Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1211
RE: HUSAREK DSP
Witaj,

Tak, teoretycznie powinien na wyjściu mieć częstotliwość bazową. Moje SI570 generują około 90MHz po włączeniu zasilania.

Jest jeszcze kwestia nóżki OE. W zależności od oznaczenia układu, aktywny stan może być jako HiGH lub LOW

Wszystko opisane jest w PDF-ie strony 29 do 32.

(07-10-2018 0:15)SP4LVC napisał(a):  Tu masz stronkę, która może Ci pomóc. Czy na pewno dobrze wpisałeś oznaczenie scalaka? Po wpisaniu Twego układu tam się nic nie zgłasza. https://www.silabs.com/TimingUtility/tim...AC000141DG

Bogdanie, podane oznaczenie SI570 jest poprawne, tylko ta wyszukiwarka na stronie producenta kuleje...

PDF do SI570

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-10-2018 10:00 przez SQ8MVY.)
07-10-2018 10:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 31-05-2011
Post: #1212
RE: HUSAREK DSP
Wyszukiwarka prawidłowa. Twój generator należy wpisać w formacie " 570BBC000141DG "

adres 55

częstotliwość startowa 56,32 MHz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-10-2018 11:17 przez SP5CGI.)
07-10-2018 11:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 18-10-2011
Post: #1213
RE: HUSAREK DSP
Czyli według dokumentacji wszystko dobrze...
Nóżka 2 do plusa, bo BBC....
Częstotliwość się zgadza....
Niestety coś nie bangla: ustawiam w menu si adres 55 ale nie mogę regulować w kalibracji.
Przewody posprawdzane, nic nie zamienione... Sad
07-10-2018 22:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1214
RE: HUSAREK DSP
Witaj,

Przemku, zobacz czy masz transmisje na i2c na nogach generatora w trakcie strojenia / kalibracji.

73 Paweł
07-10-2018 22:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 18-10-2011
Post: #1215
RE: HUSAREK DSP
Paweł, niestety nie mam. Latają jakieś śmieci.
Idąc dalej mam takie przebiegi bezpośrednio na nogach DISCO (SDA i SCL)...
Czy kręcę enkoderem czy nie nic się nie zmienia.
Za ADUM leci już jakiś śmietnik...Czyżby to oznaczało że to on jest walnięty?
İmage
İmage
07-10-2018 22:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1216
RE: HUSAREK DSP
Przemek nie chcę Cię martwić, ale niedawno mój kolega kupił na Ebay SI-570, który dawał identyczne objawy i nie mógł go okiełznać. Kupił drugi u innego człowieka i wszystko ruszyło.

Bogdan
07-10-2018 23:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 18-10-2011
Post: #1217
RE: HUSAREK DSP
Kupuje zawsze w sdrkits....
A co sądzisz o tych przebiegach i w zasadzie ich braku za adum?
07-10-2018 23:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1218
RE: HUSAREK DSP
Przemku, wylutuj SI570, wyczyść go, jak i pady. Sprawdź czy masz przebiegi na padach po si570. Jak będą ok, to wlutuj si570, najlepiej gorącym powietrzem i sprawdź, czy jest ok.

Pomiary oscyloskopem I2C rób tak, aby mieć 2 kanały na jednym ekranie - szynę danych i szynę zegarową. Wyzwalanie ustaw na opadające zbocze linii danych SDA. Tak będzie więcej widać. Na tych obrazkach masz różne podstawy czasu 10us oraz 5ms - są nieprzydatne.

Używasz Rigola ( po obrazkach wnioskuję, że model DS1054Z ) Użyj więc jego właściwości - czyli wbudowanego dekodowania magistrali i2c.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-10-2018 23:38 przez SQ8MVY.)
07-10-2018 23:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 18-10-2011
Post: #1219
RE: HUSAREK DSP
Paweł, ale si570 dobrze siedzi i jest dobrze przylutowany.
Zastanawiają mnie dwie rzeczy.... To co pisałem wyżej - czyli brak transmisji za ADUM oraz poniższy zrzut z rigola.
Wpiąłem się bezpośrednio na nogi DISCO.
İmage
11-10-2018 21:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1220
RE: HUSAREK DSP
Witaj,

Przemku, najpierw ustaw poprawnie oscyloskop.
Pierwszy kanał masz ustawiony na AC. Nie dziwi Cię amplituda sygnału w drugim kanale - około 33V ?? Sprawdź sobie, jak masz ustawiony przełącznik na sondzie drugiego kanału - powinien być tak ustawiony, jak w opcji Probe ( 10x - boczna belka z opcjami ).

Następnie zmniejsz podstawię czasu, tak, aby na ekranie złapać jedną, góra 2 ramki. Wyzwalanie ustaw na pojedyncze - na obrazku widać, że jest ciągłe.
Przy Twoich ustawieniach nie widać stanów START, ACK ....

Odepnij wszystko, co masz podpięte do adum-a po stronie SI570 oprócz rezystorów podciągających linie i2c. Na takiej magistrali ma występować logiczna 1 jeżeli nie ma transmisji. Podepnij oscyloskop pod tą "pustą" magistralę i doprowadź do sytuacji, gdzie Discovery wysyła dane przez I2C. Jeżeli wszystko będzie ok, to na magistrali powinny być widoczne przebiegi. Jeżeli nadal będziesz miał brak przebiegów, to oglądnij okolice adum-a, może masz jakieś mikro zwarcia między nogami. Sprawdź również, czy adum ma zasilanie od strony si570

73 Paweł
11-10-2018 22:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości