Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP9HVW Offline
Józef
***

Liczba postów: 157
Dołączył: 14-06-2010
Post: #751
RE: HUSAREK DSP
Uruchomiona cześć radiowa RF - PCB z DW - Radio - zgodnie z schematem Janusza SP5BMP , radio na biurku przed włożeniem do obudowy. Tranzystor w wzmacniaczu to 2SC3357 - ozn kodowe RF, wzm. 12 dB. W zasilaczu z SCW-05 - zastosowałem dławiki skompensowane z demontażu - ATPL- 126 . Na wejściu modułu RF - rezystor 50 om. S -metr działa od poziomu - 130dBm . Na zdjęciu obraz bez zał. wzm i z załączonym. W trsc fabrycznych tak niskich poziomów na s- metrze nie zobaczysz.
Wielkie dzięki dla Janusza SP5BMP i Tomka za włożoną pracę i bardzo dobrą konstrukcję.
Józef


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage

.pdf  ATPL-126 (1).pdf (Rozmiar: 145.17 KB / Pobrań: 647)
25-05-2017 15:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #752
RE: HUSAREK DSP
Gratulacje Józef.Też tak chcę Smile
S3 na skali S-metra Husarka DSP,pasmo 3.5MHz bez włączonych wzmacniaczy AMP1 i AMP2 to jaki poziom sygału w dBm?

Wojc!o
25-05-2017 17:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #753
RE: HUSAREK DSP
Witam,

Wojtku, może czasami warto się choć odrobinę wysilić i użyć wyszukiwarki internetowej ? Trudne to nie jest, a ma same zalety:
- Szybciej, bo nie trzeba czekać, aż ktoś odpowie
- Mniej pisania - wystarczy podać nie więcej jak dwa słowa np. s-meter oraz dBm,
- Satysfakcja gwarantowana, że w końcu coś się samemu znalazło.

Pierwszy odnośnik, który wypluło google.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2017 18:51 przez SQ8MVY.)
25-05-2017 18:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #754
RE: HUSAREK DSP
(25-05-2017 18:15)SQ8MVY napisał(a):  Witam,

Wojtku, może czasami warto się choć odrobinę wysilić i użyć wyszukiwarki internetowej ?


Paweł,może zanim coś napiszesz warto przeczytać do kogo jest adresowane pytanie.
Czasem jest do Wszystkich ale bywa też personalnie do danej osoby.
Nie napiszesz się wówczas tyle na darmo i atmosfera będzie lepsza,
gdyż jak wiesz zapewne sam,nie potrafisz pisać bynajmniej w moim kierunku bez dodania mało technicznych dodatków.
Jednak aby było Ci miło Paweł,za Twoją super nie trafioną odpowiedź dziękuję serdecznie.

Wojc!o
25-05-2017 19:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #755
RE: HUSAREK DSP
(25-05-2017 19:18)SPO3O2OL napisał(a):  ...za Twoją super nie trafioną odpowiedź dziękuję serdecznie.

A ja zawsze sądziłem, że poziom S3 na prawidłowo wyskalowanym s-metrze oznacza 0.79uV / -109dBm napięcia / mocy w.cz na gnieździe antenowym o impedancji 50ohm, bez względu, jaki to TRX jest. Oczywiście mowa o częstotliwościach poniżej 30MHz.....

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2017 20:27 przez SQ8MVY.)
25-05-2017 20:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #756
RE: HUSAREK DSP
(25-05-2017 20:26)SQ8MVY napisał(a):  A ja zawsze sądziłem, że poziom S3 na prawidłowo wyskalowanym s-metrze oznacza 0.79uV / -109dBm napięcia / mocy w.cz na gnieździe antenowym o impedancji 50ohm, bez względu, jaki to TRX jest. Oczywiście mowa o częstotliwościach poniżej 30MHz.....


Bez względu na to czy ma włączone AMP1,AMP2 i jaka pewność że jest prawidłowo wyskalowany w każdym egzemplarzu radia?

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2017 20:32 przez SPO3O2OL.)
25-05-2017 20:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #757
RE: HUSAREK DSP
Witam,

A co ma do tego załączenie AMP1 lub AMP2 ? S-metr ma wskazywać poziom sygnału doprowadzonego do wejścia antenowego TRX-a

Prawidłowo napisany soft ma uwzględniać i odpowiednio przeliczać wskazania na S-metrze przy włączaniu / wyłączaniu przedwzmacniacza lub tłumika.

73 Paweł
25-05-2017 20:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-11-2010
Post: #758
RE: HUSAREK DSP
(25-05-2017 20:58)SQ8MVY napisał(a):  Witam,

A co ma do tego załączenie AMP1 lub AMP2 ? S-metr ma wskazywać poziom sygnału doprowadzonego do wejścia antenowego TRX-a

Prawidłowo napisany soft ma uwzględniać i odpowiednio przeliczać wskazania na S-metrze przy włączaniu / wyłączaniu przedwzmacniacza lub tłumika.
W tym projekcie jest MiszMasz z tym Smetrem. Przy wlaczeniu p.wzmacniaczy masz na Smetr +Xdb, przy ATT -Xdb Smile

Pozdrawiam
25-05-2017 21:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #759
RE: HUSAREK DSP
(25-05-2017 20:58)SQ8MVY napisał(a):  Witam,

A co ma do tego załączenie AMP1 lub AMP2 ? S-metr ma wskazywać poziom sygnału doprowadzonego do wejścia antenowego TRX-a

Prawidłowo napisany soft ma uwzględniać i odpowiednio przeliczać wskazania na S-metrze przy włączaniu / wyłączaniu przedwzmacniacza lub tłumika.

Pewnie ma tyle,że wpływa w jakiś sposób na czułość radia.Tak przynajmniej myślę,że napięcie podane z generatora np. -109dBm pokaże S3 bez załączonego AMP1,2 ale z załączonymi pomagaczami pokaże już co innego.Oczywiście wiemy wówczas,że mamy "przekłamania" S spowodowane załączeniem AMP.Dlatego raporty należy podawać bez załączonych wspomagaczy.Mylę się Pawle?

Wojc!o
25-05-2017 21:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #760
RE: HUSAREK DSP
Witam,

Nie wiem jak sterownik Husarka DSP oblicza wskazania na S-metrze, bo go nie mam, ale na mój stan wiedzy.......

(25-05-2017 21:47)GREG napisał(a):  W tym projekcie jest MiszMasz z tym Smetrem. Przy wlaczeniu p.wzmacniaczy masz na Smetr +Xdb, przy ATT -Xdb Smile

Jeżeli tak jest jak piszesz, to jest źle. Prawidłowo, przy załączeniu przedwzmacniacza wskazania S-metra powinny być korygowane w dół o -X db, natomiast po załączeniu tłumika, S-metr powinien być korygowany w górę o +Xdb.

SPO3O2OL napisał(a):Tak przynajmniej myślę,że napięcie podane z generatora np. -109dBm pokaże S3 bez załączonego AMP1,2 ale z załączonymi pomagaczami pokaże już co innego...

Przy doprowadzonej mocy z generatora o poziomie -109dBm na wejście antenowe TRX-a, S-metr ma wskazywać S3, bez względu na włączony/wyłączony tłumik/przedwzmacniacz. Przecież moc doprowadzona do wejścia antenowego nie zmienia się - bez względu jakie ulepszacze w TRX są włączone/wyłączone.

Przypominam, nie mam pojęcia, jak pracuje S-metr w sterowniku Husarka DSP. Jeżeli jest tak jak opisuje to GREG oraz potwierdzą to inni użytkownicy, to można poprosić autora softu o przeanalizowanie zagadnienia i ewentualnie o wprowadzenie modyfikacji w algorytmie działania S-metra.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2017 22:53 przez SQ8MVY.)
25-05-2017 22:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości