Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #741
RE: HUSAREK DSP
Problem niekontrolowanego "kłapania" przekaźników został opanowany. Należy postępować tak jak na załączonych fotkach. Również pasmo 50 MHz załącza się przy 50 MHz.
Rysio!


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
16-05-2017 21:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #742
RE: HUSAREK DSP
No i fajnie,że już po problemie.Ciekawe czy rodzaj materiału z jakiego wykonane są "pierścionki" jest ważny.

Wojc!o
16-05-2017 22:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #743
RE: HUSAREK DSP
Czy w sofcie B przy wybraniu opcji transwertera jest możliwość pominięcia wzmacniacza mocy i skierowania sygnału z filtrów do modułu transwertera?
Pozdrawiam Marek
17-05-2017 9:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #744
RE: HUSAREK DSP
W najnowszej wersji oprogramowania jest taka możliwość.
Sterownik obsługuje 3-ci układ PCF o adresie x3 (A2=0 A1=1 A0=1).
Wyjścia P0..P3 przełączają pasma we wzmacniaczu mocy w kodzie BCD jak w YAESU.
Wyjście P4 to sygnał Tx,
wyjście P5 to sygnał N/O,
Wyjścia P6 i P7 to sygnały załączenia transwertera 1 lub 2.
17-05-2017 10:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #745
RE: HUSAREK DSP
Witam.Na każdym z pasm mam wskazania S<1 ale tylko bez podłączonego wcz z VFO.Wynika chyba z tego,że przetwornica działa dobrze a winy zbyt dużych wskazań S dopatrywać się można w?
Odpinając sygnał VFO z MR bez względu czy zasilam moją testową dechę z płytkami Husarka DSP zasilaczem impulsowym 12V/2A czy innym zasilaczem transformatorowym wskazania S są <1 czyli prawie tak jak u Kolegów,tylko prawie robi różnicę.Jak tylko podepnę wcz z VFO od razu skok wskazań na S3.
Robiłem dziś próby z podpięciem wyprowadzeń 12/13 74AC175 zamiast do plusa to do masy przez rezystor 1k.Efekt taki sam jak gdy nogi 13/14 podpinam do +5V.
Gdy nogi 12/13 nigdzie nie podpięte to brum na ponad S9.Zostawiłem zgodnie z zaleceniami z forum 12/13 AC74AC175 do +5V.
Bez podpiętego VFO i S<1 gdy dotykam metalową końcówką rezystora THT obojętnie którego kondziorka 1u za kluczamiu K3 do K6 to wskazania S ładnie rosną i spadają ponownie poniżej S1 po zwolnieniu końcówki rezystora z kondziorków 1u.Wygląda,że moduł radiowy przynajmniej w części za 74AC175 mam zmontowany prawidłowo.

Jedna sprawa mnie tylko zastanawia.
Jak antena podłączona do wejścia RF to widać,że AMP1 wzmacnia,ale bez anteny czyli wolne gniazdo IN RF jest jakby odwrotnie.AMP1 działa podobnie jak ATT,trochę mniej jedynie tłumi.
Czy jak zamiast NE46134 mamy zamiennik polecany na forum to nalezy dobierać inne elementy?
Napięcia DC w okolicy T3 są zbliżone do schematu MR z postu #9.Pozdrawiam piszących i czytających temat Husarek DSP.

Wojc!o
24-05-2017 20:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3SKN Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 10
Dołączył: 21-12-2016
Post: #746
RE: HUSAREK DSP
Wojtek zerknij na post 271 i 274
zakładam ze wykluczyłeś zakłócenia od sprzętu rtv i agd
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-05-2017 21:21 przez SQ3SKN.)
24-05-2017 21:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #747
RE: HUSAREK DSP
(24-05-2017 21:21)SQ3SKN napisał(a):  Wojtek zerknij na post 271 i 274
zakładam ze wykluczyłeś zakłócenia od sprzętu rtv i agd

W tych postach jest to co opisałem wyżej.Zerknij proszę na #721 Smile
Oczywiście,że wykluczyłem.Mam dwa inne radia i bez anteny jest S0.
Słyszę na 3722.000,że aktualizował będziesz soft na ŁOŚ Smile
Ładny sygnał nadawczy z Husarka DSP posiadasz Jarek.

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-05-2017 21:47 przez SPO3O2OL.)
24-05-2017 21:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #748
RE: HUSAREK DSP
Wiecie co jeszcze fajnie sieje , ten temat akurat przerabiał mój kolega , tanie żarówki led :-) , a u mnie np. modem do internetu z kablówki , wcześnie miałem inny modem i wszystko było ok była cisza :-) warto sprawdzić. Czasami może się okazać że coś co byśmy nie podejrzewali jest przyczyna zakłóceń. Najlepiej zabrać radio z źródłem zasilania i pojechać w teren i obadać co tam się będzie działo :-). Może się okazać że sąsiad ma zainstalowane żarówki led i możemy sobie powalczyć :-)

pozdrawiam

Andrzej
24-05-2017 22:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3SKN Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 10
Dołączył: 21-12-2016
Post: #749
RE: HUSAREK DSP
(24-05-2017 21:45)SPO3O2OL napisał(a):  
(24-05-2017 21:21)SQ3SKN napisał(a):  Wojtek zerknij na post 271 i 274
zakładam ze wykluczyłeś zakłócenia od sprzętu rtv i agd

W tych postach jest to co opisałem wyżej.Zerknij proszę na #721 Smile
Oczywiście,że wykluczyłem.Mam dwa inne radia i bez anteny jest S0.
Słyszę na 3722.000,że aktualizował będziesz soft na ŁOŚ Smile
Ładny sygnał nadawczy z Husarka DSP posiadasz Jarek.
Przepraszam wymiary trx 120x190x160 mikrofon elektretowy od cb bez przeróbek
PA klasyczny pushpull trx Omega v2 ustawiony na 10W ale można uzyskać ok 15W

Jarek
24-05-2017 22:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #750
RE: HUSAREK DSP
Zgadza się Andrzej,źródła zakłóceń czasem są bardzo różne.Jednak jak coś sieje wyraźnie to słychać w każdym radio a jak podłączysz antenę to często nie da się odbierać stacji.U mnie tak nie jest.Mam czym sprawdzić,inne radia.Mój problem może dotyczyć czegoś związanego z montażem ale co to na razie nie mogę znaleźć.
Wiem już,że bez VFO wskazania S mam dobre,takie jak na zdjęciach u Kolegów.
Spróbuję może jutro połączyć VFO z modułem radiowym tak jak u kolegi SQ3SKN.
Jarek dziękuję pięknie za odpowiedź.10Wat PA z Omegi w Husarku DSP jest bardzo dobre.

Wojc!o
24-05-2017 22:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości