Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #731
RE: HUSAREK DSP
(16-05-2017 15:58)SP6IFN napisał(a):  
(16-05-2017 15:08)SQ4CTK napisał(a):  Rysiu - program się wykrzaczył a Ty szukasz problemu w hardware Smile
Istotnie! W dwóch Husarkach się "wykrzaczył" i ma te same objawy. Ja "głupot" nie wypisuję. Jak piszę że jest problem, to JEST. Przekaźniki inne (jeszcze ich nie zlokalizowałem) też klepią na różnych pasmach podczas kręcenia encoderem, i to w niespodziewanych momentach w pasmach amatorskich.. Moim zdaniem jest to problem zakłóceń "biegających" po liniach sterujących. I ja ten problem zlokalizuję i usunę. A w "zgaduj-zgadulę" proszę się ze mną nie bawić, w ten sposób do niczego technicznie nie dojdziemy. Zamykam ten "problem" do czasu jego zlokalizowania.
Rysio!

Dobrze,że piszesz o problemie na forum Rysio!
Chętnie sprawdziłbym u mnie,ale nie mam na razie płytki z filtrami.
Liczę na to,że jak usuniesz szkodnika to napiszesz nam co i jak.
Nowszy soft i tak warto wgrać,ten z kwietnia 2017 ma fajny dodatek do wykorzystania przy pracy nadajnika.

Wojc!o
16-05-2017 17:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #732
RE: HUSAREK DSP
Kolego SP03020L jeśli chcesz pomóc koledze Rysiowi jak i wyjaśnić to proszę zmontuj płytkę z PCF8574 wraz 4 tranzystorami. Do nich podepnij 4 diody świecące i sprawdź przy jakiej częstotliwości następuje zmiana stanu kodu BCD sterującego BPF. Wtedy napisz to co stwierdziłeś. Post 731 nic nie wnosi. Liczysz i czekasz na to co inni zrobią.
16-05-2017 18:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #733
RE: HUSAREK DSP
(16-05-2017 18:03)SP5BMP napisał(a):  Kolego SP03020L jeśli chcesz pomóc koledze Rysiowi jak i wyjaśnić to proszę zmontuj płytkę z PCF8574 wraz 4 tranzystorami. Do nich podepnij 4 diody świecące i sprawdź przy jakiej częstotliwości następuje zmiana stanu kodu BCD sterującego BPF. Wtedy napisz to co stwierdziłeś.

Oczywiście,że chiałbym pomóc Koledze Rysio!Nie ma w tym nic dziwnego.
PCF8574 mam tylko na module radiowym ale na nim raczej nie sprawdzę.Nie mam niestety fizycznie płytek BPF/LPF.
Gdyby PCF8574 był THT zrobiłbym to na jakiejś uniwersalnej pcb lutując podstawkę,a ponieważ jest smd więc nie mogę tego uczynić.
Post #731 mówi o nowszym sofcie z kwietnia 2017.Oprogramowanie zawsze warto aktualizować.

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2017 20:05 przez SPO3O2OL.)
16-05-2017 19:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 188
Dołączył: 08-03-2010
Post: #734
RE: HUSAREK DSP
(16-05-2017 19:07)SPO3O2OL napisał(a):  Gdyby PCF8574 był THT ...

Przecież jest i przewlekany i są przejściówki z SMD na DIP.

http://sq8aqx.blogspot.com/
16-05-2017 20:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #735
RE: HUSAREK DSP
(16-05-2017 20:09)SQ8AQX napisał(a):  
(16-05-2017 19:07)SPO3O2OL napisał(a):  Gdyby PCF8574 był THT ...

Przecież jest i przewlekany i są przejściówki z SMD na DIP.

W projekcie Husarka DSP jest smd i takie mam Smile

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2017 20:11 przez SPO3O2OL.)
16-05-2017 20:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 188
Dołączył: 08-03-2010
Post: #736
RE: HUSAREK DSP
(16-05-2017 20:11)SPO3O2OL napisał(a):  W projekcie Husarka DSP jest smd i takie mam Smile

https://www.google.pl/search?q=SO16-W+di...52&bih=604

Pierwsza z brzegu, lub płytka uniwersalna i SMD na przewodach.

http://sq8aqx.blogspot.com/
16-05-2017 20:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #737
RE: HUSAREK DSP
(16-05-2017 20:24)SQ8AQX napisał(a):  
(16-05-2017 20:11)SPO3O2OL napisał(a):  W projekcie Husarka DSP jest smd i takie mam Smile

https://www.google.pl/search?q=SO16-W+di...52&bih=604

Pierwsza z brzegu, lub płytka uniwersalna i SMD na przewodach.



Czy ja mam przejściówki w domu?
Odpowiadam,nie mam.Podstawki THT mam.
Czy ja chcę lutować układ smd gdzie indziej jak na pcb filtrów Husarka DSP.
Odpowiadam.Nie,nie chcę.
Posty od 734 do 736 do kosza.



(16-05-2017 20:38)SP5BMP napisał(a):  Kol. Wojtku, warto zbudować płytkę z diodami sterowanymi przez PCF8574. Może być w przyszłości pomocna. Dzisiaj po powrocie z pracy dolutowałem diody do posiadanej płytki i sprawdziłem poprawność sterowanie filtrem dla 50 MHz. A u Rysia w dwóch egzemplarzach jednakowo i źle działa. Warto mieć coś takiego.

Nie twierdzę,że nie warto Januszu.Jednak sam takiej płytki nie wykonam,może kupię kiedyś przy okazji zamawiania innych części
układ PCF8574 THT to wówczas zrobię taki układzik na pcb uniwersalnej z nalutowaną podstawką.
Masz rację,że może się przydać na zaś Smile
Czy układy PCF8574 THT mogą być stosowane w filtrach do Husarka DSP?
Czy soft kolegi Tomasza obsłuży bez problemu jeden układ smd a drugi THT z tą samą literką na końcu?
Smd na module radiowym a THT na pcb filtrów.
Wydaje mi się,że powinno dać się tak zrobić ale wolę zapytać Kolegów.

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2017 22:32 przez SPO3O2OL.)
16-05-2017 20:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #738
RE: HUSAREK DSP
Układy THT jak i SMD to te same układy. Różnią się one tylko obudową. Nic nie stoi na przeszkodzie aby je zamiennie stosować.
16-05-2017 21:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #739
RE: HUSAREK DSP
Czytałem,że interesujące nas napięcia zasilania smd i tht PCF8574 się zgadzają ale ponieważ pierwszy raz mam do czynienia z tego typu układami przy okazji wykonywania Husarka DSP to nie wiedziałem czy nie ma jakiś problemów współpracy tych układów.Najlepiej dowiedzieć się od bardziej doświadczonego Kolegi.Dziękuję Januszu.

Wojc!o
16-05-2017 21:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 194
Dołączył: 31-05-2011
Post: #740
RE: HUSAREK DSP
Najlepiej dowiedzieć się z noty katalogowej, tam jest pełniejsza informacja.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2017 21:52 przez SP5CGI.)
16-05-2017 21:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 10 gości