Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-11-2010
Post: #641
RE: HUSAREK DSP
Wojtku,
A jak odłączysz masę od gniazda IN DISCOVERY, to jak wskaże Smetr?

Pozdrawiam
17-04-2017 22:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #642
RE: HUSAREK DSP
Witam Greg.Wypiąłem całkowicie wtyczkę z gniazda IN modułu DISCOVERY.Smetr pokazał 1.
Czyli mniej jak 1 nie będzie skoro same DISCO z softem pokazuje S1.
Jak podłączę wtyczkę z powrotem to na 80m sygnał wzrasta do około S3.Najmniej jest 2.5 w okolicy 3.670MHz.

Wojc!o
17-04-2017 22:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #643
RE: HUSAREK DSP
Zamieściłem otrzymaną od kol. Tomasza nowszą wersję oprogramowania do Husarka 12042017_A. Dodane zostało wskazanie napięcia wyjściowego nadajnika oraz pomiar WFS.
Podczas nadawania w miejscu Smetru pokazuje się to wskazanie , które możemy wybrać w SETUPIE / TX i następnie Vout lub WFS.
Aby móc korzystać z tych wskazań, istnieje potrzeba zabezpieczenia procesora. W tym celu została zmieniona płytka adaptera poprzez dodanie diod zenera i rezystorów ograniczających 4k7. Diody można w łatwy sposób dolutować do w/w płytki , natomiast rezystory mogą być umieszczone na płytce mostka pomiarowego.

Wskazania Smetru przy wyłączonej antenie powinny być poniżej S1. Załączam zdjęcie dzisiaj wykonane. Tą wartość potwierdziło wielu kolegów.

Pozdrawiam, Janusz.


Załączone pliki Miniatury
İmage
18-04-2017 7:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #644
RE: HUSAREK DSP
Witaj po świętach Januszu i podziękuj Tomaszowi za fajny prezent. To prosta droga do wprowadzenia w tor nadajnika regulacji mocy, zarówno automatycznej, jak i ręcznej - choćby na podstawie rozwiązania z poprzedniej wersji Husarka. Większość kolegów (w tym również ja) posiłkuje się przecież płytką wzmacniacza mocy z poprzedniej wersji Husarka, w której zamiast podawać stałe napięcie na tłumiki PIN można wprowadzić napięcie zależne od ustawienia potencjometru na płycie czołowej i (lub) wartości SWR na wyjściu wzmacniacza. Kłania się płytka antenowa ,,starszego" brata. Przekaźnik RL oraz jedno z gniazd (A1,A2) są zbędne. Dla mnie to bardzo miła nowina, ponieważ zacząłem projektować układ zewnętrznego wzmacniacza 100 -150W i ten ,,dodatek" pozwoli w optymalny sposób dobrać poziom mocy sterującej na poszczególnych pasmach. Pełna moc z Husarka DSP byłaby tu niewskazana. Reasumując dochodzi nam chyba jeden potencjometr na płycie czołowej lub tylnej.


Załączone pliki
.bmp  Plytka antenowa.BMP (Rozmiar: 201.04 KB / Pobrań: 1118)
.lay  HUSAREK antena bis.LAY (Rozmiar: 49 KB / Pobrań: 766)

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2017 8:43 przez SP4LVC.)
18-04-2017 8:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #645
RE: HUSAREK DSP
(18-04-2017 7:49)SP5BMP napisał(a):  Zamieściłem otrzymaną od kol. Tomasza nowszą wersję oprogramowania do Husarka 12042017_A. Dodane zostało wskazanie napięcia wyjściowego nadajnika oraz pomiar WFS.
Podczas nadawania w miejscu Smetru pokazuje się to wskazanie , które możemy wybrać w SETUPIE / TX i następnie Vout lub WFS.
Aby móc korzystać z tych wskazań, istnieje potrzeba zabezpieczenia procesora. W tym celu została zmieniona płytka adaptera poprzez dodanie diod zenera i rezystorów ograniczających 4k7. Diody można w łatwy sposób dolutować do w/w płytki , natomiast rezystory mogą być umieszczone na płytce mostka pomiarowego.

Wskazania Smetru przy wyłączonej antenie powinny być poniżej S1. Załączam zdjęcie dzisiaj wykonane. Tą wartość potwierdziło wielu kolegów.

Pozdrawiam, Janusz.

Witam.Dziękuję za uaktualnienie schematu adaptera co w powiązaniu z nowym softem stanowi świetną aktualizację radia.
Czytałem w poście #302 o stosowaniu zasilacza impulsowego 12V/16.5A.
Do testów też używam zasilacz 12V/2A.Mam nadzieję,że na etapie uruchamiania odiornika Husarka DSP to w zupełności wystarczy.
Sprawdziłem wczoraj wszystkie napięcia DC podane na schemacie modułu radiowego zamieszczonego w poście #9.
Za R4/R5 napięcia DC różnią się ze schematem z #9 ale to wynika z zasilania 12V zamiast 13.8V.
Po stabilizatorach napięcia są właściwe,połowa napięcia V3 w trzech punktach też 100% OK.
Inni Koledzy nie umieszczają zdjęć i nie piszą na forum o uzyskanych wskazaniach S więc trudno wymieniać z nimi informacje.Być może mają inną płytę modułu radiowego niż najnowsza oferowana na aukcjach.Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie na wskazania Smetra.
Zastanawia mnie jednak wskazanie S w chwili odłączenia wtyczki jack z niebieskiego gniazda IN DISCOVERY.
Nawet wówczas nie mam aż tak niskiego wskazania,jest w okolicy S1(wskazanie drga lekko).Ciekawe jak wygląda taki test u innych Kolegów i czy Smetr wówczas spada aż do ZERA czy zatrzymuje się na jakiejś wartości S.
Może wina leży jednak po stronie mojego zasilania.Będę musiał sprawdzić na akumulatorze.

İmage

Koledze Tomaszowi K. serdecznie dziękuję za nowy soft Husarka DSP.
Z wielką przyjemnością przetestuję kolejną wersję tego niezwykle
interesującego oprogramowania.

Wojc!o
18-04-2017 12:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MZU Offline
Ryszard
*

Liczba postów: 33
Dołączył: 01-09-2012
Post: #646
RE: HUSAREK DSP
Wojtek
Na początek proponuję poprowadzić zasilanie przewodem ekranowanym.
U mnie pomogło, radio się wyciszyło.

Rysiek.
18-04-2017 14:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #647
RE: HUSAREK DSP
Wojtek tak to u mnie wygląda. Bez tłumika i z tłumikiem.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2017 21:13 przez SP4LVC.)
18-04-2017 21:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #648
RE: HUSAREK DSP
Dziękuję Ryszard za chęć pomocy.
Sprawdzę pewnie i to ale nie wiem o które zasilanie chodzi.
W tej chwili po drobnych zmianach mam kilka odejść przewodami od gniazda zasilającego:
-zasilanie 12V do przetwornicy
-zasilanie 12V do modułu radiowego
-zasilanie 12V do VFO poprzez 82R/2Waty.
Dochodzi jeszcze przewód zasilania 5V z przetwornicy do adaptera.

Bogdan,inaczej podajesz zasilanie 5V do DISCO.U mnie aktualnie 5V leci do adaptera a dalej dla wygody(mniej przewodów)
poprzez rezystor R0 na pin wyprowadzenia od złącz arduino.Tak zasilane jest DISCOVERY.
U Ciebie 5V jest z boku modułu na jp2.Nie wiem czy to może mieć znaczenie
ale trzeba będzie to też sprawdzić.Dziękuję za zdjęcia.

Wojc!o
18-04-2017 22:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #649
RE: HUSAREK DSP
Jak umiałem tak przerobiłem. Docelowa PCB antenowa bez zbędnych elementów. Sprawdźcie i poprawcie w razie czego. Jest to adaptacja do naszych potrzeb płytki antenowej jaką Zdzisław SP4HKQ zaprojektował do poprzedniej wersji Husarka.


Załączone pliki
.lay6  HUSAREK dsp antena board.lay6 (Rozmiar: 44.97 KB / Pobrań: 719)

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-04-2017 0:44 przez SP4LVC.)
19-04-2017 0:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-11-2010
Post: #650
RE: HUSAREK DSP
(18-04-2017 22:31)SPO3O2OL napisał(a):  Bogdan,inaczej podajesz zasilanie 5V do DISCO.U mnie aktualnie 5V leci do adaptera a dalej dla wygody(mniej przewodów)
poprzez rezystor R0 na pin wyprowadzenia od złącz arduino.Tak zasilane jest DISCOVERY.
U Ciebie 5V jest z boku modułu na jp2.Nie wiem czy to może mieć znaczenie
ale trzeba będzie to też sprawdzić.Dziękuję za zdjęcia.

Zasilanie powinno iść w punktach (1,2,3) jak na rysunku.

İmage

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-04-2017 1:38 przez GREG.)
19-04-2017 1:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości