Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 20-05-2015
Post: #1521
RE: HUSAREK DSP
Dobierając zasilacz do TRX i PA sprawdzałem poziom tła na S-metrze przy antenie LW za oknem, przed włączeniem zasilacza (zasilanie z akumulatora ) i po włączeniu do sieci ~230V. W zał. S-Metr po włączeniu zasilacza.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Ryszard 73
31-08-2020 16:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1522
RE: HUSAREK DSP
Jest dobrze. Zasilacz z obudowy głośnika nie powoduje zauważalnej na oko i ucho różnicy zakłóceń w stosunku do jego transformatorowej wersji. Super odsłuch na filtrze 2,8 kHz z Husarka DSP, aczkolwiek mam wrażenie, że coś jest namieszane z tymi filtrami w oprogramowaniu Husarka DSP. 2,5 kHz przełączam na 2,8 kHz i według moich uszu obcina się pasmo od strony górnych częstotliwości, a przybywa dołu. Jakieś to dziwne w odsłuchu w zestawieniu z parametrem, który wyświetla się w MENU. Mogę być zapóźniony w rozwoju z powodu wersji softu, który posiadam 25112019_E.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-09-2020 1:04 przez SP4LVC.)
11-09-2020 1:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Online
Piotr
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 30-06-2009
Post: #1523
RE: HUSAREK DSP
Faktycznie, w tej wersji jest coś nie tak. Poprzednią sprawdzałem digipan'em i było idealnie, teraz, po uwadze Bogdana, szybko odpaliłem program i niedobrze...
Dobrze idzie 100, 200, 500, 1000 oraz 2800.
1900, 2200 i 2500 jest co najmniej dziwne...
To tak na szybko, bo praca...

73 Piotr


Załączone pliki Miniatury
İmage
11-09-2020 12:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #1524
RE: HUSAREK DSP
W przyszłym tygodniu sprobuję sprawdzić filtry na dobrym przyrządzie.
Można to też zrobić przy pomocy karty dźwiękowej i jakiegoś programu do analizy częstotliwości akustycznych jakby ktoś chcial wcześniej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-09-2020 13:29 przez SP2JQR.)
11-09-2020 13:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Online
Piotr
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 30-06-2009
Post: #1525
RE: HUSAREK DSP
Heniu, nikt nie chciał wcześniej... Jak Twoje "w przyszłym tygodniu"?
Vy 73 Piotr
23-09-2020 7:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #1526
RE: HUSAREK DSP
(23-09-2020 7:08)SP9SNC napisał(a):  Heniu, nikt nie chciał wcześniej... Jak Twoje "w przyszłym tygodniu"?
Vy 73 Piotr

Na razie za dobra pogoda na dłubanie...
23-09-2020 15:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 20-05-2015
Post: #1527
RE: HUSAREK DSP
Post: #1161
[quote='SP4LVC' pid='38149' dateline='1530306128']
Panowie wrzucam schematy płytek, które posiada Przemek. ....

Mam pytanie: gdzie ma być podpięta masa X3b z mostka SWR ? Masa na PBC ADAPTERA jest izolowana przetwornicą więc chyba NIE można jej bezpośrednio podpiąć do masy mostka SWR.
P.S. To samo dot. postu Post: #1461 jak dołączyć masę mostka przez izolowana przetwornicę?

Ryszard 73
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-12-2020 19:39 przez HMAMATOR.)
08-12-2020 19:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1528
RE: HUSAREK DSP
Wszystkie masy łączymy do obudowy i masy radiostacji. Wyjątek stanowi masa Discovery, która jest podłączona do w/w mas tylko ekranami przewodów sygnałów IN i OUT.
73 Janusz.
08-12-2020 20:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 20-05-2015
Post: #1529
RE: HUSAREK DSP
Czy dobrze myślę? Sygnały F i R z mostka SWR wchodzą na wej. wzmacniaczy operacyjnych (Adapter wer.8) mających bardzo dużą oporność wejściową (Av=1), a masa tych tych sygnałów przechodzi okrężną drogą przez ekrany IN i OUT .Tak więc czy na te sygnały nie mogą się nakładać zakłócenia za fałszujące pomiar SWR lub mocy?

Ryszard 73
09-12-2020 10:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1530
RE: HUSAREK DSP
Sprawdź a sam się przekonasz, że działa to poprawnie.
10-12-2020 7:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości