Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 18-10-2011
Post: #651
RE: HUSAREK DSP
Jeśli by ktoś chciał płytkę antenową którą Bogdan tu zamieścił w poście 649 - proszę o kontakt.
19-04-2017 8:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #652
RE: HUSAREK DSP
(19-04-2017 1:38)GREG napisał(a):  Zasilanie powinno iść w punktach (1,2,3) jak na rysunku.
Pozdrawiam

W zasadzie tak idzie.Zaczyna się od punktu 1 do przetwornicy.Dalej 5V z punktu 2 trafia do pcb adaptera czyli punkt 3.Tu się zgadza.
Najnowsza pcb adaptera z kompletu płytek od DWRADIO umożliwia dwa rodzaje zasilania DISCOVERY.
Jeden spsób to przejściówka z J1 na J2 a drugi to zamiast lutować J2 wykonujemy zworę(u mnie to rezystor 0R)
i wtedy 5V leci na pin złącza Arduino przez który zasila moduł DISCO.
Poprzednie płytki nie miały takiej możliwości zasilania DISCOVERY.Być może to nie jest dobre rozwiązanie zasilania,
nie wiem ale sprawdzę czy jest jakaś różnica i dam znać.
Coś mi się jednak wydaje,że winowajcą S3 bez anteny jest płytka VFO.
Dziękuję GREG za chęć pomocy.

İmage

Edit
Test zasilania DISCOVERY wykonany.Nie widzę różnic w działaniu Smetra.
Zostaję przy zasilaniu poprzez zworę 0R na pin Arduino,zawsze to mniej przewodów.

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-04-2017 19:13 przez SPO3O2OL.)
19-04-2017 16:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #653
RE: HUSAREK DSP
Wojtek to chyba nie to. Zobacz jak to u mnie wygląda. Przydałoby się pewnie polatać oscyloskopem po sygnałach, ewentualnie po prostu sprawdzić czułość. Może masz ten parametr jakoś mocno podniesiony i stąd większe wskazania S-metra.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-04-2017 19:57 przez SP4LVC.)
19-04-2017 19:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #654
RE: HUSAREK DSP
Masz trochę inną płytkę radiową Bogdan.
Na razie nikt chyba nie uruchomił aktualnej wersji płytek z DWRADIO.
Do tej pory Koledzy uruchomili wersje SP5CGI oraz prototypowe z DWRADIO,
ja mam trochę inną wersję.Schemat niby ten sam,ale ściezki na pcb są inaczej rozmieszczone.
Widzę u Ciebie trafko fabryczne na pcb VFO.U mnie jest samoróbka na amidon FT.
Czy możesz sprawdzić co pokazuje Smetr jak wypniesz złącze BPF.
Z modułu radiowego odłącz RF IN/OUT i nic tam nie podłączaj.
Pokręć proszę enkoderem na krokach 10kHz i 1kHz.
Jakie masz najwyższe i najniżesze wskazania Smetra na 80m bez tłumika przy filtrze ustawionym na 2.5kHz
i odłączonym RF IN/OUT?
Czy masz stukanie w głośniku przy kręceniu enkoderem?

Wojc!o
19-04-2017 21:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #655
RE: HUSAREK DSP
Moje poprzednie zdjęcia są robione przy odłączonym wejściu sygnału radiowego. Zmiana szerokości na 2,5 kHz nie zmienia wskazań S-metra. Dalej mam 1 S bez tłumika. Przy przestrajaniu w krokach 1 kHz i 10 kHz słychać jakieś ptaszki lub stukanie (nie wiem jak lepiej nazwać) co 20 kHz lub 2 kHz. Przy przestrajaniu na krokach od 100 Hz wzwyż nie słyszę tego. W całym paśmie 80 m wskazania S-metra na 1 S.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-04-2017 22:08 przez SP4LVC.)
19-04-2017 22:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-11-2010
Post: #656
RE: HUSAREK DSP
(19-04-2017 21:29)SPO3O2OL napisał(a):  Masz trochę inną płytkę radiową Bogdan.
Na razie nikt chyba nie uruchomił aktualnej wersji płytek z DWRADIO.
Do tej pory Koledzy uruchomili wersje SP5CGI oraz prototypowe z DWRADIO,
ja mam trochę inną wersję.Schemat niby ten sam,ale ściezki na pcb są inaczej rozmieszczone.

