Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP2FP Offline
PAWEŁ
***

Liczba postów: 183
Dołączył: 01-11-2009
Post: #1271
RE: HUSAREK DSP
Jeśli posiadasz oscyloskop to po podaniu sygnału z generatora powinieneś prześledzić co dalej się z nim dzieje. 1 mhz już wystarczy do wstępnej diagnozy. podaj 200-500mv na wejście i sprawdzaj po kolei co masz na bazie , kolektorze dalej bramce i drenie kolejnego tranzystora. Podłączając ten generator ta jak opisujesz możliwe że zwalasz napięcia stałe opornością generatora - trzeba przez kondensator to puścić 10-100nf .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2019 20:48 przez SP2FP.)
10-02-2019 20:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1272
RE: HUSAREK DSP
Grzesiu podłącz NWT w opcji VFO. Tam jest przynajmniej możliwość regulacji napięcia wyjściowego. Wystartuj z tłumikiem 20 dB. Z tego co pamiętam to u mnie wystarczało, aby rozbujać ten wzmacniacz na maksa.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-2019 12:58 przez SP4LVC.)
10-02-2019 22:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 14-10-2018
Post: #1273
RE: HUSAREK DSP
Sprawdziłem. W.cz. dochodzi do Q2 BFG135, jest na bazie tego tranzystora i na emiterze, a na kolektorze już nie. Czyli wychodzi na to, że uszkodzony?

Grzegorz
11-02-2019 12:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1274
RE: HUSAREK DSP
Pomierz czy dochodzi do tego tranzystora napięcie zasilania. Jezeli masz je na kolektorze, a nie ma tam w.cz. to znaczy, że tranzystor powiedzial ,,pa, pa". Odłącz jeszcze na wszelki wypadek kondensator sprzegający z następnym stopniem (C12 na moim schemacie). Moze gdzieś dalej to napięcie siada.

Bogdan
11-02-2019 13:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 14-10-2018
Post: #1275
RE: HUSAREK DSP
Odłączyłem kondensator sprzęgający (u mnie C16) i nic się nie zmieniło. Na kolektorze napięcie stałe 11,57V, na emiterze 2,47V, na bazie 3,28V. Po podłączeniu 3,5 MHz z NWT z tłumikiem 20dB, oscyloskop pokazuje przebiegi w.cz. na bazie o napięciu 50mV p-p. Na kolektorze pojawia się jakiś mocno zaśmiecony i rozmazany przebieg o wartości ok. 10mV. Czyli chyba nie tak to powinno wyglądać. Mogłem zniszczyć tranzystor przy poprzednich próbach, pewnie go przesterowałem.

Edit: Wlutowałem nowy tranzystor i nadal bez zmian. Co ciekawe miernik pokazuje, że tranzystor ma wzmocnienie hFE 108, czyli wydaje się sprawny. Masakra jakaś. Może ja coś źle mierzę? Jeśli dobrze rozumiem, to na kolektorze tranzystora powinien być wzmocniony przebieg zmienny, który jest podany na bazę. Mierzę oscyloskopem z załączonym wewnętrznym kondensatorem na wejściu celem odseparowania składowej stałej. Na bazie mam piękny sinus 50 mV p-p a na kolektorze jakieś śmieci.

Grzegorz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-2019 15:36 przez SP5MI.)
11-02-2019 15:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1276
RE: HUSAREK DSP
To jakaś masakra. Posprawdzaj dalej na spokojnie elementy. Może kondensatory przeleć w okolicy.

Bogdan
11-02-2019 16:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 14-10-2018
Post: #1277
RE: HUSAREK DSP
Jeszcze taka ciekawostka. Na kolektorze zaczynają się pojawiać przebiegi wraz ze wzrostem częstotliwości. Dla częstotliwości 3,5MHz i 7 MHz są one bardzo niskie. Wraz ze wzrostem częstotliwości rosną do wartości 50 mV dla f=21MHz, (czyli wzmocnienie = 1, tak?) potem z dalszym wzrostem częstotliwości ich wartość zaczyna spadać. Patrzę cały czas na elementy wokół tego tranzystora, ale coś chyba ślepy jestem. Nic nie mogę wypatrzeć.

Grzegorz
11-02-2019 16:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 774
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1278
RE: HUSAREK DSP
Sprawdź transformator w kolektorze tego tranzystora, może jest gdzieś zwarcie...

73 Sławek
11-02-2019 17:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 14-10-2018
Post: #1279
RE: HUSAREK DSP
Nawinę go raz jeszcze. Jakiej średnicy drutem powinien być nawinięty? Ja dałem DNE 0,3, jak w Podręczniku Budowy Husarka v. 1.4. Może lepszy będzie kynar?

Grzegorz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-2019 18:18 przez SP5MI.)
11-02-2019 18:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 774
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1280
RE: HUSAREK DSP
Zrób dokładnie tak jak jest w podręczniku, pamiętaj o początkach uzwojeń muszą być poprawnie podłączone jak na schemacie.

73 Sławek
11-02-2019 19:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 22 gości