Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-10-2011
Post: #1251
RE: HUSAREK DSP
Oddam w dobre ręce mojego husarka. Uruchomiony w 99%...obudowa od Bogdana, rozszerzony soft...dopieszczone filtry.... info na priv...
01-01-2019 22:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 14-10-2018
Post: #1252
RE: HUSAREK DSP
Próbuję uruchomić PA do Husarka. Złożyłem fabryczną PCB wg dokumentacji z tego postu. Lekko zmodyfikowałem transformator wyjściowy wg opisu Józka SP9HVW. Jako tranzystory Q3, Q4, Q5 zastosowałem RD15HVF1. Wzmacniacz, czy to z zamkniętymi, czy z otwartymi zworami podłączony do zasilania pobiera ok. 7 Amper. Wydaje mi się, że to trochę dużo. Czy to normalne? Mam wrażenie, że coś się wzbudza. Od czego zacząć poszukiwania? Do testów nie podłączałem wejścia, na wyjściu sztuczne obciążenie 50 Omów. Lekko ciepły robi się tranzystor Q3.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Grzegorz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2019 16:02 przez SP5MI.)
23-01-2019 16:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1253
RE: HUSAREK DSP
Szukałbym jakiegoś zwarcia na ścieżkach. Ten pobierany prąd jest wprost niemożliwy. Sprawdź okolice bramek tranzystorów mocy - może tam tranzystory jakiegoś ,,lewego" plusa dostają.

Bogdan
23-01-2019 16:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HA3HZ Offline
Gyula
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 14-04-2018
Post: #1254
RE: HUSAREK DSP
powinieneś również przeczytać ten opis: http://sp-hm.pl/thread-730-page-21.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2019 17:19 przez HA3HZ.)
23-01-2019 17:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 14-10-2018
Post: #1255
RE: HUSAREK DSP
Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Zapoznałem się z opisem wzmacniacza z wątku o Husarze. Okazuje się, że źródła tranzystorów (czyli ich obudowy) powinny być połączone galwanicznie z radiatorem, a ja zamontowałem je na podkładkach mikowych i z pastą termoprzewodzącą. Poza tym chyba nieco inaczej miałem nawinięty transformator TR2. Poprawiłem te błędy - tranzystory przykręciłem bez podkładek, nawinąłem trafo kynarem, zgodnie z opisem i podłączyłem wzmacniacz. Pobierany prąd zaczął gwałtownie rosnąć, gdy osiągnął ok. 10A tranzystor Q3 zakończył życie piękną eksplozją. Przejrzę jeszcze po raz tysięczny płytkę, szukając błędów montażowych, czekając na nowe tranzystory.

Grzegorz
23-01-2019 20:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1256
RE: HUSAREK DSP
Podejrzewam, że tranzystory zostały ,,napoczęte" podczas poprzedniego uruchomienia przed poprawkami, a teraz nastąpił długo oczekiwany finał. Nie lutuj nowych tranzystorów dopóki nie pomierzysz napięć na ich padach. Żródła na masie - to już wiadomo, na padach drenów ma być napięcie zasilające, a na bramkach regulowane PR-kami napięcie. Nie pamiętam dokładnie, ale 4,5 V to jest chyba max. Jak stwierdzisz takie napięcia i brak zwarć dopiero lutuj tranzystory. Przed wlutowaniem napięcie na bramkach ustaw PR-kami jak najmniejsze. Sprawdź również kondensatory - możliwe, że któryś strzelił i puszcza Ci na bramki napięcie stałe. Poza tym nie dopuszczaj do osiągania takich prądów przez tranzystory, bo musisz pamiętać, że oprócz nich możesz uwalać jeszcze inne elementy. Prąd spoczynkowy obu tranzystorów końcowych to maksymalnie 1 A. Jak jest więcej to wyłączaj układ z nadawania i szukaj przyczyny.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2019 20:48 przez SP4LVC.)
23-01-2019 20:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2FP Offline
PAWEŁ
***

Liczba postów: 183
Dołączył: 01-11-2009
Post: #1257
RE: HUSAREK DSP
musisz drastycznie zmniejszyć napięcie regulacyjne na bramki przed wlutowaniem tranzystorów mocy i do uruchomienia użyć zasilacza z regulacja prądu. Prąd spoczynkowy bez sygnału to MAX 1,5 A .
24-01-2019 9:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RPK Offline
Andrzej
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 13-11-2016
Post: #1258
RE: HUSAREK DSP
Taka sytuacja: wymieniłem enkoder mechaniczny na na copal RMS20-250-201-1 no i jest problem. Enkoder działa ale po zakończeniu przestrajania jeszcze przez około 10s częstotliwość się zmienia w jednym kierunku powoli zwalniając. Jak już się zatrzyma to stoi stabilnie. Proszę o pomoc.
25-01-2019 13:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1259
RE: HUSAREK DSP
Jeśli sprawdziłeś Andrzeju, że nie jest to wina niestabilnej gałki, to spróbuj wyjścia enkodera polokować do masy po 100nF. Wyjście w tego typu enkoderze jest z układu scalonego. Być może się podbudza? Jest to pierwszy taki przypadek. Te enkodery są stosowane w wielu urządzeniach przemysłowych i nie do pomyślenia aby same generowały impulsy. Powodzenia, Janusz.
25-01-2019 14:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RPK Offline
Andrzej
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 13-11-2016
Post: #1260
RE: HUSAREK DSP
Dzięki Januszu. Sprawa wyjaśniona. Założyłem okulary i zacząłem dokładnie się przyglądać gałce enkodera. I faktycznie, po zakończeniu strojenia gałka obraca się powolutku jeszcze przez jakiś czas. Muszę zastosować jakiś "hamulec", który wyeliminuje to zjawisko nie zwiększając zbytnio oporu przy obrocie. Albo dociążę plastikową gałkę.
25-01-2019 15:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 15 gości