Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #1411
RE: HUSAREK DSP
Ja nigdy nie przestałem bawić się Husarkiem. Odnośnie CAT myślałem, że to jest zrobione na jego USB, od niedawna mam Disco z nowym softem, nie popatrzyłem na schemat, nie pomyślałem, a potrzebowałem szybko - teraz dopiero zauważyłem że ja tam wsadziłem Bluetooth - skleroza ... - zaraz sprawdzę czy to działa...

73 JERZY SQ9RFC
20-10-2019 17:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RH Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 75
Dołączył: 03-05-2010
Post: #1412
RE: HUSAREK DSP
Podaj, na której wersji wsadu pracuje Twój Husarek DSP ?
Roman

(20-10-2019 17:39)SQ9RFC napisał(a):  Ja nigdy nie przestałem bawić się Husarkiem. Odnośnie CAT myślałem, że to jest zrobione na jego USB, od niedawna mam Disco z nowym softem, nie popatrzyłem na schemat, nie pomyślałem, a potrzebowałem szybko - teraz dopiero zauważyłem że ja tam wsadziłem Bluetooth - skleroza ... - zaraz sprawdzę czy to działa...
20-10-2019 19:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2NIH Offline
Bartek
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 02-01-2018
Post: #1413
RE: HUSAREK DSP
Witam serdecznie, coś mały ruch w temacie. Mam pytanie do Hynryka SP2JQR, czy założenie pierścionków ferrytowych dotyczy linii sterujących (SCL,SDA,GND,3V3), (KEY CW) po stronie modułu radiowego i Disco, czy wystraczy tylko po stronie radiowej ?

Dziękuję i pzdr.

(23-08-2018 5:04)SP2JQR napisał(a):  Separacja przy pomocy izolowanej przetwornicy jest konieczna. Inaczej radio nie będzie miało czułości. Cała istota tej separacji polega na tym, że masa modułu DSP ma prawo być połączona tylko w jednym punkcie. Tym punktem jest masa kabelka wprowadzającego sygnał audio z modułu radiowego. Cały moduł cyfrowy musi być zatem odizolowany od masy, również ujemny przewód zasilania. Na kabelki sterujące muszą być nałożone tuleje ferrytowe. Jeśli nie będzie to tak zrobione to po masie cyfrowe zakłócenia dostaną się do wejścia odbiornika i jego czułość wyniesie 1uV zamiast 0,1uV. Oczywiście tak też bedzie to działać i może nawet po podłączeniu do anteny szczęśliwi budowniczowie nie zauważą mniejszej czułości odbiornika...
30-10-2019 15:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #1414
RE: HUSAREK DSP
Zasadnicze znaczenie ma separacja galwaniczna przetwornicy eliminująca szerokopasmowy szum. Pierścionki mam pozakładane na wszystkie przewody wychodzące z komory modułu cyfrowego, a także na kable wychodzące z końcówki mocy.
Założenie ferrytów na kabelki niosące sygnały cyfrowe poprawia (niestety nie eliminuje) stukania słyszalne przy kręceniu zmianą częstotliwości.
Nie udało mi się tych wszystkich zjawisk całkowicie wyeliminować, ale na tyle są zmniejszone, że radio działa poprawnie.
30-10-2019 18:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2NIH Offline
Bartek
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 02-01-2018
Post: #1415
RE: HUSAREK DSP
Ok, dziekuje Henryku za informacje i biore sie do roboty. W moim urzadzeniu stuki pojawiaja sie tylko podczas "szybszego" przestrajania ale to pewnie u wszystkich jest podobnie.
Pzdr.
31-10-2019 12:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1416
RE: HUSAREK DSP
Szanowni koledzy, obecni jak i przyszli użytkownicy Husarka DSP.
Chciałbym zapoznać ze zmianami, które zostały wprowadzone w ostatnich tygodniach w programie sterującym Husarkiem. Poprawione zostały znalezione błędy jak i rozszerzona możliwość pracy urządzenia.
Ostatnia wersja programu to 07112019_D.
Poprawiona ergonomia obsługi panelu dotykowego.
Rozszerzone z 4 do 8 banków pamięci dla zapisu CW.
Wprowadzone 8 banków pamięci w których można nagrywać komunikaty słowne. Komunikaty te nagrywamy za pomocą mikrofonu w Husarku. Czas jednego nagrania to max. 60 sekund. Można również nagrywać za pomocą PC. Ograniczeniem wtedy jest tylko system plików FAT na karcie SD. Dobrym i bezpłatnym programem do tego celu jest Audacity w którym ustawiamy próbkowanie na 24kHz mono, następnie zapisujemy jako 32bity (float) WAV. Pliki na karcie należy nazwać jako AUDIO1 do AUDIO8.
Na życzenie kolegów zwiększona prędkość klucza CW z 40 do 80 WPM.
Poprawione sterowanie filtrami dla zakresu 50 MHz.
Rozszerzony zakres regulacji monitora CW od 0 do 100%.
Wprowadzona możliwość regulacji prędkości telegrafowania podczas nadawania.
Sygnalizacja przekroczenia SWR>2.
Przy przekroczeniu SWR>2 zmniejszenie mocy do ok. 10% za pomocą zmiany napięcia wyjściowego z DAC.
Wprowadzona możliwość zmiany zakresu pomiaru mocy.
Usunięta blokada zmiany częstotliwości VFO po ustawieniu mocy Tx za pomocą DAC.
Zakres regulacji PHASE zwiększony do +/- 2stopnie.
Vy73, Janusz sp5bmp.
09-11-2019 21:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-10-2011
Post: #1417
RE: HUSAREK DSP
Janusz to powiedz to co boli wszystkich: JAK MAMY TO ZAKTUALIZOWAĆ?

Już widzę jak rzesza ludzi rozbiera swoje husarki żeby je wysłać do przeprogramowania...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2019 22:03 przez SP9KN.)
09-11-2019 22:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1418
RE: HUSAREK DSP
Kwestia woli Przemku. Możesz poczekać do Łosia to uzyskasz nową wersję oprogramowania. Jak powstawał Husarek DSP nikt nie przewidywał takiego rozwoju dalszej konstrukcji.
Oprogramowanie zostało opublikowane dla wszystkich i nie było potrzeby wtedy wgrywania bootloadera. Za namową kolegów krótkofalowców zostało ono później znacznie rozwinięte.
09-11-2019 22:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RH Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 75
Dołączył: 03-05-2010
Post: #1419
RE: HUSAREK DSP
Janusz & Tomek,
Dziękuje za kolejną aktualizację softu do Husarka DSP.
Cieszę się, że również moje sugestie zostały uwzględnione w tej wersji softu.
W tej sytuacji pozostaje jednak z bólem rozmontować HDSP i wysłać modul DISCO do Tomka.

Tu es 73
Roman SQ2RH
09-11-2019 23:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1420
RE: HUSAREK DSP
Januszu ja tak nieśmiało zapytam, bo nie widzę na liście modyfikacji. Dało się coś z działaniem ARW poprawić?

Bogdan
10-11-2019 0:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 15 gości