Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP9FKP Online
Piotr
*****

Liczba postów: 1,252
Dołączył: 28-06-2009
Post: #591
RE: HUSAREK DSP
(21-03-2017 8:54)SQ8MVY napisał(a):  Te przebiegi, które obserwujesz są niesamowicie zniekształcone przez małe pasmo przenoszenia oscyloskopu oraz/lub sondy pomiarowej.

Przyjmuje się, że pasmo oscyloskopu powinno być min. 10 razy większe od badanej częstotliwości.
21-03-2017 10:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5DPD Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 13-03-2011
Post: #592
RE: HUSAREK DSP
SPO3O2OL napisał(a):
Kształt sygnału VFO na pasmach 1.8, 3.5 i 7 nie jest idealny.Dopiero od około 33MHz na wyjściu VFO jest sinusoida.

Dla prawidłowej pracy mieszaczy na kluczach ,prawidłowy sygnał powinien być prostokątny
to co oglądasz ma taki wygląd z powodu tego o czym pisze Paweł SQ8MVY
21-03-2017 11:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #593
RE: HUSAREK DSP
Witam Paweł,Piotr,Wojtek.Dziękuję za zainteresowanie problemem.
Sądziłem do tej pory,że sygnał z si570lvds jest sinusoidalny.
Myślałem,że dopiero za mieszaczem ma być prostokąt.
Zasugerowałem się chyba znakiem sinusoidy w VFO na schemacie blokowym Maćka
jak i moim ostatnim pomiarem płytki VFO bez sterowania SDA SCL.
10 razy większego pasma oscyloskopu od sprawdzanej częstotliwości też się nie spodziewałem.
Czytałem o x4 ale jak jest aż x10 to wiele wyjaśnia i raczej nie mam szans na prostokąt z VFO nawet na 80m.
Dla VFO Husarka DSP w wersji 4band wychodzi pasmo oscyloskopu >800MHz.
To ciężko chyba zrealizować,a może stosuje się jakieś inne techniki pomiarowe prostokąta VFO?
Analizując Wasze posty i dokumentację "zaczyna mi świtać",żeby wpinać się za VFO/4.
Potrzebny będzie oscyloskop z pasmem >200MHz dla rtx 4band (21MHz x10).Mój nie ma nawet pasma 100MHz.
Podobnie będzie i po mieszaczu i to mnie trochę martwi.Dam radę tylko do 40m.
Wojtek SP5DPD miał rację,że uniwersalka nie wystarcza,
trzeba mieć sprzęt z wyższej póły do dłubania przy homodynach.
Koledzy,czy zaśmiecone pole FFT sygnału VFO na 80m to również wynik zbyt małego pasma przenoszenia?
Spróbuję ile maksymalnie mogę zejść z częstotliwością VFO Husarka DSP i zobaczę
co z tego uzyskam.
Dziękuję serdecznie za Waszą ogromną pomoc.

Wojc!o
21-03-2017 20:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #594
RE: HUSAREK DSP
Witaj

Do pomiaru częstotliwości stosuj częstotliwościomierz.
Jaki masz powód, że chcesz oglądać prostokąt ? Częstotliwość mierz na wyjściu z dzielnika 74ac175 ( vco/4) i nie patrz na kształt przebiegu, tylko na częstotliwość. Ta powinna być prawidłowo pokazywana w całym zakresie KF.

Sprawdź sobie jeszcze w ustawieniach oscyloskopu, czy nie masz włączonego filtru dolnoprzepustowego ( chyba 20MHz. ) - oczywiście, jeżeli taka opcja jest w nim.

Co do pytania o widoczne prążki na fft.
Na FFT przy wejściowym sygnale prostokątnym, powinieneś widdzieć prążek na częstotliwości mierzonego sygnału i wiele prążków harmonicznych częstotliwości. Przy wejściowym idealnym sinusie powinien być tylko prążek na częstotliwości jaką ma mierzony sygnał.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2017 21:47 przez SQ8MVY.)
21-03-2017 21:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5DPD Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 13-03-2011
Post: #595
RE: HUSAREK DSP
Wcale nie potrzeba sprzętu za kilkanaście tyś .$.
Trzeba tylko wiedzieś co gdzie i po co sie mierzy lub ogląda
Trzeba znac także ograniczenia wynikające z użytej aparatury
21-03-2017 23:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #596
RE: HUSAREK DSP
Minimalnie na DISCO dałem rady zejść do 1MHz.Na wyjściu generatora około 4MHz.
Pasmo oscyloskopu ma spory zapas a mimo to dobrego prostokąta brak.Może to wina sondy.
Przebieg zbliża się jednak do prostokąta.Mam nadzieję,że z płytką VFO Husarka DSP wszystko ok
a jedynie marny sprzet pomiarowy pokazuje jakieś wady przy pomiarze sygnałów prostokątnych.
Filtr dolnoprzepustowy 20MHz sprawdzałem.Jest regulowany w szerokim zakresie ale był wyłączony.
Jak włączyłem i ustawiłem filtr na 20MHz to pomiar generatora VFO z band 40m czyli sygnał >28MHz
znika z ekranu.

Powód oglądania to oczywiście sprawdzenie czy VFO działa poprawnie i tzw.chęć poznawcza.
Wcześniej nie miałem okazji bawić się takimi sygnałami.Napisaliście mi Koledzy o przebiegach prostokątnych i
wymaganym pasmie x10 to się trochę zmartwiłem,że może nie dam rady
z tym sprzętem co posiadam uruchomić Husarka DSP.To byłaby dla mnie porażka.
Dziękuję za radę odnośnie nie patrzenia na kształt przebiegu VFO a jedynie na częstotliwościomierz.
Funkcja częstotliwościomierza działa też dla band 50MHzx4.Jest widoczne około 200MHz przy wcz 7mV.
FFT wygląda raczej zgodnie z Twoim opisem więc chyba mogę zakończyć testy kompletnego VFO.Reszta będzie już na module radiowym.
Dziękuję serdecznie Paweł za kolejne pomocne rady.


.gif  band_1MHz_test.gif (Rozmiar: 16.2 KB / Pobrań: 2382)
.gif  50MHz_licznik.gif (Rozmiar: 11.92 KB / Pobrań: 2265)

Wojc!o
22-03-2017 0:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-11-2010
Post: #597
RE: HUSAREK DSP
Koledzy,
Czy możemy prosić o wygenerowanie widoku płytki radiowej Husarka DSP z aktualnymi elementami (luty 2017) ? Pozwoli to na wydruk i ułatwienie montażu.
Z góry dziękuję
Greg
22-03-2017 14:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IYT Offline
Stanisław

Liczba postów: 3
Dołączył: 04-02-2014
Post: #598
RE: HUSAREK DSP
Kolego na stronie 38 post 378
22-03-2017 15:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-11-2010
Post: #599
RE: HUSAREK DSP
Dziękuję.
To już mam, ale potrzebuję wydruk ze schematu z lutego.
22-03-2017 16:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #600
RE: HUSAREK DSP
Strona 1 post #9 pierwszy załącznik po prawej. Chyba znowu najciemniej pod latarnią?

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2017 17:03 przez SP4LVC.)
22-03-2017 17:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości