mam nadzieję, że Wojtek coś z mojej pisaniny załapie.

A do Ciebie Rafale zwrócę się oczywiście z pytaniem kiedy temat i poziom dyskusji będzie akademicki i przekroczy moje możiwości.

L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-08-2019 14:28 przez SP6FRE.)
05-08-2019 14:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #743
RE: Analizator EU1KY
witam
Dziękuję kolegom za odpowiedz i wyjaśnienie jak interpretować wskazania analizatora. Tak na prawdę to dla mnie dalej czarna magia.
Wracając do skrzynki to dziś stroi bez problemu , wczoraj , późno w nocy stroiłem w ten sposób : chciałem dostroić się na 7.157 wiec zacząłem
od 7.04 i con 5 khz w gore aż doszedłem do tych 7.157. Dzis rano i teraz kiedy pisze ten list , skrzynka stroi bez problemu , nie muszę skakać co 5 khz tylko ustawie częstotliwość jaka chce i naciskam przycisk strojenia . Cos mi się wydaje , ze skrzynka nie działa poprawnie ( AT50 Kenwooda )


PS mój poziom jest bardzo niski dlatego musicie mi napisać w taki najprostszy , " łopatologiczny " sposób

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-08-2019 15:07 przez EC4AGT.)
05-08-2019 15:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3GO Offline
Rafał
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 15-04-2015
Post: #744
RE: Analizator EU1KY
(05-08-2019 14:59)EC4AGT napisał(a):  Dziękuję kolegom za odpowiedz i wyjaśnienie jak interpretować wskazania analizatora. Tak na prawdę to dla mnie dalej czarna magia.

Dlatego tak sobie myślę, że kiedyś w swoim własnym oprogramowaniu do analizatora antenowego dam jeden, podstawowy wykres, domyślnie wyświetlany, który będzie się nazywał "Dopasowanie anteny", a na osi Y zamiast różnych "magicznych" wartości będzie miał napisy:
"Idealne" (dla SWR=1 do 1.1)
"Bardzo dobre" (do SWR 1,5)
"Dobre" (do powiedzmy SWR 3)
"Słabe" (do powiedzmy SWR 5)
"Bardzo słabe" (powyżej 5)

Big Grin

Pozdrawiam,
Rafał SP3GO
05-08-2019 15:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #745
RE: Analizator EU1KY
Odnośnie SWR-u to mniej więcej rozumiem , wiadomo ze 1:1 to jest nie osiągalne . Mnie głownię rozchodzi się co oznaczają wartości Rs / Xs / Ls / Cs i jakie powinny być aby antena była w miare dobrze dostrojona

Wojtek

Toledo

Hiszpania
05-08-2019 15:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3GO Offline
Rafał
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 15-04-2015
Post: #746
RE: Analizator EU1KY
Jeśli chodzi Ci tylko o sprawdzenie, czy antena jest dobrze dostrojona, to patrz na SWR właśnie - w tym mierniku jest on obliczany prawidłowo - wektorowo, więc nie ma ryzyka, że trafisz na węzeł fali stojącej.

SWR wszystko poniżej 2 to jest całkiem dobrze.
2,5 nawet daje radę.
Im mniejszy tym lepiej oczywiście.

Na resztę parametrów nie patrz, jeśli to dla Ciebie "czarna magia".
Chyba, że chcesz zgłębić temat - to przeanalizuj to, co ładnie napisał wyżej Leszek.

Pozdrawiam,
Rafał SP3GO
05-08-2019 16:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 339
Dołączył: 26-01-2013
Post: #747
RE: Analizator EU1KY
Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego w pliku RF_FE_V3MOD nózka 10 SI351 ma zwarcie do masy . W drugim pliku tak nie jest .


Załączone pliki
.lay6  RF_FE_V3.lay6 (Rozmiar: 113.69 KB / Pobrań: 368)
.lay6  RF_FE_V3MOD.lay6 (Rozmiar: 114.32 KB / Pobrań: 397)
15-08-2019 10:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
***

Liczba postów: 157
Dołączył: 04-11-2016
Post: #748
RE: Analizator EU1KY
Nie jest zwarta do masy, coś pomyliłeś.
15-08-2019 11:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 339
Dołączył: 26-01-2013
Post: #749
RE: Analizator EU1KY
(15-08-2019 11:53)SQ7BCN napisał(a):  Nie jest zwarta do masy, coś pomyliłeś.

Spróbuj otworzyć w sprint-layout i sprawdzić testerem .
Podświetla się cała masa .
15-08-2019 15:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 450
Dołączył: 23-03-2010
Post: #750
RE: Analizator EU1KY
(15-08-2019 15:58)SP8GPQ napisał(a):  Spróbuj otworzyć w sprint-layout i sprawdzić testerem .
Podświetla się cała masa .

Otwierałem, próbowałem i też nie widzę zwarcia do masy.
To płytka jednostronna, rysowana na warstwie TOP. Zarówno ścieżki łączące elementy, jak i warstwa "masy" rysowane są na tej samej warstwie TOP.
Gdzie więc widzisz tu zwarcie. Zrób zrzut ekranu, popatrzymy.
Rysio!
15-08-2019 21:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości