Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #661
RE: HUSAREK DSP
To chyba drugi przypadek opisany na forum padnięcia przetwornicy do Husarka DSP.
Wyglądają niby solidnie,ale to tylko produkt z jakiejś fabryki więc wszystko może się zdarzyć.
Dziękuję za ciekawe posty,pozdrawiam.

Wojc!o
19-04-2017 23:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3SKN Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 10
Dołączył: 21-12-2016
Post: #662
RE: HUSAREK DSP
Nie nie chodziło mi o przetwornice do husarka ale o przetwornice do tunera tv sat to ona produkowała zakłucenia
20-04-2017 0:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #663
RE: HUSAREK DSP
Tak wiem,że zakłócała ta od tunera,ale zrozumiałem że wymieniłeś przetwornicę w radio.To chyba zmęczenie Smile Dzięki za wyjaśnienie.

Wojc!o
20-04-2017 0:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-11-2010
Post: #664
RE: HUSAREK DSP
(19-04-2017 23:49)SPO3O2OL napisał(a):  To chyba drugi przypadek opisany na forum padnięcia przetwornicy do Husarka DSP.
Wyglądają niby solidnie,ale to tylko produkt z jakiejś fabryki więc wszystko może się zdarzyć.
Dziękuję za ciekawe posty,pozdrawiam.

Witam,
Ja ze swoją przetwornicą miałem problem. W radiu słyszałem duże szumy, i nie wierzyłem, że to radio może być aż tak wielkim szumofonem. Około 4s bez anteny. Podłączyłme tanią przetwornicę ( ustawioną na 4,9V) İmage do Husarka i ku mojemu zdziwieniu zrobilo się dużo lepiej. Zacząłem szukać przyczyny w przetwornicy "dedykowanej" i po odlutowaniu 470uf, szum ustąpił, ale śmieci trochę zostało ( lepiej się słucha). Na razie to tak zostawiłem, ale 1s osiągnięty.

Dodam, że zasilam radia z akumulatora.

Wojtek, jak możesz podłącz zasilenie z jakiegoś naładowanego PowerBanku (5v) i zobacz jak wówczas będzie zachowywał się Smetr.

P.S.
Wczoraj uruchomiłem RX w Tulipana w wersji Artura, i to jest SZOK! Szum "mięciutki" na 80M, bez ekranów, bez BPF, rozłożone wszystko na stole. Jestem pod wrażeniem Tulipana SDR!!

Pozdrawiam
20-04-2017 12:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #665
RE: HUSAREK DSP
Witam GREG.Projekt Artura jest fajny ale zbyt trudny dla mnie na tym etapie.
Na budowę Husarka DSP zdecydowałem się między innymi z powodu gotowego modułu DISCOVERY,nie trzeba lutować STM.
Tą przetwornicę LM2596 kupiłem też na próbę.Jednak Smetr wędruje aktualnie >S7 z tą przetwonicą.Tak jest u mnie.
Chyba miałem ustawione 5.06V z wyjścia LM.Zasilanie było to samo 12V/2A.
Z przetwornicą husarkową jest S2.5 do 3.5 i zdarza się S5.Napięcie na wyjściu mam 4.96V.
LM2596 nie jest izolowana i trzeba zasilać ją chyba z osobnego zasilacza lub z akumulatora.
Husarek DSP ma być u mnie radiem stacjonarnym więc akumulator odpada ale na testy można będzie spróbować.
Na razie chcę uruchomić radio zgodnie z dokumentacją Autora.
Trzeba przyznać,że płyta radiowa ruszyła od pierwszego włączenia ale nie mogę osiągnąć takich wyników na Smetrze jak ma Janusz czy Bogdan.
Nie wiem dlaczego,pewnie coś mam skopane.Staram się sprawdzać co możliwe.Czasem wykraczam poza zakres dokumentacji Husarka DSP dla testów
ale jak na razie i tak bez skutku.Każde porady czytam z ogromnym zainteresowaniem.Dziękuję również za Twoje GREG.

Edit
Miałem jeden błąd.R16 na module radiowym zamiast 2k4 był 13k.Poprawiłem ale nadal Smetr pokazuje >S3.
Odłączyłem zasilanie radia,wypiąłem 5V z przetwornicy i dałem 5V z USB laptopa z akumulatorem.
Jak nie podłączam zasilania 12V radia to Smetr na DISCO poniżej S1.Włączam zasilacz laptopa i Smetr pokazuje S2.
Wypinam zasilacz z laptopa,Smetr mniej jak S1.Tu jest bardzo dobrze.
Trochę widać zakłóca zasilacz laptopa.Daje ponad 1S zakłóceń.
Zostawiam więc laptopa na baterii.Podpinam zasilanie 12V radia i Smetr skacze od razu na >S3 mimo,że DISCO zasilane z USB i baterii.
Odpinam więc teraz dla testu 12V z wejścia przetwornicy DC,wyjście 5V było w powietrzu.UWAGA! Smetr spada z ponad S3 do S1-1.3
a jak wcisnę ATT to jest mniej jak S1.SUPER.Włączam 12V przetwornicy i od razu Smetr ponad S3 i duzo większy szum w głośniku.
GREG,potwierdza się to co pisałeś.Co prawda trochę inaczej sprawdzam ale wygląda na to,że sama przetwornica wprowadza spore zakłócenia.
Na razie nie wiem czy to idzie po zasilaniu czy po wcz.

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-04-2017 21:25 przez SPO3O2OL.)
20-04-2017 18:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #666
RE: HUSAREK DSP
Wojtku dlatego pisałem, że trzeba polatać oscyloskopem po napięciach i sygnałach. Po obejrzeniu Twoich zdjęć rzuca się w oczy kilka kwestii i zakładając, że nie wiemy co śmieci pochyliłbym się nad:

1. Nabraniem absolutnej pewności, że nie są to zakłócenia od urządzeń zewnętrznych.
2. Nabraniem absolutnej pewności, że przetwornica jest sprawna i dobrze odkłócona oraz daje czyste napięcie bez ,,dodatków".
3. Niefortunnym umiejscowieniem przetwornicy - w Twoim przypadku dosłownie obok wejścia sygnału w.cz. płytki radiowej.
4. Puszczaniem wiązek przewodów na skróty - nad płytką radiową. To czasami nie popłaca i na pewno zauważyłeś, że w większości konstrukcji, nawet amatorskich kable puszczane są po wewnętrznych ścianach blach obudów - omijając bokiem przestrzeń i sąsiedztwo płytek elektronicznych.
5. Upewnieniem się, że wszystkie przewody m.cz. (szczególnie łączące płytkę radiową i moduł Disco) posiadają ,,realny" ekran-oplot. Chińskie kable ekranowane niejednego już zaskoczyły!
6. Unikaniem zapętlania przewodów - Twoje żółte kable łączące moduł i płytkę radiową mają spory zapas i są ,,niebotycznie" poskręcane. Coś sieje, a Ty pomagasz temu zjawisku uwydatnić się w odbiorniku poprzez wykonywanie takich skrętek. To mogą być Twoje anteny odbiorcze! Wiem, że szkoda ciąć, bo większa długość może przydać się w docelowej obudowie, ale krok po kroku musisz sukcesywnie eliminować błędy montażowe - nawet na etapie prób. Dlatego spróbuj na razie zastąpić je krótszymi i nie pozwijanymi w sześć ósemek.
7. Zastosowaniem odkłóceń na pierścionkach ferrytowych.


Mieszkam w bloku i rzadko mam takie święto kiedy zakłócenia w moim radiu fabrycznym spadają poniżej 9 S. Temu jest winne całe otoczenie i produkowany przez nie smog elektroniczny. Husarek generalnie jest dobrym i dopracowanym radiem, ale też nie jest wyjątkowy i tak samo może reagować na ,,zewnętrzne" zakłócenia. Wojtku Twój przypadek jest na swój sposób takie odosobniony, takie odnoszę wrażenie - dlatego szkoda byłoby, aby po lekturze Twoich bolączek czytający noszący się z zamiarem wykonania tego urządzenia doszli do wniosku, że nie warto go robić. Spróbuj powoli zrealizować moje uwagi zawarte w punktach od 1 do 7 i napisz co wyszło. W skrajnym wypadku nie można też wykluczyć podmiany modułu Disco - różnie to bywa.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-04-2017 14:16 przez SP4LVC.)
21-04-2017 11:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 348
Dołączył: 26-01-2013
Post: #667
RE: HUSAREK DSP
Czy zastosowanie kondensatorów 10mikro SMD X5R w miejsce 10 mikro Tantalowych to dobry pomysł?
21-04-2017 19:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #668
RE: HUSAREK DSP
(21-04-2017 11:41)SP4LVC napisał(a):  Wojtku dlatego pisałem, że trzeba polatać oscyloskopem po napięciach i sygnałach. Po obejrzeniu Twoich zdjęć rzuca się w oczy kilka kwestii i zakładając, że nie wiemy co śmieci pochyliłbym się nad:

1. Nabraniem absolutnej pewności, że nie są to zakłócenia od urządzeń zewnętrznych.
2. Nabraniem absolutnej pewności, że przetwornica jest sprawna i dobrze odkłócona oraz daje czyste napięcie bez ,,dodatków".
3. Niefortunnym umiejscowieniem przetwornicy - w Twoim przypadku dosłownie obok wejścia sygnału w.cz. płytki radiowej.
4. Puszczaniem wiązek przewodów na skróty - nad płytką radiową. To czasami nie popłaca i na pewno zauważyłeś, że w większości konstrukcji, nawet amatorskich kable puszczane są po wewnętrznych ścianach blach obudów - omijając bokiem przestrzeń i sąsiedztwo płytek elektronicznych.
5. Upewnieniem się, że wszystkie przewody m.cz. (szczególnie łączące płytkę radiową i moduł Disco) posiadają ,,realny" ekran-oplot. Chińskie kable ekranowane niejednego już zaskoczyły!
6. Unikaniem zapętlania przewodów - Twoje żółte kable łączące moduł i płytkę radiową mają spory zapas i są ,,niebotycznie" poskręcane. Coś sieje, a Ty pomagasz temu zjawisku uwydatnić się w odbiorniku poprzez wykonywanie takich skrętek. To mogą być Twoje anteny odbiorcze! Wiem, że szkoda ciąć, bo większa długość może przydać się w docelowej obudowie, ale krok po kroku musisz sukcesywnie eliminować błędy montażowe - nawet na etapie prób. Dlatego spróbuj na razie zastąpić je krótszymi i nie pozwijanymi w sześć ósemek.
7. Zastosowaniem odkłóceń na pierścionkach ferrytowych.


Mieszkam w bloku i rzadko mam takie święto kiedy zakłócenia w moim radiu fabrycznym spadają poniżej 9 S. Temu jest winne całe otoczenie i produkowany przez nie smog elektroniczny. Husarek generalnie jest dobrym i dopracowanym radiem, ale też nie jest wyjątkowy i tak samo może reagować na ,,zewnętrzne" zakłócenia. Wojtku Twój przypadek jest na swój sposób takie odosobniony, takie odnoszę wrażenie - dlatego szkoda byłoby, aby po lekturze Twoich bolączek czytający noszący się z zamiarem wykonania tego urządzenia doszli do wniosku, że nie warto go robić. Spróbuj powoli zrealizować moje uwagi zawarte w punktach od 1 do 7 i napisz co wyszło. W skrajnym wypadku nie można też wykluczyć podmiany modułu Disco - różnie to bywa.

Witam Bogdan,dziękuję za rady.Mieszkam podobnie i wiem co to zakłócenia z anteny.Do porównania mam rtx wyprodukowany fabrycznie.Na nim Smetr bez anteny nawet z załączonym przedwzmacniaczem nie wskazuje nic.Warunki te same,radio w pokoju bez anteny.Husarka DSP testuję bez załączonych AMP.
Zdaje sobie sprawę,że nie mam ekranującej obudowy i wszystko jest w powijakach.Biorę to pod uwagę.Może mam coś jeszcze skopane,na razie nie wiem.Jednak wczorajsze testy wskazują na zakłócenia od przetwornicy husarkowej.Będą dalsze i chciałbym aby to nie było prawdą albo jeśli nawet to aby
znalazło się na te zakłócenia dobre lekarstwo.
Niie pisałem,że Husarek jest złym radiem,nawet przez myśl to mi nie przeszło.
Czy dobrze dopracowanym nie wiem,nie znam się na tyle abym mógł wydawać takie opinie.Mogę jedynie porównywać do tego co mam.Nie jestem zawodowiec w technice radiowej,tylko amator.
Przypadek z większymi jak Twoje i Janusza wsakzaniami Smetra nie jest wcale odosobniony jak piszesz.Przeczytaj proszę post #656 kolegi GREG,który zbudował jak pisze dwa Husarki.Ten post też#664
Nie uważam,że nie warto budować Husarka DSP,wręcz przeciwnie.
To ciekawa,nowoczesna konstrukcja z fajnym softem.To dodatkowo interesująca przygoda dłubacza i nowe doświadczenia.Trochę spore fundusze,ale dzisiaj każde hobby jest drogie.Każdy sam podejmuje decyzję.
Wybrałem Husarka DSP na moją pierwszą konstrukcję homodynową DSP i zamierzam ją ukończyć z jak najlepszym skutkiem.Myślę,że będę zadowolony mimo
tych stuków syntezy ale chyba logiczne jest to,że próbuję osiągnąć parametry jakie osiągnął Autor.Dlatego też składam radio zgodnie z dokumentacją.Jesteś Bogdan jednym z nielicznych z którym można prowadzić dyskusję.Możliwe do wykonania zalecenia zrealizuję,być może potrzebne będą dodatkowe wskazówki.
Moduł DISCO po tym jak osiągnąłem wskazania S poniżej S1 uważam,że jest sprawny.Więc skrajny przypadek wyeliminowany na wstępieSmile

1.Cały czas do tego zmierzam.Jednak wydaje mi się,że skoro rtx fabryczny ma Smetr na ZERO to takich zakłóceń brak.

2.Przetwornica nówka sztuka,daje napięcie 4.96V przy zasilaniu 12V.Wygląda na sprawną.Odkłócona w/g schematu czyli indukcyjności i kondensatory.Tyle wiem.
Jak możesz pokazać prawidłowy test przetwornicy to chętnie go przeprowadzę.Do tej pory nie miałem do czynienia z przetwornicami w konstrukcjach amatorskich.

3.O tym też wczoraj pomyślałem.Być może bliskość wejścia robi burzę na Smetrze.Zamierzam to sprawdzić.Dam znać jakie będą efekty jak oddalę przetwornicę od wejścia RF IN/OUT płyty radiowej.

4.5.6.Nad płytą lecą już tylko przewody do PCF8574A,nic więcej.Są dość wysoko i trochę po boku pcb.Plusem jest to,że nie są długie.
Przewód mcz jest aktualnie jeden,od modułu radiowego do wejścia DISCO.Jest ekranowany ale cienki.Pochodzi od słuchawek smartfona,pewnie chińskiego.Czy jego długość może wpływać na Smetr,nie wiem.To tylko sygnały mcz do DSP.Bardziej podejrzewam zasilanie lub wcz.
Przewód mcz odwinąłem w/g zalecenia,na razie nie skracam.Jest teraz luźno położony poza panelem podłogowym z którego wykonałem podstawę do Husarka DSP.Docelowo radio będzie zamknięte w jakąś obudowę,to co teraz jest tylko na czas prób.Na panelu czy na stole,chyba bez różnicy.Jeszcze są przewody głośnika do DISCO.To też mcz,choć nie ekranowane.Na wszelki wypadek lecą teraz po drugiej stronie płyty radiowej zamiast przy przetwornicy i RF IN/OUT.

7.O tym nic nie znalazłem w dokumentacji.Jednak chętnie spróbuję jeśli może to wyciszyć Smetr.

Tak wygląda teraz testowa "decha" z Husarkiem DSP.

İmage

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-04-2017 21:54 przez SPO3O2OL.)
21-04-2017 21:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #669
RE: HUSAREK DSP
Kolego Wojtku!
Jeśli w docelowej już konstrukcji umieścisz przetwornicę po przeciwnej stronie blachy niz zamocowana radiówka, to jestem przekonany że Twoje problemy ze wskazaniami Smetra się skończą. U mnie wskazania są grubo poniżej S1. Rozmieszczenie poszczególnych podzespołów widoczne jest w załączonych fotkach. Generator VFO znajduje się jednak na podstawie metalowej, obok płyty radiowej. Fotka jest robiona przed uruchomieniem odbiornika. Zalecam jednak nie montować generatora na płycie radiowej, lepsze efekty uzyskałem zmieniając jego lokalizację. Wymiary obudowy mojej wersji HUSARKA DSP wynoszą 200x100x175mm, bez radiatora. Trochę pewnie z nim przedobrzyłem, ale taki został mi sprezentowany do tej konstrukcji. DISCOVERY jak widać zamontowany został do przedniej płyty nośnej na podstawkach izolacyjnych. Przedstawiony sposób budowy umożliwia w miarę łatwy sposób serwisowania na przyszłość.
Rysio!


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage
21-04-2017 22:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #670
RE: HUSAREK DSP
Jestem po kilku następnych testach.
W zasadzie jedynie oddalenie przetwornicy poza obrys dechy zmniejsza trochę szumy i wskazanie Smetra.Nie jest to jednak dużo.Próbowałem różnie umieszczać przetwornicę i niewiele to zmienia.Oczywiście oddalenie od wejścia RF IN/OUT wskazane.
Dopiero zmiana zasilania Disco na Powerbank 5V i dodatkowo wypięcie 12V z przetwornicy a pozostawienie 12V do zasilania reszty daje efekty.To potwierdza wczorajsze testy z laptopem.
Muszę przeprowadzić jeszcze jeden test.Całość z akumulatora 12V.Wtedy będzie pewność,że przetwornica zasilana jest z dobrego jakościowo napięcia DC,które nie wprowadza zakłóceń.
Może aktualnie sam zasilacz jest nie do końca dobry do takiego typu zasilania poprzez przetwornicę i dalej kumuluje to się jakoś w przetwornicy siejąc coś po zasilaniu.
Na razie nie mam akumulatora,może jutro coś wykombinuję na test.

Witam Rysio,dziękuję za słowa otuchy.Obyś miał rację.
Obudowa zapowiada się ciekawie,brakuje na razie otworów na gniazda i włącznik zasilania,będą z przodu czy z tyłu?Co z głośnikiem?
Co to za dodatkowa płytka na prawo od przetwornicy?
Widzę też rdzenie filtra przetwornicy różniące się od tych z dokumentacji.
Czy ma to znaczenie na odkłócanie?

Wojc!o
21-04-2017 23:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 10 gości