Zlozyłem 2 Husarki DSP w 1 i 2 wersji z DWRADIO.
Proponuję podpiąć zasilanie do Disco z innego źródła niż zalecana przetwornica.
Ja się bardzo zdziwiłem Smile

Czy odpiąłeś samą mase (środkowy pin) wychodzącą z płytki SDR do disco? Jak u Ciebie zachowa się Smetr?

Pozdrawiam
19-04-2017 22:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #657
RE: HUSAREK DSP
Ok,skoro odpinałeś wcześniej BPF to mam coś skopane 100%.
Zapiąłem teraz 50R na RF IN/OUT i w kilku miejscach Smetr schodzi do S1.
Bez 50R jest jednak dużo gorzej,nawet powyżej S3.Nie mam tak równo jak u Ciebie Bogdan,są skoki Smetra raz niżej raz wyżej.
Przy stuknięciach w głośniku Smetr pokazuje nawet S7.
Głośność stukania zależy od ustawienia głośności w głośniku,jak ustawiam 90-100 na wyświetlaczu
to stukanie też jest głośne.W końcu S7 to dość silny sygnał.
Na 100Hz jest całkiem dobrze ale stuknięcia też mam,tylko dużo trzeba kręcić gałką aby to wychwycić.
Muszę jeszcze raz przejrzeć płytę radiową i VFO.
Dziękuję Bogdan,pozdrawiam.


(19-04-2017 22:36)GREG napisał(a):  Zlozyłem 2 Husarki DSP w 1 i 2 wersji z DWRADIO.
Proponuję podpiąć zasilanie do Disco z innego źródła niż zalecana przetwornica.
Ja się bardzo zdziwiłem Smile

Czy odpiąłeś samą mase (środkowy pin) wychodzącą z płytki SDR do disco? Jak u Ciebie zachowa się Smetr?

Pozdrawiam

Tak,robiłem taki test bez tej masy.Sygnał rośnie do S7 na 80m i wyżej w zależności od pasma.Słychać brum w głośniku.
Dawałem zasilanie z USB komputera na DISCO i adapter,reszta była zasilana jak teraz.Nie było zmian na lepsze.
Jakie inne zasilanie podpinałeś?

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-04-2017 23:00 przez SPO3O2OL.)
19-04-2017 22:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3SKN Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 10
Dołączył: 21-12-2016
Post: #658
RE: HUSAREK DSP
Witam u mnie również po uruchomieniu płytki radiowej bez bpf s metr wskazywał 5s
winny okazał się zasilacz tunera tv
objaw był taki że jak zbliżałem rękę do transformatora wejściowego to wskazania s metra rosły do 9s
po wyłączeniu zasilania domu na tablicy rozdzielczej i zasileniu husarka z akumulatora wskazania 1S
po wymianie uszkodzonej przetwornicy wszystko ok
19-04-2017 23:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #659
RE: HUSAREK DSP
(19-04-2017 23:08)SQ3SKN napisał(a):  Witam u mnie również po uruchomieniu płytki radiowej bez bpf s metr wskazywał 5s
winny okazał się zasilacz tunera tv
objaw był taki że jak zbliżałem rękę do transformatora wejściowego to wskazania s metra rosły do 9s
po wyłączeniu zasilania domu na tablicy rozdzielczej i zasileniu husarka z akumulatora wskazania 1S
po wymianie uszkodzonej przetwornicy wszystko ok

Witam SQ3SKN.Objawy u mnie dość podobne,jak zbliżam palec do trafka wejściowego czy dławika to wskazanie S rośnie ale to chyba normalne,trafo czy dławik są elementami wejścia wcz.Ręka czy palec blisko trafo robi za antenę.Jednak masz rację,że coś może śmiecić.Jutro test z wyłączeniem rozdzielnicy Smile Dziękuję za Twój post.Przetwornicę załatwiłeś czy uszkodzona fabrycznie była?

Wojc!o
19-04-2017 23:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3SKN Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 10
Dołączył: 21-12-2016
Post: #660
RE: HUSAREK DSP
Po pewnym czasie pojawiły się zakłócenia również na radiu fabrycznym charakterystyczne smażenie
nie skojarzyłem tego z uszkodzoną przetwornicą dopiero husarek dał mi bodźca do sprawdzenia
co się dzieje po wymianie uszkodzonej przetwornicy tło na wszystkich urządzeniach kf znacznie spadło
19-04-2017 23:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości