Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP6LUN Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 252
Dołączył: 01-09-2014
Post: #1321
RE: HUSAREK DSP
Ze zdjęć (kondensatory el.) wynika, że zasilanie jest raczej 24V. Z transformatorem wyjściowym 1:2 wyjdzie ok 80W.
(24V-2V{Unasycenia})*2*2{między drenami}*2{przekładnia}=176Vpp ->62Vsk ->77W

W poście 1313 widać kondensator kompensujący z nóżkami ok 10mm przylutowany przy transformatorze.
Jedna nóżka to ok 6nH. Jeżeli kondensator ma ok 50pF to mamy rezonans przy ok. 200MHz (być może) widoczny na zdjęciach dla 30MHz.

Dążyłbym do tego aby możliwie cały obwód pierwotny transformatora(1) miał maksymalnie krótkie odcinki
prowadzone w postaci gołego przewodu(2)

(1) zasilanie=kondensatory blokujące zasilanie dla w.cz., tranzystory, uzwojenie pierwotne transformatora , kondensatory kompensacyjne
(2) nie w ekranie i nie w skrętce

Andrzej
20-03-2019 10:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2NIH Offline
Bartek
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 02-01-2018
Post: #1322
RE: HUSAREK DSP
Witam Kolegę Andrzeja, jeśli chodzi o wzmacniacz z postu 1313 to użyłem kondensatów takich jakie miałem, mówię tu o napięciu. Konstrukcja wzmacniacza nie jest moja, ja ją tylko powielam, jako kolejny wykonawca. Wzmacniacz zaprojektowany został na napięcie około 13-17V (tak przypuszczam). Kondensator mikowy 240 pF na pierwotnym przylutowałem najprościej jak się dało bo chciałem zaobserwować jak on wpływa na pracę PA. Teraz jest przylutowany na 4mm nogach jak na zdjęciu, docelowo chcę użyć smd C0P, NP0. Transformator ma przekładnie zwojową 1:2, pierwotne wykonane z oplotu kabla koncentrycznego (tak to konstruktor zaprojektował). Dla ciekawości załączam pomiar trafka, z którego wynika że całość (trafko + obciążenie) w pasmie do 30MHz widziane przez analizator równe jest w przybliżeniu 75 lub 33 ohm-y.
Załączam również zdjęcia z pomiaru sygnału wyjściowego PA, oraz wcześniejszych stopni PA. Starałem się tak zjechać z sygnałem sterującym na wejściu PA aby uzyskać jak najniższe zniekształcenia na wyjściu PA.
I tak:
357mVpp - syg na wejściu PA,
21,2Vpp - syg na drenie pierwszego RD16HHF1,
10,2Vpp - syg na wyjściu transformatora dwuotworowego (w istocie występują tam dwa sygnały po 10,2Vpp) przy pierwszym RD16HHF1,
82,2Vpp - syg na wyjściu PA,
140Vpp - syg na wyjściu PA przy wyższym syg na wejściu PA,tak dla porównania.

Ale mnie zastanawia inna sprawa, mianowicie impedancja wyj PA, wyznaczana metodą dwóch rezystorów. Kto to z Kolegów ja wykorzystał i jaką wyliczył Z wyjściową PA dla f=1,8 do 30MHz ?


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2019 23:57 przez SQ2NIH.)
20-03-2019 23:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2NIH Offline
Bartek
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 02-01-2018
Post: #1323
RE: HUSAREK DSP
Zamieszczam przebiegi z wyjścia i wejścia LPF:
generator -> PA -> LPF -> rezystor 50om

f=1,9MHz:
- sinus, FFT na wyj LPF,
- FFT na wejściu LPF.

f=29,73MHz:
- sinus, FFT na wyj LPF,
- FFT na wejściu LPF niestety gdzieś mi zaginął.

Póki co zostawiam w spokoju PA biorę się za RX, następnie powrócę do PA i zajmę się intermodulacją. Wzmacniacz zbudowałem w oparciu o schemat zamieszczony w dokumentacji SP7ROH, załączam poniżej. Dodam tylko, że PA zasilam zasilaczem impulsowym o napięciu U=13,2V.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage

.pdf  PA 15W schemat.pdf (Rozmiar: 28.31 KB / Pobrań: 700)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-03-2019 23:55 przez SQ2NIH.)
25-03-2019 23:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 20-05-2015
Post: #1324
RE: HUSAREK DSP
Czy ja dobrze widzę: Vpp=141V na 50om daje prawie 50W ?
Czy tyle da się uzyskać ?

Ryszard 73
26-03-2019 23:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 31-05-2011
Post: #1325
RE: HUSAREK DSP
Narysuj układ pomiarowy. Realny wynik to napięcia wcz. podzielone przez 2 ( wygląda że układ nie ma obciążenia 50 oHm).
26-03-2019 23:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2NIH Offline
Bartek
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 02-01-2018
Post: #1326
RE: HUSAREK DSP
Oczywiście zgadzam się z Kolegami, że nie możne być 141Vpp, bo to dawałoby moc na 50om P = 49,7 W, skupiłem się na harmonicznych na wej i wyj LPF, pośpiech oraz późna pora i są błędy. faktyczna moc to około 23W z reflektometru i to mniej więcej pokrywa się z mocą pobieraną z zasilacza przy sprawności około 60%.
W takim razie skąd ta wartość 141Vpp, ano jak podał Kolega z niedopasowania pomiędzy PA a LPF, gdzie dla 1,9MHz i przekroczenia pewnej wartości napięcia SWR=5, a to oznacza że wejście LPF ma impedancję 250om (tak przypuszczam).
Układ pomiarowy: gen -> PA -> reflektometr -> LPF -> 50om

Przyczyna leży w LPF, tzn do 90Vpp na wej LPF, SWR=1,1. Jeśli tylko przekroczę 90Vpp zaczyna ostro rosnąć SWR, aż do SWR=5.
Wstępnie kładę na kondensatory smd C0G. Rzekomo są na 500 i 1000V. Chyba że rdzenie ?

Pzdr.
27-03-2019 13:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2NIH Offline
Bartek
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 02-01-2018
Post: #1327
RE: HUSAREK DSP
Panowie, Komu udało się przenieść moc skuteczną sinusoidalną-ciągłą w granicach 25W przez T50-2, dla f~1,9MHz (I ~ 0,7A), tak żeby rdzeń nie wchodził w nasycenie ?

Pzdr.
Panowie, jak wyglada sprawa z parametrami rdzeni toroidalnych zakupionych na Ali... Warto to kupic, bedzie to spelniac swoja role w ukladach LPF. Mysle tu o rozmiarach T50 i T68 ?
Dzieki i pzdr.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2019 9:55 przez SQ2NIH.)
29-03-2019 22:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2NIH Offline
Bartek
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 02-01-2018
Post: #1328
RE: HUSAREK DSP
Mam pytanie, czy ktoś z Kolegów może rozprowadzał fabryczne pcb "Tłumika na AD603" bo z chęcią bym nabył ?
04-04-2019 22:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RH Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 75
Dołączył: 03-05-2010
Post: #1329
RE: HUSAREK DSP
Dobry wieczór Koledzy,

Od trzech dni działa RX w moim HDSP, do zakończenia budowy trzeba jeszcze nawinąć rdzenie do modułów BPF, LPF i PA, zestroić i można pracować na pasmach. Moduły dodatkowe jak: CAT, sterowanie zew. PA gotowe 100%, do obsadzenia częściowo elementami pozostał tylko moduł antenowy, który będę lutował jutro.

Moduł DISCO ma zainstalowany soft wersja 17042018_D, moduł radiowy, VFO oraz moduł adaptera z DW_Electronics, mam dwa pytania:

1/ Dolne pasma 160, 80 i 40m sygnał OK przy ustawieniach SSB i USB, wygląda, że jest zamieniona wstęga czy ktoś może to potwierdzić ?

2/ Sygnał audio SSB nie jest czysty występuje jakby charczenie, posłuchajcie https://sq2rh.it2.pl/homemade/HDSP_audio...czenia.m4a

Sprawdzałem z zew. wzm. m.cz. i bezpośrednio na głośniku podłączonym bezpośrednio do modułu DISCO, ten sam efekt. Jakby problem z ARW, trudno powiedzieć. Czy ktoś z Was miał lub ma podobny problem, występuję to również z zainstalowanym softem w wersji z 11/2017.
73
İmage
09-05-2019 0:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1330
RE: HUSAREK DSP
Romku, masz zamienione kanały na wejściu disco i stąd odwrotna wstęga.
Co do „charczenia” to jest ono z anteny, widać to po spektrum. U mnie takie zjawisko też bywa.
Jest to łatwo sprawdzić odłączając antenę. Czy sygnał odbierany był bez BPF?
Powodzenia w dalszych pracach, Janusz.
09-05-2019 6:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości